Στο Μαξίμου οι παραγωγικοί φορείς εν όψει ΔΕΘ

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 08:52
UPD:12:38

Συνεδριάζει, στα γραφεία της Ιπποκράτους, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

A- A A+

Διαδοχικές συναντήσεις με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εν όψει ΔΕΘ, ενώ νωρίτερα στα γραφεία της Ιπποκράτους συνεδριάζει υπό την προεδρία του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους Προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ΕΕΤ).

Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου (09:30), στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος που θα διεξαχθεί στις 3-5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Τα θέματα της ημερήσια διάταξης είναι:

1) Πολιτική Εισήγηση στην 9η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (εισήγηση Σ. Ξυνίδη). Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος θα εισηγηθεί το πολιτικό πλαίσιο για τη συνεδρίαση του Σώματος στις εργασίες που διεξάγονται από αύριο έως και την Κυριακή, 5 Σεπτέμβρη στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου.

2) Καλλικράτης και πολιτικό πλαίσιο εκλογών για την αυτοδιοίκηση (εισηγήσεις Σ. Ξυνίδη, Γ. Ραγκούση).

3) Ενημέρωση για την πρόοδο και τα αποτελέσματα της λειτουργίας των δύο επιτροπών για την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη (εισήγηση Η. Μόσιαλου, προέδρου ΙΣΤΑΜΕ και βουλευτή Επικρατείας).

4) Ενημέρωση για την πορεία του κυβερνητικού έργου (εισηγήσεις Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Κατσέλη).

Το βράδυ, τέλος, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές της Β' Σύνθεσης του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής.

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Οι τριήμερες εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου και της Πανελλήνιας Σύσκεψης Στελεχών του ΠΑΣΟΚ αρχίζουν την Παρασκευή το απόγευμα στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (γήπεδο Ταε Κβο Ντο), με την ομιλία του κ. Παπανδρέου. Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή με την έγκριση του πολιτικού πλαισίου και των υποψηφιοτήτων για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ειδικότερα, της ομιλίας του πρωθυπουργού θα προηγηθεί εισαγωγική παρέμβαση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Σωκράτη Ξυνίδη.

Το πρωί της Κυριακής και πριν την έγκριση των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές καθώς επίσης και του πολιτικού πλαισίου του κυβερνώντος κόμματος, θα υπάρξει εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου από τον κ. Ξυνίδη και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων, η οποία θα συνοδευτεί από την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Θανάση Τσούρα.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τα μέλη του Σώματος και θα ακολουθήσει η σύνοψη των αποτελεσμάτων από το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Σάββατο, θα λειτουργήσουν πέντε θεματικά Εργαστήρια με τίτλο: "Παιδεία και Μεταρρυθμίσεις", "Κοινωνικό Δίχτυ Προστασίας", "Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αναβάθμιση του ΕΣΥ", "Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση/ Συμμετοχή στην Αλλαγή", το καθένα από τα οποία θα συντονίζει ο καθ' ύλην αρμόδιος Γραμματέας Τομέα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, σκοπός των εργαστηρίων είναι "να αποτελέσουν βήμα έκφρασης και συμμετοχής του Κινήματος στη διαμόρφωση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και των πολιτικών που επεξεργάζεται, με στόχο την ανάδειξη πρακτικών λύσεων και καινοτόμων ιδεών που θα αξιοποιηθούν άμεσα στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου".

Μετά το τέλος των συνεδριάσεων θα πραγματοποιηθεί σύνοψη και ενοποίηση των αποτελεσμάτων λειτουργίας των εργαστηρίων.

«Ο πρωθυπουργός αποφασίζει»

Σαφές μήνυμα προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει και δίνει την εντολή για το «ποιος», από «ποια θέση» και για «πόσο», θα ταχθεί να υπηρετήσει το συμφέρον του τόπου, έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Δεν ασχολούμαστε με τον ανασχηματισμό, ασχολούμαστε με το μεγάλο έργο που έχουμε να κάνουμε», επανέλαβε μια ακόμη φορά ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι οι δομικές αλλαγές -για τις οποίες η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί- θα γίνουν «όταν υπάρχει ωριμότητα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία περί «απροθυμίας» και «άρνησης» ορισμένων υπουργών να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί βρίσκονται στα υπουργεία τους, όσο έχουν μια συγκεκριμένη εντολή» και σημείωσε ότι «είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να ορίζει σε ποιες θέσεις και ποιοι είναι υπουργοί». «Δεν νομίζω ότι υπάρχει υπουργός που νομίζει ότι είναι μόνιμος σε ένα υπουργείο», συμπλήρωσε.

Αν, όπως είπε, υπουργοί μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις τους εκφράζουν ορισμένες φορές κάποιες προσωπικές απόψεις, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, που είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι υπουργός, σε ποια θέση και έως πότε».

«Όπου μας τάξει το καθήκον», απάντησε ο κ. Πεταλωτής στην ερώτηση αν ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ή να κατέβει στις εκλογές.

Όσον αφορά τη φιλολογία για τη θέση υπουργού - συντονιστή του κυβερνητικού έργου, ο κ. Πεταλωτής αρκέστηκε να πει πως αν υπάρξει τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί.

Τέλος, για το ενδεχόμενο ανάληψη κάποιου ρόλου στην κυβέρνηση από τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο, με αφορμή και την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπήρξε τέτοιο θέμα και ούτε υπήρχε τέτοιο αντικείμενο συζήτησης». Όπως διευκρίνισε, η συζήτηση κυμάνθηκε σε μια θεώρηση των ελληνικών ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών, ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, όπως όριζε το πνεύμα της συνάντησης, για να προσθέσει ότι ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε τη θετική εκτίμησή του για την πορεία της οικονομίας μας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή