Απούσα από την ομιλία εγκαινίων της ΔΕΘ η ΑΔΕΔΥ

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2010 09:35
UPD:11:30
A- A A+

Την απόφασή της να μην συμμετάσχει στην ομιλία των εγκαινίων της ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010, ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, οι συναντήσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ για την οικονομική και κοινωνική πολιτική έχουν αντικειμενικά (εξαιτίας της κοινής μορφής με όλους τους φορείς) προσλάβει ένα γενικό, επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Όμως, όπως επισημαίνει, «σε μια συγκυρία, χωρίς μεταπολεμικό προηγούμενο, που απαιτείται συγκεκριμένη εξέταση και τοποθέτηση των προβλημάτων βασικών τομέων της οικονομίας και κοινωνίας, και κύρια να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις από την κυβέρνηση».

Για αυτό και «με δεδομένο ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι νέοι, πλήττονται από τη μαζική έφοδο αφαίρεσης μισθών και συντάξεων, δικαιωμάτων», ζητά την πραγματοποίηση συνάντησης για τα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης, των μισθωτών και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση, η συνάντηση αυτή ως αίτημα εκκρεμεί εδώ και καιρό και με αυτά τα δεδομένα θεωρεί ότι δεν έχει νόημα η συμμετοχή της στην ομιλία των εγκαινίων της ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010.

Η παρουσία της ΑΔΕΔΥ στη ΔΕΘ δεν έχει κανένα νόημα μετά την έφοδο στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά μας δικαιώματα και με την πιθανότητα για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων να επικρέμεται, τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

«Απαντήσεις στις γνωστές διαφορές των φορέων δεν υπήρχαν», δήλωσε και κάλεσε σε συμμετοχή στη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τη διαμόρφωση ενός νέου μείγματος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα υπερβαίνει το μνημόνιο, δίνοντας προτεραιότητα σε άνεργους, μισθωτούς και συνταξιούχους, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνάντησης, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι ανέπτυξε τα αιτήματα των μισθωτών, οι οποίοι –όπως ανέφερε- βρίσκονται στη μέγγενη των πολιτικών που ασκούνται μέσω του μνημονίου.

Εκανε λόγο για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και απασχόληση και θα αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. «Η πτώχευση των δημοσίων οικονομικών», τόνισε, «δεν μπορεί να συμπαρασύρει την πραγματική οικονομία και τους ανθρώπους του μόχθου».

Εξέφρασε επίσης την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, επισημαίνοντας ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην μεταταγεί κανένα είδος λαϊκής κατανάλωσης από τον χαμηλό συντελεστή στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

«Βεβαίως», πρόσθεσε «δεν δεχόμαστε λέξη για επίπεδους φόρους, φόρους ίδιους για όλους, είτε φόρους που θα επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα. όπως η ενοποίηση που ακούστηκε των φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι αναμένει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ενώ απηύθυνε κάλεσμα στις κοινωνικές ομάδες προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που συνδιοργανώνει με την ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Συνομοσπονδίας κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα με το σύνολο των θέσεων και των προτάσεών της στον Πρωθυπουργό, εκφράζοντας τη διαφωνία της με την εφαρμοζόμενη «άδικη, μονομερή και σκληρή οικονομική πολιτική».

Ρευστότητα ζητά η ΕΣΕΕ

«Υπάρχουν πολλές και δύσκολες ερωτήσεις αλλά λίγες απαντήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Οπως ανέφερε, η Συνομοσπονδία ζήτησε ρευστότητα, ενισχύσεις, επιδότηση της απασχόλησης και ρυθμίσεις για τις οποίες ανέφερε ότι είναι κάτι που η κυβέρνηση το σκέφτεται.

ΓΣΕΒΕΕ: Διαπραγμάτευση για το χρόνο μείωσης του ελλείμματος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά το χρόνο που δόθηκε για τη μείωση του ελλείμματος, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την αγορά. Το στοίχημα, συμπλήρωσε, είναι κατά πόσο θα κινηθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον ο κ. Ασημακόπουλος έκανε λόγο για μέτρα και κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και το σχεδιασμό επαρκούς δικτύου ασφαλείας γι' αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά τους, τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

ΚΕΕΕ: Οι τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ έθεσε το ζήτημα της παροχής ρευστότητας από πλευράς τραπεζών.

ΠΑΣΕΓΕΣ: Σε ελεύθερη πτώση η αγροτική οικονομία

«Η αγροτική οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας και γνωστοποίησε πως κατατέθηκαν στον πρωθυπουργό δέκα προτάσεις με πιο σημαντικές εκείνες για την προετοιμασία και τη συμφωνία που πρέπει να υπάρξει για τη νέα αγροτική πολιτική, καθώς επίσης και για το θέμα της αγοράς, η οποία - όπως είπε - είναι ασύδοτη και εξευτελίζεται το αγροτικό εισόδημα. Τόνισε ότι η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει με το χαρακτήρα που έχει και ότι πρέπει να επανακαθοριστούν οι υποθήκες.

ΣΕΤΕ: Η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με τον τουρισμό

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Νίκος Αγγελόπουλος έκανε λόγο για συνάντηση από την οποία δεν αναμένονταν απαντήσεις. Οπως ανέφερε, θα φανεί στη ΔΕΘ ποια αιτήματα του ΣΕΤΕ θα περιληφθούν στην πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τουρισμό. Ανέφερε ακόμη πως φέτος ο τουρισμός δεν πήγε καλά, αλλά όχι και τόσο άσχημα όσο νόμιζαν ορισμένοι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης τα προεδρεία του ΣΕΒ του ΣΕΠΕ, της ΕΕΕ και της ΕΕΤ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή