Στον Λευκό Οίκο ο Μπ. Νετανιάχου

Συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα εν όψει των απευθείας συνομιλιών για το Μεσανατολικό
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2010 19:05
UPD:19:08
A- A A+

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ το απόγευμα έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, εν όψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών για το Μεσανατολικό.

Οι δύο ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο, ενώ στη συνέχεια ο Μπ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και αμέσως μετά το βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα παρακαθίσει αργότερα σε δείπνο που παραθέτει ο πρόεδρος Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, μαζί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο του κ. Νετανιάχου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον ότι δεν έχει την πρόθεση να επεκτείνει το πάγωμα των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη που ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ χαρακτήρισε αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων το ζήτημα των εβραϊκών οικισμών.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη σημασία της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, σχολιάζοντας τις διαφωνίες της Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και στην ισλαμιστική Χαμάς. «Οι Παλαιστίνιοι δεν θα επιτύχουν ειρήνη εάν το ίδιο το σπίτι τους είναι χωρισμένο στα δύο. Εάν η Γάζα αποκλειστεί από μια συμφωνία ειρήνης, θα αποτελεί πάντα μια πηγή διαμάχης», τόνισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή