Ολο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η Β. Συμμαχία στο Αφγανιστάν

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2001 07:19
UPD:08:21

A- A A+

ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερες περιοχές που κατείχαν οι Ταλιμπάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της αντιπολίτευσης Αμπντάλ Αμπντάλα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο βασικός κορμός των δυνάμεων των Ταλιμπάν εξουδετερώθηκε τις τελευταίες 48 ώρες, διάστημα κατά το οποίο οι μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας, συνεχίζουν τη σαρωτική προέλασή τους προς την Καμπούλ. Κατά τον ίδιον, δεν αποκλείεται η κατάληψη της πρωτεύουσας εντός των επόμενων ημερών. Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους δήλωσε χθες, ότι η Καμπούλ δεν πρέπει να καταληφθεί, καθώς στο παρελθόν και σε ανάλογες καταστάσεις έχουν παρατηρηθεί σφαγές αμάχων και πράξεις αντεκδίκησης.

Την κατάληψη όλων των θέσεων των Ταλιμπάν, στο μέτωπο βορειο-ανατολικά της πόλης Σαρατάϊ, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν, μετά από σφοδρές μάχες τη νύχτα που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες μαχητές του ισλαμικού καθεστώτος, ανακοίνωσε ο διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας, Μωχάμεντ Σαν Αλι.

Στο βορειο-ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν, τρεις δημοσιογράφοι, μία Γαλλίδα του ραδιοσταθμού Radio France Internationale, σκοτώθηκε χθες το βράδυ, όταν τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας το οποία συνόδευε, έπεσαν σε παγίδα των Ταλιμπάν, και δύο συνάδελφοί της, που βρισκόντουσαν στην ίδια ομάδα μαζί με άλλους δημοσιογράφους. Τη λύπη του για τον θάνατο της 34χρονης δημοσιογράφου, εξέφρασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν.

Εν τω μεταξύ οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν την απώλεια τριών επαρχιών στο Βόρειο Αφγανιστάν, ισχυριζόμενοι ότι απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές αυτές για στρατηγικούς λόγους.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη συνέχισαν και χθες τους βομβαρδισμούς εναντίον της πρωτεύουσας, ενώ ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις των ΗΠΑ, με την αποστολή άλλων 100 ανδρών των ειδικών μονάδων, Rangers. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε χθες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ότι Αμερικανοί και Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι εργάζονται με την ένοπλη αφγανική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι το Ιράν, θα έχει αναμφίβολα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην εγκαθίδρυση της κυβέρνησης που θα διαδεχθεί του Ταλιμπάν.

Να σημειωθεί, ότι, το Ιράν το οποίο βρίσκεται ακόμη στην αμερικανική λίστα με τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία, αντιτίθεται στην αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν, αλλά και στο καθεστώς των Ταλιμπάν και υποστηρίζει την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στη χώρα, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή