Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του μετασχηματισμού της ελληνικής κυβέρνησης, με τα κυριότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να επισημαίνουν τη διατήρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο θώκο του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό που πραγματοποιείται στην Ελλάδα μετά την ανάληψη εξουσίας από τον Γιώργο Παπανδρέου τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως επισημαίνει το Reuters, πρόκειται για μια προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά την κρίση χρέους που ταλανίζει τη χώρα. Παράλληλα, η διατήρηση του κ. Παπακωνσταντίνου υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μείνει πιστή στη γραμμή που έχει ακολουθήσει όσον αφορά στην οικονομική πολιτική.
«Προτού κλείσει έναν χρόνο στην εξουσία, ο Παπανδρέου άλλαξε αρκετούς από τους υπουργούς του σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των υπουργείων που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη και τα χρόνια προβλήματα της χώρας, όπως το σύστημα υγείας και η κοινωνική ασφάλιση, εισάγοντας ωστόσο λίγα νέα πρόσωπα στο υπουργικό του συμβούλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Όπως εξηγεί το Reuters, οι περιφερειακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στις 7 Νοεμβρίου έχουν επισπεύσει κάποιες αλλαγές, καθώς τρεις αναπληρωτές υπουργοί θα θέσουν υποψηφιότητα στις περιφέρειες και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντικατασταθούν. «Ο Παπανδρέου έδραξε την ευκαιρία των εκλογών για να προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό», σημειώνει.
Παρότι οι αλλαγές δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις περικοπές των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας, στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ώθηση και σε άλλους καίριους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που φαίνεται να υστερούν, καθώς και να εκτονωθεί η λαϊκή οργή που έχουν προκαλέσει τα μέτρα λιτότητας, συμπληρώνει.
«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραμένει αλώβητος από τον ανασχηματισμό», είναι ο τίτλος του άρθρου που αφιερώνει το βρετανικό πρακτορείο BBC στον μετασχηματισμό –υποδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την οικονομική πολιτική της χώρας μας. Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι αλλαγές αυτές πρόκειται να δώσουν ώθηση στις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές και να εκτονώσουν την πίεση που παρατηρείται στα στρώματα της κοινωνίας λόγω της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής της πολιτικής.
Την τόνωση της ελληνικής οικονομίας επισπεύδει ο χθεσινός ανασχηματισμός, σύμφωνα με το France 24, το οποίο θεωρεί ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να ανασύρει τη χώρα του από την ύφεση. Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Παπανδρέου υπέκυψε στις πιέσεις του ισχυρού ναυτιλιακού κύκλου της χώρας επαναφέροντας το υπουργείο Ναυτιλίας –υπό τον τίτλο «Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας»– το οποίο είχε συγχωνευτεί με το Υπουργείο Οικονομίας όταν η κυβέρνηση είχε αναλάβει την εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο.
«Ανεπηρέαστος από τον μετασχηματισμό της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών» τιτλοφορείται το άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Forbes. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με τις περιφερειακές εκλογές το Νοέμβριο, δοκιμάζοντας την αντοχή του ελληνικού λαού στα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Σε έναν αποφασιστικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου προχώρησε, σύμφωνα με την αμερικανική Wall Street Journal, ο Έλληνας πρωθυπουργός τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο κ. Παπανδρέου κατόρθωσε να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς αναλυτές με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οποίες προέβη, αντί να αναμοχλεύσει τους υπουργούς αντικαθιστώντας απλώς τα νεότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως αναμενόταν, αναφέρει η WSJ.
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε, ωστόσο, να διατηρήσει στο Υπουργείο Οικονομικών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παραμένει δημοφιλής στη χώρα παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει δρομολογήσει υπό την πίεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. «Ο πρωθυπουργός δεν παρέβλεψε τις στέρεες σχέσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Παπακωνσταντίνου με τους δανειστές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, 11 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας ανασχηματίζει την κυβέρνησή του. Έχει στόχο να βελτιώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και να στηρίξει αποτελεσματικότερα την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», αναφέρει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung.
Συμπληρώνεται ότι οι αλλαγές των προσώπων δεν θα έχουν επιπτώσεις όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας και την αύξηση της φορολογίας. Στη συνέχεια η
«Τα σημαντικά υπουργεία όπως το Οικονομικών δεν θίγονται και ο κ. Παπακωνσταντίνου παραμένει στη θέση του και μπροστά στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της χώρας και παρά τις ισχυρές αντιστάσεις, υλοποιεί το πρόγραμμα λιτότητας», τονίζεται μεταξύ άλλων στο σχετικό άρθρο.
«Στόχος του ανασχηματισμού είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην οικονομική κρίση», αναφέρει η γερμανική οικονομική ιστοσελίδα Finanznet.
Υπογραμμίζεται πως υπάρχει μια σαφής διεύρυνση του υπουργικού συμβουλίου και ότι ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης αυξάνεται σε 48 από 36 που ήταν μέχρι σήμερα.
Συμπληρώνεται πως «ο κ. Παπανδρέου μετά την απαίτηση των εφοπλιστών έφερε στο προσκήνιο ένα υπουργείο που ασχολείται με τις θαλάσσιες υποθέσεις».