Πιθανές επαφές στη Ν. Υόρκη για το Σκοπιανό

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 17:35
UPD:17:39
A- A A+

Είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα το ήθελε, αν ο κ. Νίμιτς έχει το χρόνο και μάλιστα πρόσθεσε πως αν ο πρωθυπουργός και ο κ. Γκρούεφσκι είναι στη Ν. Υόρκη στον ίδιο χρόνο και το επιτρέψει το πρόγραμμά τους, είναι επίσης πιθανό να έχουν μια τέτοια συνάντηση.

Ερωτηθείς για τυχόν «αμερικανικές πιέσεις» προς την Ελλάδα καθώς και για «σενάρια μυστικής διπλωματίας»', όπως αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα, με αφορμή δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ, είπε ότι η ελληνική πλευρά «συνεχίζει να επενδύει στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Ηνωμένα Εθνη υπο την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς και μάλιστα έχει ζητήσει από την αμερικανική πλευρά να εξηγήσει ποιο ήταν το σκεπτικό των δηλώσεων του κ. Ρίκερ»

Υπενθυμίζεται οτι ο Αμερικανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η αμερικανική θέση δεν προβλέπει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της «Μακεδονίας», ούτε αλλαγή του Συντάγματος της χώρας και ουσιαστικά υποστηρίζει τη λύση της διπλής ονομασίας με την εξεύρεση «διεθνούς αναφοράς», που θα αντικαταστήσει μόνο το FYROM (όπως, δηλαδή, χρησιμοποιείται σήμερα).

Ο κ. Ρίκερ, μάλιστα, διαβεβαίωσε τους γείτονες ότι η λύση δεν θα αφορά την ταυτότητα και τη γλώσσα τους.

Στην Αθήνα ο Γρ. Δελαβέκουρας επεσήμανε σήμερα οτι «η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην ΠΓΔΜ παραμένει μια ανοιχτή πολιτική, παρ' όλο που υπάρχουν φορές που εκ μέρους της ηγεσίας της Γείτονος γίνονται δηλώσεις που δεν βοηθούν το σκοπό».

«Τα σενάρια που γράφονται πολύ συχνά δεν απηχούν την πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για μυστική διπλωματία, αλλά όντως για μια εμπιστευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΟΗΕ, υπό τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι αναμένει «να υπάρξει κάποια κινητικότητα από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η ηγεσία της οποίας τείνει να οχυρώνεται πίσω από επιχειρήματα που ακούμε εδώ και είκοσι χρόνια».

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει την καλή της διάθεση για μια λύση και περιμένει ανταπόκριση και απο την άλλη πλευρά», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή