Το πανόραμα των προκριματικών του EURO 2012

Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2010 16:14
A- A A+

Τα φαβορί επικράτησαν στην πρώτη μέρα των προκριματικών του Euro 2012, καθώς Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία ξεκίνησαν με νίκες. Νέο κάζο για Γαλλία, 0-1 από την Λευκορωσία.

1ος όμιλος: Ένας... Κλόζε ήταν αρκετός!

Δεν ήταν θετικό το ντεμπούτο του Λέικενς στον πάγκο του Βελγίου, με τους Γερμανούς να παίρνουν σημαντική εκτός έδρας νίκη 1-0. Ο Γκους Χίντινγκ έδωσε άλλον αέρα στους Τούρκους που πέρασαν άνετα (3-0) από το Καζακστάν.

Ένα γκολ του Μίροσλαβ Κλόζε ήταν αρκετό για τους Γερμανούς να φύγουν με τη νίκη από το Βέλγιο και να επιβεβαιώσουν με το... καλημέρα τον τίτλο του φαβορί στον όμιλο. Σε ένα κλειστό παιχνίδι, οι Γερμανοί ήταν πιο ουσιαστικοί και χάρη στο τέρμα του Κλόζε στο 54' πήραν τους τρεις βαθμούς (0-1). Το Βέλγιο πάντως έδειξε βελτιωμένο, αν και νέος τεχνικός, Λέικενς ήθελε κάτι παραπάνω....

Εξαιρετικό μπορεί να χαρακτηρισθεί το ντεμπούτο του Γκους Χίντινγκ στον πάγκο της Τουρκίας με τους Γείτονες να φεύγουν άνετα με το «διπλό» από μια δύσκολη έδρα όπως αυτή του Καζακστάν. Οι Τούρκοι επιβλήθηκαν 3-0 χάρη, και ένα δίλεπτο ξέσπασμα ήταν αρκετό... Οι Τουράν (24'), ¶λντιντοπ (26') έκαναν το 2-0 και ο Νιχάτ στο 76' διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Βαθμολογία

1) Γερμανία 3

2) Τουρκία 3

3) Αυστρία 0

4) Βέλγιο 0

5) Καζακστάν

6) Αζερμπαϊτζάν 0

Αποτελέσματα

Καζακστάν – Τουρκία 0-3

(24' Τουράν, 26'¶λντιντοπ, 76' Νιχάτ)

Βέλγιο – Γερμανία 0-1

(54' Κλόζε)

Επόμενη αγωνιστική (07/09)

Τουρκία - Βέλγιο

Αυστρία - Καζακστάν

Γερμανία – Αζερμπαϊτζάν

2ος όμιλος: Νέα εποχή με ¶ντβοκαατ!

Ο ¶ντβοκαατ έφερε νέο αέρα στους Ρώσους, οι οποίοι πέρασαν στο ρελαντί από την έδρα της Ανδόρας. Νίκη - θρίλερ για τους Σλοβάκους κόντρα στα Σκόπια.

Ο Ντικ ¶ντβοκαατ έκανε θετικό ντεμπούτο στον πάγκο της Ρωσίας, αν και η αποστολή ήταν εύκολη... Οι Ρώσοι επιβλήθηκαν 2-0 με τον Πογκρέμπνιακ να πετυχαίνει και τα δυο τέρματα (14, 64' πεν.) της ομάδας και φυσικά να διώχνει το άγχος... Βέβαια, οι Ρώσοι κράτησαν δυνάμεις για το ματς με τους Σλοβάκους, όπου θέλουν νίκη για να μπουν από την αρχή σε θέση οδηγού!

Σημαντική νίκη για την Ιρλανδία, η οποία επικράτησε εκτός έδρας της Αρμενίας 1-0. Οι φιλοξενούμενοι ήταν πιο ουσιαστικοί και χάρη στο γκολ του Φάχεϊ στο 76' πήραν τους τρεις βαθμούς.

Χρειάστηκε μια κόκκινη κάρτα για να καμφθεί η αντίσταση των Σκοπιανών στη Σλοβακία. Οι φιλοξενούμενοι και με την τύχη στο πλευρό τους κατάφεραν να αντέξουν ως το 85', ωστόσο η αποβολή του Σίκοφ στο 85' άλλαξε τα δεδομένα. Οι γηπεδούχοι πίεσαν και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων κατάφεραν με τον Χολόσκο να πάρουν σημαντική νίκη.

Βαθμολογία

1) Ιρλανδία 3

2) Ρωσία 3

3) Σλοβακία 3

4) ΠΓΔΜ 0

5) Ανδόρα 0

6) Αρμενία 0

Αποτελέσματα

Αρμενία – Ιρλανδία 0-1

(76' Φάχεϊ)

Ανδόρρα – Ρωσία 0-2

(14, 64' πεν. Πογκρέμπνιακ )

Σλοβακία – ΠΓΔΜ 1-0

(90' Χολόσκο)

Επόμενη αγωνιστική (07/09)

Ρωσία – Σλοβακία

Ιρλανδία – Ανδόρρα

ΠΓΔΜ – Αρμενία

3ος Ομιλος: Ανατροπή για Ιταλία

Με νίκες ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους στον 3ο γύρο των προκριματικών Ιταλία και Σερβία. Η Σκουάντρα Ατζούρα πέρασε με 2-1 από την Εσθονία και οι Πλάβι με 3-0 από τα Νησιά Φερόε.

Μέσα σε 3' οι Ατζούρι

Αν και βρέθηκε να χάνει από το 31', η Ιταλία μπόρεσε να αντιδράσει στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Εσθονία και με δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά να πάρει την πρώτης της νίκη στον 3ο όμιλο των προκριματικών. Ο Ζένιοφ άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, ενώ για την Σκουάντρα Ατζούρα έφερε το ματς στα ίσα στο 60' ο Αντόνια Κασάνο και χάρισε τη νίκη ο αμυντικός της Γιουβέντους, Λεονάρντο Μπονούτσι στο 63' (1-2).

Με το δεξί οι Σέρβοι

Τους πρώτους της βαθμούς στην προσπάθεια να προκριθεί στο Euro 2012 πήρε η Σερβία, η οποία επικράτησε εκτός έδρας των Νήσων Φερόε με 3-0. Για τους γηπεδούχους ήταν το δεύτερο ματς στο πλαίσιο του 3ου ομίλου και μετά την ήττα από την Εσθονία ήρθε η δεύτερη από τους Πλάβι. Για την ομάδα του Ρέσαντ Κούνοβατς το σκορ άνοιξε στο 14' Ο Ντάνκο Λάζοβιτς της Ζενίτ για να κάνει το 2-0 ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς τέσσερα λεπτά αργότερα. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Νίκολα Ζίγκιτς διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Διπλό η Β. Ιρλανδία

Με γκολ του Κόρι Εβανς στο 70', η Βόρεια Ιρλανδία πήρε διπλό σε βάρος της Σλοβενία ξεκινώντας δυνατά στον 3ο όμιλο των προκριματικών. Οι Βρετανοί άντεξαν στην πίεση και πήραν πολύτιμη εκτός έδρας νίκη με 0-1 που τους δίνει τη δυνατότητα να δουν με εντελώς διαφορετικό μάτι τη συνέχεια του γκρουπ.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα

Τετάρτη (11/08)

Εσθονία-Νησιά Φερόε 2-1

(91' Σάαγκ, 93' Πιρόγια - 28' Εντμουντσον)

Παρασκευή (03/09)

Νησιά Φερόε-Σερβία 0-3

(14' Λάζοβιτς, 18' Στάνκοβιτς, 91' Ζίγκιτς)

Εσθονία-Ιταλία 1-2

(31' Ζένιοφ - 60' Κασάνο, 63' Μπονούτσι)

Σλοβενία-Β. Ιρλανδία 0-1

(70' Εβανς)

Η βαθμολογία

(1 αγώνας)

1. Σερβία 3

2. Ιταλία 3

3. Εσθονία 3*

4. Ιρλανδία 3

5. Σλοβενία 0

6. Νησιά Φερόε 0*

Οι ομάδες με * έχουν ένα ματς περισσότερο.

Επόμενη αγωνιστική (07/09)

Σερβία-Σλοβενία

Ιταλία-Νησιά Φερόε

4ος όμιλος: Γαλλικός... κατήφορος!

Πολλές αλλαγές στη Γαλλία, όμως το αποτέλεσμα το ίδιο, απογοήτευση. Το «Σεν Ντενί» πάγωσε από τη νίκη των Λευκορώσων. Στο ρελαντί η Βοσνία, πήρε βαθμό η Αλβανία.

Νέος τεχνικός, νέοι παίκτες, όμως η ίδια νοοτροπία... Ο Λοράν Μπλαν άλλαξε όλη την ομάδα του Μουντιάλ, προσπάθησε να φέρει πειθαρχία στα αποδυτήρια, όμως οι Γάλλοι συνέχισαν στον κατήφορο και γνώρισαν ήττα -σοκ 1-0 από τη Λευκορωσία στο «Σεν Ντενί» του Παρισιού. Οι «τρικολόρ» είχαν τη συμπαράσταση του κόσμου (76.395 θεατές), είχαν φάσεις, δεν είχαν όμως ουσία και στο 86' ο Κίσλιακ «πάγωσε» τους Γάλλους δίνοντας τρεις πολύτιμους βαθμούς στους Λευκορώσους. Ο νέος αρχηγός της ομάδας, Μαλουντά προσπάθησε, όμως η απουσία εμπειρίας των άλλων παικτών φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο.

Τη μπουκιά από το στόμα της Ρουμανίας πήραν οι Αλβανοί, αφού με γκολ του Μουζάκα στο 87' πήραν την ισοπαλία 1-1 στο Βουκουρέστι. Οι Ρουμάνοι έχασαν αρκετές ευκαιρίες, όμως... κάθισαν από το 80' και έπειτα όταν άνοιξαν το σκορ με τον Στάνκου.

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε η Βοσνία στο Λουξεμβούργο, όπου επικράτησε 3-0. Όλα έγιναν στα πρώτα 16 λεπτά όταν και οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν τα τρία τέρματα. Ο Ίμπρισιτς άνοιξε το σκορ στο 6', ο Πιάνιτς έξι λεπτά αργότερα διπλασίασε τα τέρματα και ο Ντζέκο στο 16' διαμόρφωσε το 3-0, με τους Βόσνιους να κατεβάζουν ρυθμό και να περιμένουν τους Γάλλους στο ντέρμπι του ομίλου.

Βαθμολογία

1) Βοσνία 3

2) Λευκορωσία 3

3)Αλβανία 1

4)Ρουμανία 1

5)Γαλλία 0

6) Λουξεμβούργο 0

Αποτελέσματα

Ρουμανία – Αλβανία 1-1

(80' Στάνκου - 87' Μουζάκα)

Λουξεμβούργο – Βοσνία 0-3

(6' Ίμπρισιτς, 12' Πιάνιτς, 16' Ντζέκο)

Γαλλία – Λευκορωσία 0-1

(86' Κίσλιακ)

Επόμενη αγωνιστική (07/09)

Λευκορωσία – Ρουμανία

Αλβανία – Λουξεμβούργο

Βοσνία – Γαλλία

5ος Ομιλος: Σούπερ Χούντελααρ

Με τον Χούντελααρ να κάνει χατ τρικ, η φιναλίστ του μουντιάλ, Ολλανδία πέρασε με 5-0 από το Σαν Μαρίνο, ενώ η Σουηδία επικράτησε 2-0 εντός έδρας της Ουγγαρίας. Σημαντική νίκη επί των Φινλανδών οι Μολδαβοί με 2-0.

Μίλησε με χατ τρικ

Πήρε τα πάνω του με την μεταγραφή στην Σάλκε από την Μίλαν ο Γιαν Κλαας Χούντελααρ και στο πρώτο επίσημο ματς βάλθηκε να αποδείξει ποιος είναι. Ο πρώην επιθετικός του Αγιαξ πέτυχε τρία γκολ στην εκτός έδρας αναμέτρηση των Οράνιε με το Σαν Μαρίνο (38', 48', 67') δείχνοντας ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Το σκορ για τους φιναλίστ του μουντιάλ, που πήραν κεφάλι στον όμιλο με τη διαφορά τερμάτων, άνοιξε ο Ντιρκ Κάουτ της Λίβερπουλ από τη βούλα του πέναλτι στο 16', ενώ ο Φαν Νίστελροϊ το έκλεισε στο 91' (0-5).

Και από το πουθενά.... Βέρνμπλουμ!

Με δύο γκολ του 24χρονου επιθετικού της Αλκμααρ, Πόντους Βέρνμπλουμ, η Σουηδία επικράτησε της Ουγγαρίας 2-0 εντός έδρας και ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις στα προκριματικά του Euro 2012. Ο πρώην παίκτης της Γκέντεμποργκ έκλεψε την δόξα από τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που πρόσφατα πήρε μεταγραφή στην Μίλαν και με δικά του γκολ στο δεύτερο ημίχρονο (51', 73') χάρισε το πρώτο τρίποντο στους Σκανδιναβούς.

Εκανε... Ντόρο η Μολδαβία

Σημαντική εντός έδρας νίκη πέτυχε σε βάρος της Φινλανδίας η Μολδαβία με 2-0. Οι Σκανδιναβοί έμειναν με δέκα παίκτες εξαιτίας της αποβολής του κεντρικού αμυντικού της Λεβερκούζεν, Σάμι Χίπια στο 36' και οι γηπεδούχοι ετο εκμεταλλεύτηκα με τον καλύτερο τρόπο. Στο 69' ο Σουβόροφ έδώσε το προβάδισμα και ο Ντόρος στο 74' κλείδωσε τη νίκη των Μολδαβών.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα

Παρασκευή (03/09)

Μολδαβία-Φινλανδία 2-0

(69' Σουβόροφ, 74' Ντόρος)

Σουηδία-Ουγγαρία 2-0

(51', 73' Βέρνμπλουμ)

Σαν Μαρίνο-Ολλανδία 0-5

(16' πεν. Κάουτ, 38', 48', 67' Χούντελααρ, 91' Φαν Νίστελροϊ)

Η βαθμολογία

(1 αγώνας)

1. Ολλανδία 3

2. Σουηδία 3

3. Μολδαβία 3

4. Φινλανδία 0

5. Ουγγαρία 0

6. Σαν Μαρίνο 0

Επόμενη αγωνιστική (07/09)

Σουηδία-Σαν Μαρίνο

Ολλανδία-Φινλανδία

Ουγγαρία-Μολδαβία

7ος όμιλος: Συντριβή με... Ντεφόε!

Οι ¶γγλοι επιβεβαιώσαν με τον ιδανικότερο τρόπο πως είναι το φαβορί της αναμέτρησης και διέσυραν τη Βουλγαρία με 4-0 με σούπερ σκόρερ τον Ντεφόε. Θετικό ξεκίνημα για το Μαυροβούνιο που επιβλήθηκε 1-0 της Ουαλίας.

Εξαιρετική η Αγγλία διέσυρε 4-0 τη Βουλγαρία και έδειξε πως ξεπερνά το σοκ του αποκλεισμού στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Η ομάδα του Καπέλο είχε σε εξαιρετική μέρα τον Ντεφόε, ο οποίος πέτυχε χατ τρικ (3', 61', 86') αποδεικνύοντας πως δύσκολα θα χάσει τη θέση βαικού. Ο Τζόνσον πέτυχε το άλλο τέρμα των ¶γγλων.

Με τον Κάκο να σφυρίζει το ματς στο Μαυροβούνιο, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να μπουν με το δεξί στη διοργάνωση και να επικρατήσουν 1-0 της Ουαλίας. Καλύτεροι οι γηπεδούχοι μπόρεσαν με γκολ του Βούτσινιτς στο 30' να πάρουν τρεις σημαντικούς βαθμούς.

Βαθμολογία

1) Αγγλία 3

2) Μαυροβούνιο 3

3) Ελβετία 0

4) Ουαλία 0

5) Βουλγαρία 0

Αποτελέσματα

Αγγλία - Βουλγαρία 4-0

(3', 61', 86' Ντεφόε, 83' Τζόνσον)

Μαυροβούνιο - Ουαλία 1-0

(30' Βούτσινιτς)

Επόμενη αγωνιστική (07/09)

Βουλγαρία - Μαυροβούνιο

Ελβετία - Αγγλία

8ος Όμιλος: Παλικάρι η Κύπρος!

Ιστορική εκτός έδρας ισοπαλία πήρε η Κύπρος στην Πορτογαλία με 4-4 (!) ξεκινώντας με εξαιρετικό τρόπο στα προκριματικά του Euro 2012. Νίκη στην έδρα της Ισλανδίας (2-1) η Νορβηγία.

Βαθμός-χρυσάφι!

Μεγάλη μάχη μέσα στην Πορτογαλία έδωσε η Κύπρος, πέτυχε τέσσερα γκολ και έφυγε βάζοντας έναν πολύτιμο βαθμό στο σακούλι της στο πρώτο της παιχνίδι για προκριματικά του Euro 2012. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη προηγήθηκε 0-1 με τον Αλωνεύτη (3') και 1-2 με τον Κωνσταντίνου (11'), όμως είδε τους Αλμέιδα (8') και Μεϊρέλες (29') να ισοφαρίζουν άμεσα σε 1-1 και 2-2. Στην επανάληψη ο Ντάνι έκανε το 3-2 στο 50', όμως οι Κύπριοι δεν παραδόθηκαν ούτε τότε καθώς με τον Οκκά στο 57' έφεραν το ματς στο 3-3! Το γκολ του Φερνάντες στο 62' (4-3) δεν έμεινε αναπάντητο καθώς ο Αβραάμ έκανε το 4-4 στο 89'!

Το γύρισε η Νορβηγία

Την πρώτη της νίκη στον 8ο όμιλο πέτυχε η Νορβηγία, που πέρασε από την έδρα της Ισλανδίας με 2-1. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 38' με τον Χέλγκιουσον για το 1-0, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα απιδυτήρια με αυτό το σκορ. Στην επανάληψη οι Βίκινγκς ισοφάρισαν στο 59' με τον Χάνγκελαντ (1-1) και πήραν τους βαθμούς χάρη σε τέρμα που σημείωσε στο 75' ο Αμπντελαουέ (1-2).

Συνοπτικά τα αποτελέσματα

Πορτογαλία-Κύπρος 4-4

(8' Αλμέιδα, 29' Μεϊρέλες, 50' Ντάνι, 60' Φερνάντες - 3' Αλωνεύτης, 11' Κωνσταντίνου, 57' Οκκάς, 89')

Ισλανδία-Νορβηγία 1-2

(38' Χέλγκιουσον - 59' Χάνγκελαντ, 75' Αμπντελαουέ)

Η βαθμολογία

(1 αγώνας)

1. Νορβηγία 3

2. Κύπρος 1

3. Πορτογαλία 1

4. Δανία 0*

5. Ισλανδία 0

*Ματς λιγότερο.

Επόμενη αγωνιστική (07/09)

Δανία-Ισλανδία

Νορβηγία-Πορτογαλία

9ος Ομιλος: Στο ρελαντί η Ισπανία

Χωρίς να κοπιάσει ιδιαίτερα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου, Ισπανία επικράτησε με 4-0 εκτός έδρας του Λιχτενστάιν βάζοντας εύκολους βαθμούς στο σακούλι. Στο 0-0 Λιθουανία-Σκωτία.

Φούριας από... ημίχρονο!

Δεν χρειάστηκε να ιδρώσει πολύ στην εκτός έδρας αναμέτρηση με το Λιχτενστάιν η Ισπανία. Με φόρα από την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου, καθάρισε από τα μισά του πρώτου μέρους την υπόθεση νίκη κόντρα στον αδύναμο αντίπαλό της, με τον Τόρες στο 18' να κάνει το 0-1. Στο 26' ο Νταβίδ Βίγια κλείδωσε το αποτέλεσμα με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια, ενώ στο 54' ο «Ελ Νίνιο» ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0 υπέρ των Φούριας Ρόχας για να διαμορφώσει το 4-0 ο Σίλβα στο 62'.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα

Λιχτενστάιν-Ισπανία 0-4

(18', 54' Τόρες, 26' Βίγια, 62' Σίλβα)

Λιθουανία-Σκωτία 0-0

Η βαθμολογία

(1 αγώνας)

1. Ισπανία 3

2. Σκωτία 1

3. Λιθουανία 1

4. Τσεχία 0*

5. Λιχτενστάιν 0

*Ματς λιγότερο.

Επόμενη αγωνιστική (07/09)

Τσεχία-Λιθουανία

Σκωτία-Λιχτενστάιν

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις