Το πανόραμα της 2ης αγωνιστικής των προκριματικών του EURO 2012

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2010 00:28
A- A A+

Οι «μεγάλοι» δεν είχαν προβλήματα και συνέχισαν με νίκες τα προκριματικά του Euro. Αγγλία και Γαλλία πέτυχαν σημαντικά διπλά, Ιταλία και Γερμανία έκαναν περίπατο, ενώ η Ολλανδία δυσκολεύτηκε αλλά κέρδισε την Φινλανδία. Μόνη... παραφωνία η Πορτογαλία, που έχασε στη Νορβηγία και κινδυνεύει.

1ος όμιλος: Γερμανική εξάρα!

Εύκολα η Γερμανία

Το παραμικρό πρόβλημα δεν αντιμετώπισε η Γερμανία απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν διασύροντάς το με 5-1 στην Κολωνία. Ο Βέστερμαν στο 28Ά έδειξε το δρόμο για τη νίκη στα «πάντσερ», τα οποία πήγαν στα αποδυτήρια με τρία γκολ προβάδισμα, καθώς στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου οι Ποντόλσκι και Κλόζε έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα των Αζέρων! Ο Σαντίγκοφ στο 53Ά με αυτογκόλ έκανε το 4-0, οι φιλοξενούμενοι μείωσαν με τον Ντζαβάντοφ τέσσερα λεπτά αργότερα, ενώ ο Μπαντστούμπερ λίγο πριν το τέλος και ο Κλόζε στις καθυστερήσεις διαμόρφωσαν το τελικό 6-1.

Ίδρωσε η Τουρκία

Δεύτερη σερί νίκη για την Τουρκία, όμως σε αντίθεση με το παιχνίδι κόντρα στο Καζακστάν, οι γείτονες τα βρήκαν... σκούρα απέναντι στο Βέλγιο μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν δύο φορές με τον Φαν Μπούιτεν, ο ¶λτιντοπ και Σεντούρκ ισοφάρισαν και ο Τουράν στο 78' έδωσε τη νίκη με 3-2. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως οι Βέλγοι έπαιζαν με δέκα παίκτες από το 64' (και ενώ το σκορ ήταν 1-1) λόγω αποβολής του Κομπανί.

Λύτρωση στο τέλος για την Αυστρία

Δύο γκολ στις καθυστερήσεις χάρισαν στους Αυστριακούς την πολύ δύσκολη νίκη με 2-0 επί του Καζακστάν. Ο Λινζ λύτρωσε στο πρώτο λεπτό του επιπλέον χρόνου την ομάδα του Κονσταντίνι, ενώ αμέσως μετά ο Χόφερ σφράγισε το τρίποντο στην πρεμιέρα της Αυστρίας σε αυτά τα προκριματικά.

Tα αποτελέσματα:

Τουρκία-Βέλγιο 3-2

(48' ¶λτιντοπ, 66' Σεντούρκ, 78' Τουράν - 28', 69' Φαν Μπούιτεν)

Αυστρία-Καζακστάν 2-0

(90'+1 Λινζ, 90'+2 Χόφερ)

Γερμανία-Αζερμπαϊτζάν 6-1

(28' Βέστερμαν, 45'+1' Ποντόλσκι, 45'+2, 90'+2'Κλόζε, 53' αυτ. Σαντίγκοφ, 86' Μπαντστούμπερ - 57' Ντζαβάντοφ)

Βαθμολογία (2 αγώνες)

Γερμανία 6

Τουρκία 6

Αυστρία 3 *

Αζερμπαϊτζάν 0 *

Βέλγιο 0

Καζακστάν 0

* Με παιχνίδι λιγότερο

2ος όμιλος: Μεγάλο διπλό στη Μόσχα!

Τις βάσεις για την πρόκριση στα τελικά του Euro 2012, από τη δεύτερη μόλις αγωνιστική, έβαλε η Σλοβακία μετά τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Ρωσίας!

Η ομάδα του Βάις πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 27ο λεπτό, όταν ο Ακινφέεφ έκανε λανθασμένη απομάκρυνση στέλνοντας την μπάλα στον Στοχ, ο τελευταίος προχώρησε, δοκίμασε το σουτ από το ύψος της περιοχής και έγραψε το τελικό 1-0, χαρίζοντας στους Σλοβάκους το δεύτερο τρίποντο σε ισάριθμα παιχνίδια. Σε όλο το 90λεπτο αγωνίστηκε με τη φανέλα της Σλοβακίας ο μέσος της Ξάνθης Ζντένο Στρμπα.

¶νετα η Ιρλανδία

Εύκολο βράδυ για την Ιρλανδία που επικράτησε με 3-1 της Ανδόρας και ζευγάρωσε τις νίκες της στα προκριματικά. Ο Κιλμπέιν στο 15' και ο Ντόιλ στο 41' έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του Τραπατόνι, οι φιλοξενούμενοι μείωσαν με τον Μαρτίνεζ όμως ο Κιν στο 54' έκανε το 3-1 που δεν άλλαξε μέχρι το τέλος.

Φινάλε θρίλερ και ισοπαλία στα Σκόπια!

Δραματικό χαρακτήρα είχε η αναμέτρηση της ΠΓΔΜ με την Αρμενία, καθώς το τελικό 2-2 διαμορφώθηκε με δύο γκολ στις καθυστερήσεις! Οι Αρμένιοι προηγήθηκαν στο 41' με τον Μοβσισιάν, όμως, αμέσως μετά ο Γκουρόφσκι ισοφάρισε σε 1-1. Το ίδιο... σκηνικό έλαβε χώρα και στο δεύτερο μέρος, με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν ξανά το προβάδισμα στο 90' με τον Μανουτσαριάν, όμως στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων οι Σκοπιανοί έκαναν το 2-2 με πέναλτι του Ναουμόσκι!

Το πρόγραμμα

Ρωσία-Σλοβακία 0-1

(27' Στοχ)

ΠΓΔΜ-Αρμενία 2-2

(42' Γκουρόφσκι, 90'+5 πεν. Ναουμόσκι- 41' Μοβσισιάν, 90' Μανουτσαριάν)

Ιρλανδία-Ανδόρα 3-1

(15' Κιλμπέιν, 41' Ντόιλ, 54' Κιν - 45' Μαρτίνεζ)

Βαθμολογία (2 αγώνες)

Σλοβακία 6

Ιρλανδία 6

Ρωσία 3

ΠΓΔΜ 1

Αρμενία 1

Ανδόρα 0

3ος Ομιλος: Στο ρελαντί η Ιταλία

Οσο και αν δέχεται έντονη κριτική, η Ιταλία του Μαρτσέλο Λίπι δεν ήταν δυνατόν να συναντήσει προβλήματα κόντρα στα Νησιά Φερόε. Οι Ατζούρι με 5-0 έκαναν το 2x2, ενώ οι Σέρβοι πήραν 1-1 στην έδρα τους από την Σλοβενία.

Χαλαρά οι Ατζούρι

Με σβηστές τις μηχανές, η Ιταλία επικράτησε 3-0 των Νήσων Φερόε και έκανε το 2x2 στον τρίτο όμιλο των προκριματικών. Μετά τη νίκη με την Εσθονία, οι πρωταθλητές κόσμου του 2006 καθάρισαν και την ασθενέστερη ομάδα του γκρουπ, με γκολ από το πρώτο ημίχρονο. Στο 11' ο Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο άνοιξε το σκορ (1-0) για να φτάσουν τον δείκτη του σκορ στο 3-0 Ντε Ρόσι (22') και Κασάνο (27'). Το τελικό 4-0 διαμόρφωσε στο 81' ο Κουαλιαρέλα. Επόμενη αντίπαλος για την ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι, η Βόρειος Ιρλανδία σε εκτός έδρας ματς.

Μοιρασιά στην Σερβία

Μέχρι το 86' κρατούσε στα χέρια της ένα σημαντικό αποτέλεσμα η Σλοβενία, καθώς από το 63' με το γκολ του Νοβάκοβιτς ήταν μπροστά σε βάρος της Σερβίας με 0-1. Στο σημείο εκείνο ο υψηλόσωμος επιθετικός Νίκολα Ζίγκιτς έφερε το ματς στην ισοπαλία χαρίζοντας στους Πλάβι τον έναν βαθμό (1-1).

Συνοπτικά τα αποτελέσματα:

Ιταλία-Νησιά Φερόε 5-0

(11' Τζιλαρντίνο, 22' Ντε Ρόσι, 27' Κασάνο, 81' Κουαλιαρέλα, 90' Πίρλο)

Σερβία-Σλοβενία 1-1

(86' Ζίγκιτς - 63' Νοβάκοβιτς)

Η βαθμολογία

(2 αγώνες)

1. Ιταλία 6

2. Σερβία 4

3. Β. Ιρλανδία 3*

4. Εσθονία 3

5. Σλοβενία 1

6. Νησιά Φερόε 0**

*Ματς λιγότερο.

**Ματς περισσότερο.

Επόμενη αγωνιστική (08/10)

Σλοβενία-Νησιά Φερόε

Σερβία-Εσθονία

Β. Ιρλανδία-Ιταλία

4ος Ομιλος: Επιτέλους νίκη για Γαλλία

Από το μπαράζ με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο είχε να κερδίσει σε επίσημο παιχνίδι η Γαλλία, η οποία ύστερα από σχεδόν έναν χρόνο «χαμογέλασε» και πάλι μετά το 2-0 επί της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης!

Η ομάδα του Μπλαν ξεπέρασε το σοκ της εντός έδρας ήττας από τη Λευκορωσία και επικράτησε με 2-0 της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης στο Σαράγεβο. Η νίκη ήταν αρκετά δύσκολη για τους «τρικολόρ» και ήρθε στο τελευταίο 20λεπτο, με τον Μπενζεμά να βρίσκει μετά από καιρό το δρόμο προς τα δίχτυα και να ανοίγει το σκορ στο 72Ά. Έξι λεπτά αργότερα, ο Μαλουντά σφράγισε την πολύ σημαντική, τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά, νίκη για τους Γάλλους.

Στην κορυφή του ομίλου βρίσκονται Αλβανία και Λευκορωσία που παρέμειναν αήττητες, με τέσσερις βαθμούς. Οι γείτονες κέρδισαν εντός έδρας το Λουξεμβούργο με 1-0, ενώ οι Λευκορώσοι αναδείχτηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα με τη Ρουμανία.

Τα αποτελέσματα:

Λευκορωσία-Ρουμανία 0-0

Αλβανία-Λουξεμβούργο 1-0

(37Ά Σαλίχι)

Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Γαλλία 0-2

(72Ά Μπενζεμά, 78Ά Μαλουντά)

Η βαθμολογία (2 αγώνες)

Αλβανία 4

Λευκορωσία 4

Γαλλία 3

Βοσνία/Ερζεγοβίνη 3

Ρουμανία 2

Λουξεμβούργο 0

5ος Ομιλος: Νίκες για Ολλανδία, Σουηδία

Χωρίς προβλήματα συνέχισαν στη δεύτερη μέρα των προκριματικών Σουηδία και Ολλανδία κάνοντας αμφότερες το 2x2 ενόψει του μεταξύ τους ματς. Η παρέα του Ιμπραΐμοβιτς σκόρπισε 6-0 το Σαν Μαρίνο και οι Οράνιε κέρδισαν 2-1 την Φινλανδία.

Εύκολο 2x2 για Σουηδία

Χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση από το Σαν Μαρίνο, η Σουηδία επικράτησε εντός έδρας με 4-0, πετυχαίνοντας τη δεύτερη νίκη σε δύο ματς στα προκριματικά. Μόλις στο 7' ο Ιμπραΐμοβιτς άνοιξε το σκορ (1-0), για να γίνει το 2-0 με αυτογκόλ του Νταβίντε Σιμοντσίνι, πέντε λεπτά αργότερα, ενώ στο 26' ο τερματοφύλακας και δίδυμος αδερφός του, Αλντο Σιμοντσίνι, πέτυχε και αυτός αυτογκόλ για το 3-0. Το 4-0 έγραψε ο Γκράνκβιστ στο 51' και το 5-0 ο Ιμπραΐμοβιτς στο 77' πετυχαίνοντας το δεύτερο προσωπικό του τέρμα. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 90' ο Μπεργκ. Στο 34' ο στόπερ του Ολυμπιακού Ολοφ Μέλμπεργκ, με το σκορ στο 3-0, δέχθηκε απευθείας κόκκινη για σκληρό μαρκάρισμα στον Μπατσιόκι και θα χάσει το ντέρμπι κορυφής του ομίλου με την Ολλανδία.

Καθάρισε ξανά ο Χούντελααρ

Στο πρώτο ματς με το Σαν Μαρίνο είχε κάνει χατ τρικ και συνέχισε με φόρα, βάζοντας άλλα δύο στην εντός έδρας αναμέτρηση της Ολλανδίας κόντρα στην Φινλανδία. Ο Κλας Γιάν Χούντελααρ οδήγησε τους Οράνιε σε δεύτερη σερί νίκη, αυτή τη φορά επί της Φινλανδίας εντός έδρας. Ο επιθετικός που πρόσφατα πήρε μεταγραφή στην Σάλκε από την Μίλαν άνοιξε το σκορ στο 7', και στο 16' με πέναλτι έβαλε τις βάσεις για τη νίκη. Η μείωση του σκορ στο 18' από τον Φορσέλ (2-1) δεν στάθηκε ικανό για να αλλάξει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Αυτή ήταν η δεύτερη ήττα σε δύο αγώνες για τους Σκανδιναβούς.

Πρώτη νίκη για Ουγγαρία

Τους πρώτους της βαθμούς στον 5ο όμιλο των προκριματικών πέτυχε η Ουγγαρία, η οποία επικράτησε 2-1 της Μολδαβίας εντός έδρας. Οι Μαγυάροι άνοιξαν το σκορ με τον Ρούντολφ στο 50' και έκαναν το 2-0 στο 66' με τον Κομάν. Το τελικό 2-1 έκανε για λογαριασμό των Μολδαβών, που επίσης έχουν τρεις βαθμούς, ο Σουβόροφ στο 79'.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα

Σουηδία-Σαν Μαρίνο 6-0

(7', 77' Ιμπραΐμοβιτς, 12' αυτ. Σιμοντσίνι, 26' Βέρνμπλουμ, 51' Γκράνκβιστ, 90' Μπεργκ)

Ολλανδία-Φινλανδία 2-1

(7', 16' πεν. Χούντελααρ - 18' Φορσέλ)

Ουγγαρία-Μολδαβία 2-1

(50' Ρούντολφ, 66' Κομάν - 79' Σουβόροφ)

Η βαθμολογία

(2 αγώνες)

1. Σουηδία 6

2. Ολλανδία 6

3. Ουγγαρία 3

4. Μολδαβία 3

5. Φινλανδία 0

6. Σαν Μαρίνο 0

Επόμενη αγωνιστική (08/10)

Ουγγαρία-Σαν Μαρίνο

Μολδαβία-Ολλανδία

7ος όμιλος: «Διπλό» πρωτιάς για Αγγλία!

Το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση από τον 7ο όμιλο έγινε η Αγγλία, που επικράτησε με 3-1 της Ελβετίας στο «Σεντ Γιάκομπ Παρκ».

Το παιχνίδι με την Ελβετία φάνταζε ως το πιο δύσκολο του ομίλου για την Αγγλία, όμως η ομάδα του Καπέλο επικράτησε με 3-1 στη Βασιλεία και έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση στα τελικά της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Τα «λιοντάρια» άνοιξαν το σκορ με τον Ρούνεϊ στο 10' και πήραν προβάδισμα δύο τερμάτων με τον Τζόνσον στο 69'. Ο Σακίρι δύο λεπτά αργότερα ξαναέβαλε τους γηπεδούχους στο παιχνίδι, όμως το γκολ του Μπεντ στο 88' «τελείωσε» την αναμέτρηση και έδωσε στους ¶γγλους το δεύτερο τρίποντο σε ισάριθμα παιχνίδια.

Δύο στα δύο για Μαυροβούνιο!

Με δεδομένο ότι ο 7ος όμιλος έχει μόλις πέντε ομάδες, η νίκη του Μαυροβουνίου μέσα στη Βουλγαρία έχει τεράστια σημασία! Η ομάδα του Ζλάτκο Κράνιτσαρ επικράτησε με 1-0 μέσα στη Σόφια χάρη σε γκολ του Σβέροτιτς, και πέτυχε τη δεύτερη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια, την ώρα που η Βουλγαρία παραμένει χωρίς βαθμό!

Τα αποτελέσματα:

Βουλγαρία-Μαυροβούνιο 0-1

(35' Σβέροτιτς)

Ελβετία-Αγγλία 1-3

(71' Σακίρι - 10' Ρούνεϊ, 69' Τζόνσον, 88' Μπεντ)

Βαθμολογία (2 αγώνες)

Αγγλία 6

Μαυροβούνιο 6

Ελβετία 0 *

Ουαλία 0 *

Βουλγαρία 0

8ος Ομιλος: Νέο κάζο για Πορτογαλία

Το 4-4 με την Κύπρο εντός έδρας δεν στάθηκε ικανό να ξυπνήσει τους Πορτογάλους, οι οποίοι ηττήθηκαν από την Νορβηγία (1-0) και έμειναν με έναν βαθμό σε δύο αγώνες. Στις καθυστερήσεις νίκησαν οι Δανοί τους Ισλανδούς (1-0).

Αφεντικό η Νορβηγία

Μία μέρα πριν, έκανε την πλάκα του στα κοινά του γενέθλια με τον Τζον Κάριου και μία μέρα μετά με δικό του γκολ χάρισε στην Εθνική Νορβηγίας τη νίκη με 1-0 επί της Πορτογαλίας. Ο λόγος για τον Χούσεκλεπ, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στους Βίκινγκς να κάνουν το 2x2 μετά το 1-2 επί της Ισλανδίας και να φτάσουν τους έξι βαθμούς στο όμιλο, στον οποίο είναι πλέον επικεφαλής. Από την άλλη, οι Ιβηρες μπήκαν από την αρχή σε δυσκολίες και πρέπει να δείξουν μεγάλη σοβαρότητα και σταθερότητα για να γυρίσουν την εις βάρος τους κατάσταση.

Στο 91' οι Δανοί

Εφτυσαν αίμα, αλλά τα κατάφεραν. Η Δανία για 91 λεπτά πάλευε να βάλει γκολ στην Ισλανδία, της οποίας έκαμψε τελικά την αντίσταση με 1-0. Ο Κάλενμπεργκ ήταν ο χρυσός σκόρερ των Σκανδιναβών στον πρώτο τους αγώνα για τον 8ο όμιλο των προκριματικών του Euro 2012, με το γκολ του να φέρνει την ομάδα του στη δεύτερη θέση. Στην τελευταία θέση, χωρίς βαθμούς σε δύο αγώνες οι Ισλανδοί.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα

Νορβηγία-Πορτογαλία 1-0

(21' Χούσεκλεπ)

Δανία-Ισλανδία 1-0

(91' Κάλενμπεργκ)

Η βαθμολογία

(2 αγώνες)

1. Νορβηγία 6

2. Δανία 3*

3. Κύπρος 1*

4. Πορτογαλία 1

5. Ισλανδία 0

Επόμενη αγωνιστική (08/10)

Κύπρος-Νορβηγία

Πορτογαλία-Δανία

9ος Ομιλος: Μεγάλο διπλό η Λιθουανία

Στην κορυφή του ένατου ομίλου των προκριματικών βρέθηκε η Λιθουανία, η οποία επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Τσεχίας! Στο 97' κέρδισε η Σκωτία, 2-1 το Λιχτενστάιν.

«Μπαμ» από Λιθουανία

Μετά το εντός έδρας 0-0 με την Σκωτία, η Λιθουανία έβαλε άλλους τρεις βαθμούς στο σακούλι της επικρατώντας της Τσεχίας με 1-0. Το χρυσό γκολ των φιλοξενούμενων, που πλέον φιγουράρουν στην πρώτη θέση του 9ου ομίλου των προκριματικών του Euro 2012 πέτυχε στο 26' της συνάντησης ο Σέρνας. Την ίδια στιγμή, οι Τσέχοι στο πρώτο τους ματς δέχθηκαν ηχηρό χαστούκι, που ίσως τους κάνει καλό στο κυνήγι στης δεύτερης θέσης του γκρουπ, στο οποίο αυτή την αγωνιστική ρεπό είχε η Ισπανία.

Στο 97' η Σκωτία!

Τους τέσσερις βαθμούς έφτασε και η Σκωτία, η οποία αν και ίδρωσε κατάφερε να αποφύγει το κάζο και να πάρει τη νίκη σε βάρος του Λιχτενστάιν. Στο 46' ο Φρικ άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους, για να ισοφαρίσει στο 62' ο επιθετικός της Ρέιντζερς, Κένι Μίλερ. Οι Βρετανοί χρειάστηκαν το έβδομε λεπτό των καθυστερήσεων για να κάμψουν της αντίσταση μία εκ των ασθνέστερων ομάδων της Ευρώπης, με τον ΜακΜάνους να είναι ο σκόρερ (2-1).

Συνοπτικά τα αποτελέσματα

Τσεχία-Λιθουανία 0-1

(26' Σέρνας)

Σκωτία-Λιχτενστάιν 2-1

(62' Μίλερ, 97' ΜακΜάνους - 46' Φρικ)

Η βαθμολογία

(2 αγώνες)

1. Λιθουανία 4

2. Σκωτία 4

3. Ισπανία 3

4. Τσεχία 0

5. Λιχτενστάιν 0

Επόμενη αγωνιστική (08/10)

Ισπανία-Λιθουανία

Τσεχία-Σκωτία

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις