Ευ.Μεϊμαράκης: Προϊόν ισορροπιών ο ανασχηματισμός

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2010 14:10
A- A A+

«Προϊόν ισορροπιών» χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην πρώτη -έπειτα από πολλούς μήνες- συνεντευξή του.

«Ήταν ένας ανασχηματισμός, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει ισορροπίες μέσα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να βάλει ακόμα περισσότερους βουλευτές στην πολιτική του μνημονίου και της εφαρμογής του. Εφόσον η πολιτική δεν αλλάζει, εφόσον συνεχίζει αυτή η αντιαναπτυξιακή πολιτική, το χαράτσι, η φοροκαταιγίδα, οι φόροι στο πετρέλαιο, το χτύπημα των μικρομεσαίων και των αδυνάμων τάξεων, θεωρώ ότι προσπάθησε να συσπειρώσει το κόμμα του και να προσθέσει και άλλους βουλευτές σε αυτή την πορεία, ώστε να μην έχει μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα, όταν θα αναγκαστεί να πάρει και νέα μέτρα», εκτίμησε ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας στον Real fm.

Όσον αφορά το μήνυμα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «Όπου στήνονται κάλπες, υπάρχει ένα πολιτικό μήνυμα. Βεβαίως, το πολιτικό μήνυμα πρέπει να αναλυθεί με κυρίαρχο ζήτημα όχι την πολιτική κομματική τοποθέτηση, αλλά τη γενικότερη ατμόσφαιρα, που μπορεί να δημιουργηθεί. Διότι είναι γνωστό ότι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αλλάζουμε κυβέρνηση. Όμως, έχει σημασία το μήνυμα, που θα σταλεί από τους πολίτες, διότι, αν επιβραβευθεί αυτή η πολιτική [...], (σσ. το ΠΑΣΟΚ) θα ακολουθήσει ακόμη χειρότερες πολιτικές προς την κατεύθυνση της ύφεσης και της φοροκαταιγίδας. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάμε σε μία επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά θα προσπαθήσουμε να λάβουμε τέτοια μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και να πάμε προς τις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη αναπτυξιακή διάσταση, θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία στα εισοδήματα για να προσελκύσει επενδύσεις».

Αποστάσεις από την υποψηφιότητα Κικίλια

Αναφορικά με την υποψηφιότητα Κικίλια για την περιφέρεια Αττικής, ο κ. Μεϊμαράκης άφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε μία πιο πολιτικοποιημένη επιλογή, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να στηριχθεί από όλους, από τη στιγμή που υπάρχει.

«Η πολιτική μάχη και τα συμπεράσματα θα βγουν από την περιφέρεια. Θα έπρεπε οι επιλογές να είναι πιο πολιτικοποιημένες και να δοθεί πιο πολιτική μάχη. Το ζητούμενο δεν είναι εδώ αν θα κερδίσεις μόνο, τις περιφέρειες -είναι κι αυτό ένα θέμα- αλλά το ζητούμενο είναι και πώς θα κερδίσει ο άλλος τις περιφέρειες. Έγινε πάρα πολύ συζήτηση ήδη για το θέμα της επιλογής στην περιφέρεια Αττικής, η επιλογή αυτή, όμως, υπάρχει. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε την υποχρέωση να τη στηρίξουμε και να δώσουμε την πολιτική μάχη...», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μεϊμαράκης.

Πλατφόρμα κεντροδεξιάς

Εξάλλου, ο πρώην υπουργός δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την πολυδιάσπαση της κεντροδεξιάς, σημειώνοντας: «Είχα εκφράσει την απογοήτευσή μου και τη στεναχώρια μου για την πολυδιάσπαση, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο χώρο σε επίπεδο προσώπων, όχι αρχών και αξιών. Είμαι φανατικός οπαδός του δικομματισμού, πιστεύω στις κυβερνήσεις τις ομοιογενείς, πιστεύω στις κυβερνήσεις, που έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα [...], γι αυτό ακριβώς πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν τα δύο μεγάλα πολυτασικά κόμματα. Για μένα υπήρχε μία διαδικασία, εξελέγη νέα ηγεσία και πιστεύω ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ένα δυνατό δεύτερο κόμμα, που αυτό μπορεί και πρέπει να είναι η ΝΔ, για να μην διολισθήσει και το κυβερνών κόμμα σε αλαζονεία, σε νοοτροπίες ολοκληρωτισμού και σε διαδικασίες, που δεν υπηρετούν τη δημοκρατική μας πορεία. Στην περίπτωση που διαμορφώσει μία ορθή ολοκληρωμένη σωστή εναλλακτική πρόταση και δείξει -απαιτείται χρόνος- ότι έχει και τα στελέχη και την ομάδα να μπορέσει να το υλοποιήσει, αφήνοντας πίσω τα όποια λάθη και κάνοντας την αυτοκριτική της, θα δημιουργήσει την εναλλακτική λύση και θα ξεπεράσει σε επίπεδο προσώπων τις όποιες διαφωνίες μπορεί σήμερα να απασχολούν τους πολίτες».

Αφού σημείωσε πως «πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για συνεννόηση», παρατήρησε ότι «το ζητούμενο είναι μια πλατφόρμα πολιτικής για τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς.

«Σαφώς απαιτούνται πρωτοβουλίες, σαφώς απαιτούνται να βρεθούν κανάλια επικοινωνίας, όμως, αν σε επίπεδο προσώπων τέτοιου επιπέδου, είτε για διάφορους λόγους, που ο καθένας μπορεί να έχει, δεν μπορούμε να συννενοηθούμε, τότε εκ παραλλήλου απαιτείται να υπάρχει μία πλατφόρμα της κεντροδεξιάς, η οποία θα πάει απευθείας στον πολίτη [...], ώστε να απορροφήσει τους πολίτες εκείνους, οι οποίοι σκέφτονται και ψάχνουν να βρουν την εναλλακτική λύση από το ΠΑΣΟΚ. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την κεντροδεξιά», τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή