Η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Η κατανάλωση και οι επενδύσεις, που πρέπει να αποτελέσουν τον κινητήρα της ζήτησης, προσκρούουν σε πολλά εμπόδια, σοβαρότερο των οποίων είναι η αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ (φωτογραφία).
Στη ζώνη του ευρώ μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τρεις κατηγορίες χωρών, λέει ο Μπλανσάρ σε συνέντευξή του στη «Figaro». Η πρώτη κατηγορία απαρτίζεται από τις ανταγωνιστικές χώρες, για τα προϊόντα των οποίων υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό: χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η Γερμανία. Η δεύτερη περιλαμβάνει χώρες που έχουν δυσκολίες στην εξαγωγή των προϊόντων τους: την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, που πρέπει να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Υπάρχουν τέλος χώρες ανάμεσα στις δύο προηγούμενες κατηγορίες, για παράδειγμα η Γαλλία, που έχουν ένα σχετικά ισορροπημένο εξωτερικό εμπόριο. Οι κατηγορίες αυτές δεν πρόκειται να εξομοιωθούν από τη μια μέρα στην άλλη.
«Κάθε κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μεσοπρόθεσμα ένα σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας της και να λάβει μέτρα που θα πείσουν τις αγορές. Λίγη σημασία έχει αν αυτό θα γίνει το 2013 ή το 2014. Αυτό που χρειάζεται είναι μια προοπτική σταθεροποίησης του δημοσίου χρέους».
Βραχυπρόθεσμα, ενδεχόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα έχει επιπτώσεις και στις αναδυόμενες χώρες. Μεσοπρόθεσμα, όμως, oι χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής έχουν τα μέσα και τη βούληση να αυξήσουν την εσωτερική τους ζήτηση, και κατά συνέπεια να αντισταθμίσουν έτσι ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Η Κίνα προσανατολίζει ήδη την ανάπτυξή της σε αυτή την κατεύθυνση.
Μια σταθερή παγκόσμια ανάπτυξη απαιτεί ταυτοχρόνως μια δημοσιονομική σταθεροποίηση στις ανεπτυγμένες χώρες και έναν αναπροσανατολισμό της ανάπτυξης προς την εγχώρια ζήτηση στις αναδυόμενες χώρες. Αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αν, για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορέσουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, υπάρχει κίνδυνος να σημειώσουν μια πολύ χαμηλή ανάπτυξη, κάτι που θα καταστήσει πολύ δύσκολη μια δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Πηγή: Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ