Μουντομπάσκετ: ΗΠΑ-Λιθουανία 89-74

Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010 20:56
A- A A+

Ο Κέβιν Ντουράντ δεν ξέχασε τα θύματα της 11/9/02. Αρχικά έγραψε την ημερομηνία στα παπούτσια του και στη συνέχεια τους αφιέρωσε 36 πόντους, οδηγώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά έπειτα το 1994 στον τελικό του Mundobasket (89-74 τη Λιθουανία).

Οι ΗΠΑ έχουν να βρεθούν στην κορυφή του κόσμου από το 1994 και τη διοργάνωση του Καναδά. Σε Αθήνα, Ιντιανάπολις και Ιαπωνία το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, αλλά στην Τουρκία ο Κέβιν Ντουράντ κι η παρέα του δείχνουν έτοιμοι να αλλάξουν την κατάσταση. Ο All Star φόργουορντ των Θάντερ ήταν γι' ακόμη μία φορά «καυτός» και με 36 πόντους, εκ των οποίων οι 24 στο πρώτο ημίχρονο, πήρε από το χέρι την αμερικανική ομάδα και την έστειλε να διεκδικήσει αύριο βράδυ το χρυσό μετάλλιο.

Η Λιθουανία μπήκε στον αγώνα πολύ πιο δυνατά από τις ΗΠΑ, αλλά συνάντησε τον ασταμάτητο Κέβιν Ντουράντ που με 12 πόντους σε πέντε λεπτά έδωσε προβάδιμα 3 πόντων στην Αμερική (14-11), με τους Λιθουανούς να αδυνατούν να τον αντιμετωπίσουν τόσο στο ανοιχτό γήπεδο όσο και στο εναντίον 5. Με τον Ιγκουντάλα να κάνει εκπληκτική δουλειά πάνω στον Κλέιζα και τον Ντουράντ να συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό (17 πόντοι), η Αμερική έφτασε σχετικά εύκολα στο 21-11 δύο λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου, εκμεταλλευόμενη την καλή της άμυνα και τα… όργια του Ντουράντ. Το τελικό 23-12, με επιμέρους σκορ 11-1 για τους Αμερικανούς οφείλεται κατά κύριο λόγο στα 5 κλεψίματα και στον συνήθη ύποπτο Κέβιν Ντουράντ.

Οι Λιθουανοί έχουν «βραχυκυκλώσει» για τα καλά, καθώς η άμυνα των Αμερικανών δεν τους δίνει καθόλου χώρο, με τη διαφορά να φτάνει στο +15 (29-14) μετά από 4 λεπτά στην 2η περίοδο. Ο Πότσιους είναι η μοναδική αξιόπιστη απειλή για τη Λιθουανία, καθώς φτάνει στους 10 πόντους, και η Lietuve μειώνει στους 8 (33-41), τη στιγμή που ο Ντέρικ Ρόουζ έχει ρεσιτάλ άστοχων τριπόντων, το τελευταίο εκ των οποίων βρήκε ταμπλό και τίποτα! Παρά την πίεση της Λιθουανίας, ο Κεμζούρα δεν καταφέρνει να βρει αντίδοτο για τον Ντουράντ που φτάνει τους 24 πόντους και δίνει αέρα 17 πόντων για τις ΗΠΑ, που με την άμυνά τους έχουν αναγκάσει τους Λιθουανούς να σουτάρουν με το απελπιστικό… 3/12 τρίποντα και 6/24 δίποντα. Το ημίχρονο ολοκληρώνεται με 42-27, με τον Κλειζα να μένει στους 4 πόντους και τον Πότσιους να έχει 11, όντας ο μοναδικός «πονοκέφαλος» για τον Μάικ Σιζέφσκι.

Με αντεπίθεση διαρκείας, η Λιθουανία μείωσε σε 50-40 μέσα σε 5 λεπτά, με τον Γκόρντον να βρίσκει σίδερο στο κάρφωμα και τον Καλνιέτις να απαντά με τρίποντο στον αιφνιδιασμό. Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Νουράντ που έφτασε τους 27 πόντους με τη διαφορά να επιστρέφει στο +17 (57-40, τρία λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου) και την Αμερική να «χτυπά» σε κάθε ευκαιρία στον αιφνιδιασμό. Στο 9-0 των Αμερικανών, οι Λιθουανοί απαντούν με δικό τους σερί (8-0) και μειώνουν σε 59-48, ένα λεπτό τη λήξη της 3ης περιόδου, με τον Σιζέφσκι να καλεί σε time out έχοντας έντονα παράπονα από την αμυντική –κυρίως- συμπεριφορά των παικτών του. Το ημίχρονο τελειώνει με την Αμερική να προηγείται με 65-53 , όμως είναι τέτοια η εικόνα των ΝΒΑers, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα εκατομμύρια που εισπράττουν και τις απαιτήσεις που έχει ο κόσμος από αυτούς.

Μετά από 3:30 λεπτά στο 4ο δεκάλεπτο, η Αμερική προηγείται με 71-60, με τον Σιζέφσκι να μην έχει δώσει ούτε λεπτό συμμετοχής σε Τσάντλερ, Κέρι και Γκρέιντζερ, ενώ ο Πότσιους με νέο… ακροβατικό φτάνει στους 13 πόντους και μειώνει σε 71-63, τη στιγμή που ο Νουράντ έχει ήδη «βγάλει» 31! Με τον Κλέιζα να έχει 1/11 σουτ (0/5 τρίποντα) και τον Ντουράντ να βάζει νέο τρίποντο και να χαιρετά στρατιωτικά τους Λιθουανούς στης εξέδρες, το σκορ γίνεται 82-64 και οι Αμερικανοί «καθαρίζουν» την πρόκριση στον τελικό τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, τη στιγμή που περίπου 200 φίλαθλοι που βρίσκονται στο γήπεδο (είχαν προμηθευτεί εδώ και καιρό τα εισιτήρια περιμένοντας πορεία της Ελλάδας μέχρι την τετράδα) φωνάζουν Ελλάς –Ελλάς. Το προσωπικό σόου του Ντουράντ δεν έχει τελειωμό (38 πόντοι με 6 τρίποντα) κι έτσι οι Αμερικανοί επιστρέφουν σε τελικό Μουντομπάσκετ για πρώτη φορά μετά το 1994!

Τα δεκάλεπτα: 23-12, 42-27, 65-53, 89-74

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις