Η πολιτική σημασία του δημοψηφίσματος

Στην Τουρκία
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 16:23

A- A A+

Ένα από τα χαρακτηριστικά της περιόδου πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Τουρκία, ήταν η ιδιαίτερη φροντίδα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, να απευθυνθούν στα ΜΜΕ, όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και του εξωτερικού. Ειδικά η εμφάνιση του Ερντογάν και του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμάν Μπαγίς που είναι και ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., στα διεθνή ΜΜΕ. όπως το BBC και η εφημερίδα Wall Street Journal τις τελευταίες μέρες, ήταν κάτι δυσανάλογο προς τη σημασία ενός δημοψηφίσματος για έγκριση της συνταγματικής τροποποίησης.

Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει το δημοψήφισμα στον πολιτικό σχεδιασμό του κυβερνώντος κόμματος, ειδικά σε μια εποχή που ο διεθνής Τύπος είναι γεμάτος από σχόλια και αναλύσεις γύρω από το αν απομακρύνεται η Τουρκία από τη Δύση.

Όσο πιο μικρή θα είναι η διαφορά του «ναι» από το «όχι» τόσο πιο έντονη θα είναι και η συζήτηση για την «πολιτική νομιμότητα» της νέας μορφής του Συντάγματος. Υπό τις συνθήκες αυτές, που θα κλιμακώσουν την πόλωση, η Τουρκία θα οδηγηθεί στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούλιο του 2011. Υπάρχει όμως ένα ενδεχόμενο επίσπευσής τους κατά μερικούς μήνες.

Εάν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξασφαλίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά την αυτοδυναμία, όπως συνέβη στις εκλογές του 2002 και του 2007, αυτομάτως θα ανοίξουν δύο μεγάλα θέματα. Πρώτον, η σύνταξη νέου Συντάγματος που εξαγγέλλει από τώρα ο Ερντογάν και δεύτερον η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως προς το θέμα αυτό, πολύ έντονη είναι η φημολογία περί τάσης του Ερντογάν να εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, πράγμα που σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2007 θα γίνει με την ψήφο του λαού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή