Χιλή: Προχωρούν οι εργασίες απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 20:30
EPA/CLAUDIO REYES

A- A A+

Η γεώτρηση για τη διάνοιξη μιας δεύτερης βοηθητικής σήραγγας προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων που βρίσκονται 700 μέτρα κάτω από τη Γη, από τις αρχές Αυγούστου, έφτασε και ξεπέρασε ήδη τα εκατό μέτρα, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής μηχανικό που επιβλέπει τις εργασίες.

Το γεωτρύπανο Τ-130 που εδώ και δύο ημέρες έχει ξεκινήσει την διάνοιξη της βοηθητικής σήραγγας, ξεπέρασε ήδη τα εκατό μέτρα βάθος, κάτι που δεν είχε καταφέρει επί οκτώ ημέρες το πρώτο γεωτρύπανο, το Strata 950, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων, ανέφερε ο μηχανικός Μιγκέλ Φορτ.

Το Τ-130 προχωρώντας θα κάνει ένα άνοιγμα διαμέτρου τουλάχιστον 66-70 εκατοστών ώστε να μπορέσουν να απεγλωβιστούν, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, ένας-ένας οι 33 με τη βοήθεια και ενός ειδικού κλωβού.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι 33 μεταλλωρύχοι θα μπορέσουν να μεταφερθούν στην επιφάνεια μεταξύ των αρχών Νοεμβρίου και των αρχών Δεκεμβρίου.

Σήμερα ανακοινώθηκε τέλος ότι οι 33 γευματίζουν κανονικά και ότι τους χορηγούνται τουλάχιστον 2.400 θερμίδες καθημερινά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή