Χιλή: Πολυδάπανη η επιχείρηση απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων

Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 19:26
A- A A+

Σε «αρκετά εκατομμύρια δολάρια» εκτιμά ο υπουργός Ορυχείων της Χιλής, Λόρενς Γκόλμπορνότι, θα ανέλθει το κόστος της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων.

«Η επιχείρηση διάσωσης θα κοστίσει εκατομμύρια δολάρια, αλλά η ακριβής εκτίμηση θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Σεμπαστιάν Πινέρα). Αυτός είναι που θα αποφασίσει εάν κάποια στιγμή θα ανακοινωθεί δημόσια», ανέφερε ο υπουργός. Οι αρχές της χώρας έχουν αποφύγει μέχρι τώρα να αναφερθούν σε υπολογισμό του κόστους των επιχειρήσεων διάσωσης, αν και ο Τύπος αναφέρει ότι σε μία πρώτη εκτίμηση, ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως επισήμανε πάντως ο υπουργός, «υπάρχει μία ηθική επιταγή να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα", πέρα από το πραγματικό κόστος της επιχείρησης διάσωσης».

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού, άρχισε η λειτουργία ενός δεύτερου τρυπανιού, που θα διευρύνει το στενό σωλήνα απ όπου στέλνονται τρόφιμα και νερό στους άνδρες που βρίσκονται 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, από τις 5 Αυγούστου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή