Πρεμιέρα της νέας ομάδας κυβερνητικού σχεδιασμού

Πρωινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών
Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2010 11:28
UPD:17:40
EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

A- A A+

Πρεμιέρα σήμερα για τη νέα ομάδα κυβερνητικού σχεδιασμού, με τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο υπουργείο Εσωτερικών στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, καθώς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ.Πεταλωτής.

Η σύσκεψη έγινε εν όψει της ΔΕΘ, ενώ όπως έγινε γνωστό παρόμοιες συσκέψεις θα γίνονται στο εξής στο υπουργείο Εσωτερικών, λόγω του νέου συντονιστικού του ρόλου.

«Πρόκειται για μια ομάδα σχεδιασμού και προγραμματισμού των βημάτων της κυβέρνησης που θα συνδιαμορφώνει με τους υπουργούς την πολιτική. Θα συνεδριάζει τακτικά και με σύνθεση αναλόγως του αντικειμένου», δήλωσε εξερχόμενος του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Πεταλωτής.

«Δεν αφαιρείται κανενός αρμοδιότητα»

Αργότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή την απουσία του Θ. Πάγκαλου από τη σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να κάνει ξεκάθαρο πως «δεν αφαιρείται καμία αρμοδιότητα κανενός μέλους της κυβέρνησης».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτελεί «πολύ σοβαρό ρόλο», έχει συγκεκριμένες ευθύνες, τρέχει συγκεκριμένα προγράμματα, σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν και άλλες ομάδες, στις οποίες θα είναι παρών.

Σχετικά με την απουσία του κ. Χ. Παμπούκη από τη σύσκεψη, έσπευσε να πει ότι είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις, χαρακτηρίζοντας το έργο του «πολύ σημαντικό».

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το νέο αυτό σχήμα, που θα συνεδριάζει «τακτικά», ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του πρωθυπουργού», αποφάσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί, και «επικεντρώνεται στον βασικό στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά, έναν σχεδιασμό που θα συνδιαμορφώνεται και θα εξειδικεύεται με όλους τους υπουργούς ανάλογα με το αντικείμενο, αλλά και με τα συλλογικά όργανα».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η βασική σύνθεση αυτής της «επιτροπής» θα αποτελείται από τους συμμετέχοντες της σημερινής πρώτης συνεδρίασης και πρόσθεσε ότι «θα αυξάνεται ή θα περιορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες και το αντικείμενο». Έκανε, δε, σαφές ότι «δεν έχει καμία σχέση με κυβερνητική επιτροπή».

Επανερχόμενος στον ανασχηματιμό, σημείωσε πως σήμερα «περνάμε σε μια άλλη φάση, σε έναν άλλο κύκλο πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται στις νέες αυξημένες ανάγκες».

Πέρα από τα επιτυχημένα πρόσωπα, πρόσθεσε, που διαθέτουν εμπειρίες και γνώση, το κύριο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού είναι οι δομικές αλλαγές, που επήλθαν και θα επέλθουν.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι «το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ανταποκρίθηκε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει την καταστροφή».

Τόνισε τέλος πως «καθαρή» στόχευση της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, η πρόνοια και οι οριζόντιες πολιτικές για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή το νέο διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

ΝΔ: Νέα επίθεση για το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα

Εν τω μεταξύ, η ΝΔ κλιμακώνει σήμερα την επίθεσή της για το νέο πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα. «Τελικά, το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, όχι, για τον υπόλοιπο λαό, αλλά για τους υπουργούς και υφυπουργούς του, που έφτασαν τους 48, στο νέο κυβερνητικό σχήμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός της Π. Παναγιωτόπουλος.

«Και, ήδη, μαλώνουν για τις αρμοδιότητές τους, που είναι “στον αέρα”», συμπληρώνει και καταλήγει: «Για τους πολίτες, ανεργία, λουκέτα, ακρίβεια, κομμένοι μισθοί και συντάξεις».

ΛΑΟΣ: Τεράστια ποσά για μετονομασίες υπουργείων

Στο κόστος που συνεπάγεται η ανακατανομή χαρτοφυλακίων και η μετονομασία υπουργείων μετά τον ανασχηματισμό εστίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Σε μια περίοδο αυστηρής λιτότητας πρέπει ο κ. Παπανδρέου να μας πει όλες αυτές οι 'μεταμορφώσεις' υπουργείων πόσο θα μας στοιχίσουν αφού θα φτιαχθούν νέες πινακίδες, φάκελοι, σφραγίδες, επιστολόχαρτα κλπ. Τεράστια ποσά τα πετάμε από το παράθυρο γιατί θέλει να κάνει πειράματα», ανέφερε σε δήλωσή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή