Καθαρή λύση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ζητάει ο Πρωθυπουργός

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2002 15:44
UPD:18:03
A- A A+

Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν όροι για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσε από την Πράγα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. πρέπει να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από τη λύση του πολιτικού προβλήματος και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει όλα τα μέσα που διαθέτει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., ο κ. Σημίτης είπε: «Εμείς υποστηρίζουμε ότι η σύνοδος της Κοπεγχάγης πρέπει να δώσει ένα θετικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πρέπει όμως και η Τουρκία να δώσει θετικά μηνύματα για τον ευρωστρατό και το κυπριακό».

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπήρξε ενδιαφέρον για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων, ενώ η αναβλητική στάση που τηρεί η Τουρκία έχει επισημανθεί.

Ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε πάντως ότι εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις ενέργειές της με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην δοθεί στην Τουρκία η δυνατότητα να κωλυσιεργεί και να κρατά το θέμα ανοικτό επ' άπειρον.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ καλές και φιλικές τις επαφές που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ κατά τη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκαν διεξοδικώς οι ελληνικές θέσεις.

Τέλος, ο κ. Σημίτης είπε ότι έχει δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα συνεννόησης στο εσωτερικό και χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητικές τις επαφές του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. «Πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, γιατί το Κυπριακό επιβάλλει νηφάλια και σοβαρή αντιμετώπιση», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή