Στην Κίνα η Αστον

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 11:31
A- A A+

Στην Κίνα βρίσκεται σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον. Θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους για το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τα βορειοκορεατικά πυρηνικά, ανακοίνωσε η ΕΕ.

Η 'Αστον επισκέφτηκε χθες τη διεθνή έκθεση της Σανγκάης και αναμένεται να συμμετάσχει στον πρώτο στρατηγικό Διάλογο ΕΕ - Κίνας στη φτωχή νοτιοδυτική επαρχία Γκουιζού, σύμφωνα με την ΕΕ.

Με την ευκαιρία αυτή, θα έχει επαφές με τον Ντάι Μπίνγκουο, ανώτερο διπλωμάτη ο οποίος υπηρετεί ως σύμβουλος του κράτους για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, πριν μεταβεί στο Πεκίνο την Πέμπτη όπου θα συναντηθεί τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο και τον υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί.

Η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας επιζητεί καλύτερο συντονισμό όσον αφορά την πολιτική στους τομείς της οικονομίας και της διπλωματίας της ΕΕ και της Κίνας, πριν από τις μεγάλες διεθνείς συναντήσεις όπως της G20, της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών, το Νοέμβριο ή η διάσκεψη για το κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού, σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο.

Η Κίνα είναι η δεύτερη εμπορική εταίρος της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ. Η ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Κίνας, παρότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται συχνά για δυσκολίες πρόσβασης στην κινεζική αγορά.

Σε διπλωματικό επίπεδο η Κίνα έχει δηλώσει πως είναι αντίθετη στις νέες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο από την ΕΕ και τις ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, οι οποίες απαγορεύουν κυρίως οποιαδήποτε επένδυση ή συνεργασία με την Τεχεράνη στον ενεργειακό τομέα.

«Η ΕΕ και η Κίνα εκφράζουν κοινή θέληση για την ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας όπως η κορεατική χερσόνησος, το Ιράν, η Αφρική, η πειρατεία στον Κόλπο του 'Αντεν», δήλωσε η 'Αστον σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή