Ποιο είναι το κοινό νήμα που συνδέει το λαθρεμπόριο ρυζιού από το Βιετνάμ, τον αγώνα δρόμου για μεγάλες παραγγελίες σιτηρών από τις ΗΠΑ και την προσφορά της BHP Billiton να εξαγοράσει τον κολοσσό των λιπασμάτων Potash Corp έναντι 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων;
Μετά από δεκαετίες για την επίτευξη της αυτάρκειας στην παραγωγή τροφίμων, η Κίνα, έχει αγγίξει τα όρια αυτής της πολιτικής και κοιτά πλέον στο εξωτερικό για να ικανοποιήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της.
Καθώς η ζήτηση στην Κίνα έχει οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου και των σιδηρομεταλλευμάτων πολύ πάνω σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, οι εισαγωγές της σε καλαμπόκι, σιτηρά και ρύζι, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία νέα δύναμη που θα σπρώξει προς τα πάνω τον παγκόσμιο πληθωρισμό και θα δώσει νέα κίνητρα στους αγρότες όλου του κόσμου να αυξήσουν την παραγωγή τους.
«Είναι αναπόφευκτό ότι η Κίνα θα εισάγει όλο και περισσότερα δημητριακά καθώς η ποιότητα ζωής βελτιώνεται και οι άνθρωποι χρειάζεται να καταναλώσουν περισσότερα και ακόμη χειρότερα, η χώρα έχει έλλειψη σε νερό και καλή γη», δηλώνει οικονομικός παράγοντας στο Πεκίνο.
Η Κίνα έχει έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων από το 2004. Και αν και από τότε η αύξηση στις καθαρές εισαγωγές, ήταν οριακή, η φετινή χρονιά στέλνει μια σαφή προειδοποίηση ότι η εξάρτηση της χώρας από την εξωτερική παραγωγή θα επιταγχύνεται στο μέλλον.
Η χώρα είναι ήδη ο μεγαλύτερος αγοραστής σόγιας και η ζήτηση για δημητριακά αυξάνεται. Το πρώτο εξάμηνο του 2010, το έλλειμμα άγγιξε τα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009 ήταν στα μισά.
Η περσινή ξηρασία που έπληξε την παραγωγή καλαμποκιού, ήταν ο κύριος λόγος για τη μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, που ήταν οι μεγαλύτερες τα τελευταία 15 χρόνια και αποτελεί ένδειξη του πόσο σφιχτή έχει γίνει η εσωτερική παραγωγή.
Στο νότιο μέρος της χώρας, μία μείωση στο ρύζι, έχει οδηγήσει τους καταναλωτές στο Βιετνάμ, από όπου εισήγαγαν λαθραία, 600.000 τόνους.
Οι συνέπειες στην παγκόσμια αγορά είναι σαφείς. Οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν 25% από τις αρχές Ιουνίου, εν μέρει εξαιτίας της ξηρασίας στη Ρωσία, αλλά και εξαιτίας των πωλήσεων στην Κίνα.
Η αύξηση του κόστους των τροφίμων ώθησε τον κινεζικό πληθωρισμό στο 3,3% τον Ιούλιο, το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών. Οι ειδικοί πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι, διότι τα μεγαλύτερα κέρδη, θα δώσουν έναυσμα για μεγαλύτερες δαπάνες στην τεχνολογία και καλύτερη χρήση της γης.
«Η καλύτερη λύση για τις υψηλές τιμές, είναι οι υψηλές τιμές, είναι φανταστικό για τους φτωχούς, εάν είσαι αγρότης με δική σου γη», λέει ο ερευνητής του Στάνφορντ, Σκοτ Ροζέλ, ενώ ο αναλυτής της Citigroup, εντάσσει στις εξελίξεις την προσφορά του μεταλλευτικού κολοσσού της BHP Billiton να αγοράσει την Potash, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιπασμάτων στον κόσμο.
«Σημαίνει ότι οι εταιρείες που έχουν ρευστότητα θέλουν να επενδύσουν σε τομείς που συνδέονται με τα τρόφιμα και αυτό αποτελεί σημάδι, ότι περιμένουν να αυξηθεί η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα», λέει χαρακτηριστικά.
AΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS