ΥΠΕΞ: Θέμα της Τουρκίας η κατάργηση του casus belli

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 16:32
A- A A+

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας την ύπαρξη απειλής πολέμου (casus belli) σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ.

Όπως ανέφερε, ερωτηθείς για τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, που προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας και συνιστά μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πρόσθεσε πως δεν νοείται να υπάρχει απειλή πολέμου από μια υποψήφια προς ένταξη, εναντίον μιας χώρας - μέλους της ΕΕ και πρόσθεσε πως είναι θέμα της Τουρκίας να το καταργήσει.

Ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε ακόμη πως η ελληνική πλευρά στηρίζει την ευρωτουρκική προσέγγιση και ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων «με πολύ προσεκτικά βήματα και χωρίς να θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα», τονίζοντας, επίσης, ότι «δεν νοείται εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την κατάργηση των παραβιάσεων του Διεθνούς Δίκαιου».

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Τούρκο Υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προχθές, στο περιθώριο της κοινής παρουσίας τους στον αγώνα των εθνικών ομάδων μπάσκετ των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα της πραγματοποίησης μονήμερων εκδρομών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, για τους πολίτες όλων των χωρών και - όπως ανέφερε ο κ. Δελαβέκουρας - για το θέμα αυτό οι ελληνικές αρχές είναι σε επαφή με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει, στο εγγύς μέλλον, πιλοτική εφαρμογή του μέτρου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή