Παρέμβαση Ομπάμα για το σχεδιαζόμενο κάψιμο του Κορανίου

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 14:10
UPD:15:37

A- A A+

Καταδικάζει και ο Μπαράκ Ομπάμα το σχεδιαζόμενο κάψιμο του Κορανίου από εκκλησία της Φλόριντα, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για νέα χτυπήματα της αλ Κάιντα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι μία τέτοια πράξη, που προγραμματίζεται με αφορμή την ένατη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, θα θέσει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η εκκλησία Dove World Outreach Center, που εδρεύει στη Φλόριντα, έχει ανακοινώσει ότι θα κάψει αντίτυπο του Κορανίου το Σάββατο στο Γκέινσβιλ με την ευκαιρία της ενάτης επετείου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο πάστορας Τέρι Τζόουνς έχει δηλώσει ότι θέλει να «εκθέσει το Ισλάμ» ως «βίαιη και καταπιεστική θρησκεία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Τζόουνς «να καταλάβει ότι αυτό που προτείνει είναι εντελώς αντίθετο με τις αξίες μας ως Αμερικανών, ότι αυτή η χώρα έχει χτιστεί πάνω στην έννοια της ελευθερίας και της ανεκτικότητας απέναντι στις θρησκείες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά επεισόδια βίας στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, αλλά και σε επιθέσεις αυτοκτονίας σε αμερικανικές ή ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι εντάσεις έχουν ενισχυθεί στις ΗΠΑ καθώς πλησιάζει η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και το τέλος του Ραμαζανίου την Παρασκευή, τη στιγμή που συνεχίζεται και η διαμάχη γύρω από την ανέγερση μουσουλμανικού πνευματικού κέντρου κοντά στο «Σημείο Μηδέν».

Εξάλλου, σε διαδηλώση διαμαρτυρίας προχώρησαν τουλάχιστον 100 ακτιβιστές στο Πακιστάν, αντιδρώντας στα σχέδια του πάστορα Τέρι Τζόουνς. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν αντιαμερικανικά συνθήματα και έκαψαν την αμερικανική σημαία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή