Ψήφισμα για διάλογο Σερβίας-Κοσόβου υιοθέτησε ο ΟΗΕ

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 14:01
A- A A+

Ομόφωνα υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα που καλεί σε διάλογο τη Σερβία και το Κόσοβο, ανοίγοντας το δρόμο για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές από τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008.

Στο ψήφισμα δεν περιέχεται η αρχική απαίτηση της Σερβίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσόβου. Το Βελιγράδι στήριξε το συμβιβαστικό ψήφισμα, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που προειδοποίησαν ότι πρέπει να δείξει διαλλακτικότητα εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Στο ψήφισμα δεν περιέχεται επίσης η καταδίκη της Σερβίας για την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αναγνωρίζεται το γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η ανακήρυξη δεν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και γίνεται αποδεκτός ο ρόλος της ΕΕ προκειμένου «να διευκολύνει μία διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στα μέρη».

«Ο διάλογος θα έχει στόχο την προώθηση της συνεργασίας, την επίτευξη προόδου στο δρόμο για την ΕΕ και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», όπως αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.

Ωστόσο, σε μία ένδειξη ότι η εχθρότητα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν ανήκει ακόμα στο παρελθόν, η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης καθυστέρησε για τρεις ώρες, καθώς η Σερβία διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία Κοσοβάρων αξιωματούχων στην αίθουσα. Σημειωτέον ότι το Κόσοβο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, δήλωσε ότι το ψήφισμα είναι ουδέτερο ως προς το καθεστώς του Κοσόβου. «Η Σερβία δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου», επισήμανε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή