ΗΠΑ: Εν μέσω εντάσεων η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου

Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010 10:46
UPD:13:12

A- A A+

Θρησκευτικές εντάσεις επισκιάζουν στις ΗΠΑ την ένατη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εν μέσω διαμάχης για την κατασκευή ισλαμικού κέντρου κοντά στο «Σημείο Μηδέν» και απειλές από πάστορα ότι θα κάψει το Κοράνιο.

Την παραμονή της επετείου του Σαββάτου, μία έκθεση προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από εγχώριους τρομοκράτες και την «αμερικανοποίηση» της ηγεσίας της Αλ Κάιντα.

Χθες, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς να σεβαστούν το «αναφαίρετο» δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, προσθέτοντας ότι ελπίζει ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, που είχε απειλήσει ότι θα κάψει αντίτυπα του Κορανίου στη σημερινή επέτειο, να εγκαταλείψει τα σχέδιά του.

Η ανακοίνωση των σχεδίων του πάστορα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ενώ οργισμένοι μουσουλμάνοι διαδήλωσαν ανά τον κόσμο. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε διαδήλωση χθες στο Αφγανιστάν, ενώ οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται και σήμερα στη χώρα, με τη συμμετοχή χιλιάδων Αφγανών. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1865842

«Αυτός είναι ένας τρόπος να τεθούν σε κίνδυνο τα στρατεύματά μας, οι γιοι και οι κόρες μας... δεν παίζεις με αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, από την εκκλησία Dove World Outreach Center στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα, έχει «παγώσει» τα σχέδιά του να κάψει το Κοράνιο, με αντάλλαγμα να συναντηθεί με τους μουσουλμάνους ηγέτες που επιθυμούν την ανέγερση ισλαμικού κέντρου και τζαμιού κοντά στο σημείο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο πάστορας έφτασε χθες στην πόλη και αναμένεται να εμφανιστεί σε πρωινή εκπομπή της αμερικανικής τηλεόρασης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ομπάμα δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις «εξαιρετικές ευαισθησίες» γύρω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να είναι δυνατό να ανεγερθεί τέμενος ή κτήριο για οποιαδήποτε άλλη θρησκεία κοντά στο «Σημείο Μηδέν».

«Αυτή η χώρα πρεσβεύει την ιδέα ότι όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες γεννιούνται ίσοι, ότι έχουν κάποια αναφαίρετα δικαιώματα. Ένα από αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα είναι να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα», όπως είπε.

«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον του Ισλάμ, βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν στρεβλώσει το Ισλάμ και έχουν χρησιμοποιήσει λανθασμένα τη σημαία του Ισλάμ», πρόσθεσε.

Οι οπαδοί και επικριτές του σχεδίου για το τέμενος θα πραγματοποιήσουν αντιστοίχως διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη στις 21:00 και 22:00 ώρα Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, οι πρώην επικεφαλής της Επιτροπής 9/11 που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δημοσιοποίησαν έκθεση στην οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και τις αλλαγές στη στρατηγική της Αλ Κάιντα.

«Η απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ είναι διαφορετική από αυτή που αντιμετώπιζαν πριν από εννέα χρόνια», αναφέρει η έκθεση.

Εκδηλώσεις μνήμης

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Πεντάγωνο για να παραστεί σε τελετή στη μνήμη των περίπου 3.000 θυμάτων των επιθέσεων του 2001, ενώ ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί σε τελετή στη Νέα Υόρκη.

Η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα και η Λόρα Μπους, σύζυγος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους θ΄αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της πτήσης 93 που συνετρίβη στην Πενσυλβάνια.

Τα δυο από τα τέσσερα αερσκάφη με τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους Του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον και δυο στην Πενσυλβάνια.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή