ΥΠΕΞ: Οι πρωτοβουλίες Χριστόφια δείχνουν τον δρόμο για διέξοδο στο Κυπριακό

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 17:51
A- A A+

Η πρόταση του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για τα Βαρώσια και το λιμάνι της Αμμοχώστου, μπορεί να δώσει σημαντική δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ώθηση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, με άνοιγμα νέων κεφαλαίων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

«Διαπιστώνουμε ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει δείξει τον δρόμο για τη διέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να νοηθεί πρόδος της ενταξιακής προοπτικής της γείτονος, χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό. Αν η Τουρκία θέλει, όπως λέει, να δει πρόοδο στο Κυπριακό, έχει τώρα την ευκαιρία να το κάνει, ανταποκρινόμενη σ αυτή την πρόταση».

Σημείωσε, πάντως, ότι μέχρι στιγμής τα μηνύματα που έχουμε πάρει είναι αρνητικά. Υπάρχει χάσμα μεταξύ ρητορείας και πράξης, δήλωσε και υπενθύμισε ότι η Τουρκία που έχει κρίσιμο ρόλο με τον στρατό κατοχής στην Κύπρο και ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Κύπρο, ο κ. Δελαβέκουρας έκανε λόγο για μια επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό, αλλά και με ουσιαστικό στόχο, σε μια κρίσιμη συγκυρία, που απαιτείται καλός συντονισμός για τα επόμενα βήματα.

Σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, ανέφερε ότι η εντατικοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ εντάσσεται σε ένα πλαίσιο στρατηγικής που έχουμε επιλέξει και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εμβάθυνση των σχέσεων. Βλεπουμε με ικανοποίηση να αναπτύσσονται οι σχέσεις μας διμερώς και περιφερειακά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε ότι η σχέση με το Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστική προς καμιά άλλη, βασίζεται στα δικά της θεμέλια και πάνω σ' αυτά θέλουμε να οικοδομήσουμε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή