Προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 12:21

A- A A+

Η Νότια Κορέα προσέφερε για πρώτη φορά βοήθεια στη Βόρεια Κορέα από τη βύθιση κορβέτας της το Μάρτιο, για την οποία η Σεούλ κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ. Την ίδια στιγμή, η Κίνα ασκεί πιέσεις στις γειτονικές χώρες για την επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ο νοτιοκορεατικός Ερυθρός Σταυρός προσέφερε στο Βορρά 8,3 εκατ. δολ. ως βοήθεια μετά τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η Πιονγκιάνγκ ακόμα δεν έχει απαντήσει αν θα αποδεχθεί τη βοήθεια.

Η προσφορά για βοήθεια ήρθε τη στιγμή που οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Β. Κορέα ως απάντηση στη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας, που στοίχισε τη ζωή σε 46 Νοτιοκορεάτες ναύτες. Χθες, η Ουάσινγκτον πάγωσε τους λογαριασμούς τεσσάρων Νοτιοκορεατών πολιτών και οκτώ επιχειρήσεων.

Η Σεούλ διέκοψε τις περισσότερες σχέσεις της με την Πιονγκιάνγκ αφού την κατηγόρησε ότι τορπίλισε την κορβέτα Cheonan τον περασμένο Μάρτιο. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται ότι είναι υπεύθυνη για το περιστατικό, ενώ έχει δηλώσει στη μοναδική της βασική σύμμαχο, την Κίνα, ότι επιθυμεί την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και την επανέναρξη των συνομιλιών για τα πυρηνικά.

Εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος της Κίνας για τα πυρηνικά ζητήματα συνάντησε σήμερα τον Ιάπωνα ομόλογό του στο Τόκιο προκειμένου να συζητήσουν ένα σχέδιο για να αρχίσουν εκ νέου οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή