«Παζάρι» της Τουρκίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2002 07:18
UPD:07:23

A- A A+

Ολοκληρώνεται σήμερα στην Πράγα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας υπήρξε μακρά συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ. Ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα της Αγκυρας να οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. «Η Αγκυρα δεν μπορεί να τα έχει όλα δικά της», του απάντησε ο πρωθυπουργός ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε εκ νέου ότι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι να επιδείξει η Αγκυρα καλή θέληση στο Κυπριακό και στο θέμα του ευρωστρατού. Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι δεν κατέστη δυνατή κοινή ανακοίνωση ΝΑΤΟ-Ε.Ε. για το ζήτημα του ευρωστρατού, καθώς δεν συμφώνησε η Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε από το Στρασβούργο ότι αν δεν οριστεί στην Κοπεγχάγη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα είναι μια πρόκληση, όχι μόνο απέναντι στην Τουρκία, αλλά απέναντι σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο.

Ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε αποτέλεσμα για το Κυπριακό και δεν θα αποφύγει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αναμένεται να πάρει σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται στη Ν. Υόρκη, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα προετοιμασμένος να αποδεχτεί το σχέδιο του Κόφι Ανάν, ενώ τόνισε ότι για να δεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά το κείμενο, θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις.

Νέα μέλη στο ΝΑΤΟ το 2004

Την ένταξη επτά νέων μελών στο ΝΑΤΟ το 2004 αποφάσισαν χθες στην Πράγα οι 19 ηγέτες των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Πρόκειται για τη Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία, ενώ απερρίφθησαν οι αιτήσεις της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Κροατίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Τζωρτζ Ρόμπερτσον υπογράμμισε ότι η διεύρυνση της Συμμαχίας προς Ανατολάς δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας και τόνισε ότι πρόκειται για ένα νέο και σύγχρονο οργανισμό, κατάλληλο για τις προκλήσεις του νέου αιώνα.

Στο θέμα της δημιουργίας δύναμης ταχείας αντίδρασης τα 19 κράτη-μέλη κατέληξαν ότι αυτή θα μπορεί να αναλάβει μερική επιχειρησιακή δράση μέχρι το 2004 και πλήρη μέχρι το 2006, ενώ θα είναι εφοδιασμένη με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των νέων απειλών, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή