Γρ. Δελαβέκουρας: Αντιφατικά τα μηνύματα από τα Σκόπια

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 18:13
A- A A+

Για αντιφατικά μηνύματα από την πλευρά της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν πραγματικά επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας και λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της Ελλάδας για τον προσδιορισμό της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ και υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τη σταθερή προσπάθεια για βελτίωση των διμερών μας σχέσεων και το άνοιγμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

«Έχουμε μια πρόσκληση για επίσκεψη του Δ. Δρούτσα στα Σκόπια από τον ομόλογό του και την προηγουμένη έχουμε συνέντευξή του με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα», σημείωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο κ. Μιλοσόσκι θα πρέπει να αποφασίσει αν πράγματι επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα ή όχι.

Δήλωσε επίσης ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει καλές σχέσεις και είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ονομασίας.

Αναφορικά με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και του ενδεχόμενου πρόσκλησης προς τα δύο μέρη από τον εκπρόσωπο του ΓΓ Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Δελαβέκουρας είπε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν πρόσκληση για τριμερή συνάντηση, επιθυμία μας, πάντως, είναι να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, με το Μ. Νίμιτς. Ο κ. Δελαβέκουρας διέψευσε παράλληλα δημοσίευμα για πρόσφατη υποβολή πρότασης από τον κ. Νίμιτς, λέγοντας ότι ο μεσολαβητής δεν έχει υποβάλει νέα πρόταση.

Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, στη Νέα Υόρκη, απάντησε ότι «δεν είναι κάτι προγραμματισμένο, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Εχουν υπάρξει τέτοιες συναντήσεις με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και σκοπό τη βελτίωση του κλίματος, αλλη μία είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο».

Σχολιάζοντας επίμαχες δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πλαίσιο των δηλώσεων, τις οποίες και έλαβε.

Επανέλαβε τέλος ότι η θέση της Ελλάδας ως προς την ονομασία είναι σταθερή. «Το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι ο καθορισμός οριστικής ονομασίας για την ΠΓΔΜ. Και το πλαίσιο της λυσης που έχει προτείνει η Ελλάδα και θα δώσει τη λύση, είναι ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή