Υπό την ομπρέλα ενός κεντρικού «ταμείου», το οποίο πιθανότατα θα είναι το ΤΕΜΠΜΕ, προτίθεται να νοικοκυρέψει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σε ομιλία του στο περιθώριο του γεύματος εργασίας, που παρέθεσε προς τιμήν της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι το κεντρικό αυτό εργαλείο, που θα συμπεριλάβει ταμεία, όπως π.χ., το νεοσύστατο της Επιχειρηματικότητας, δεν θα λειτουργεί με λογική κρατικών επιδοτήσεων, αλλά στη βάση της χρηματοδότησης.
«Είμαστε αποφασισμένοι να αναμετρηθούμε με τη [...] νοοτροπία της κρατικής επιδότησης στο διηνεκές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν πλήρως οι επιδοτήσεις, αλλά ότι αυτές δεν μπορούν πλέον να αποτελούν την κεντρική πολιτική.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά πολυεθνικών επιχειρήσεων, που δεν σέβονται την ελληνική οικονομία και δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά, εφαρμόζοντας παράνομες εμπορικές πολιτικές. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί κάτι τέτοιο σε περίοδο κρίσης», προειδοποίησε.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «ήδη από τη Δευτέρα» το υπουργείο θα ξεκινήσει μια «επώδυνη» - όπως τη χαρακτήρισε - προσπάθεια για να ξεκολλήσει ένα-ένα τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ θα «ξεσκονίσει» και τις επενδύσεις του παλιού αναπτυξιακού νόμου, ώστε όλα να προχωρήσουν ταχύτερα.
«Από τα 3.000 και πλέον επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, τα 2.600 αντιστοιχούν σε φωτοβολταϊκά κι αυτό δείχνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά», σημείωσε. Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι εντός των επόμενων ημερών προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη και διατύπωση των διατάξεων του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Γεώργιος Κασιμάτης, καυτηρίασε τον προπηλακισμό του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Μίχαλου, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά αισθάνθηκε τέτοια ανασφάλεια στη Θεσσαλονίκη».
Πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες δεν χαρακτηρίζουν μια δημοκρατία, αλλά την αναρχία, ενώ διερωτήθηκε: «αν αυτό είναι συνδικαλισμός τότε τι λέγεται αλητεία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, σημείωσε ότι είναι άδικο και απαράδεκτο να προπηλακίζονται εκλεγμένοι άνθρωποι.
Ο ίδιος ο κ.Μίχαλος, σημείωσε ότι «οι συντεχνίες αποδεικνύεται ότι αποτελούν μεγάλο αγκάθι, αλλά ότι δρουν και ως κακοποιά στοιχεία. Τέτοιες ενέργειες δεν θα σωπάσουν τις μεταρρυθμιστικές φωνές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ