Επεισόδια με τραυματίες μετά τον αγώνα μπάσκετ Τουρκίας-Σερβίας

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010 12:04
UPD:15:30
A- A A+

Συμπλοκές μεταξύ Σέρβων και Αλβανών σημειώθηκαν στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου μετά από τον αγώνα μπάσκετ Σερβίας-Τουρκίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Για επτά τραυματίες κάνει λόγο το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς να διευκρινίζεται από ποια πλευρά προέρχονται. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμνεο ανακοίνωση του εκπροσώπου της αστυνομίας του Κοσόβου, μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας αστυνομικός της EULEX που τραυματίστηκε στο πόδι, από βλήμα πυροβόλου όπλου. Στο σερβικό νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα νοσηλεύεται επίσης ένας νεαρός Σέρβος που φέρει διαμπερές τραύμα από σφαίρα, στο αριστερό χέρι.

Οι συμπλοκές ξέσπασαν μετά τη νίκη της Τουρκίας επί της Σερβίας με 83-82 στον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ, που σημαίνει ότι η Σερβία δεν θα παίξει στον τελικό της Κυριακής.

Η βία υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μιτρόβιτσα λίγες ημέρες μετά την στήριξη από την πλευρά της Σερβίας ψηφίσματος του ΟΗΕ που καλεί σε διάλογο το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

«Η KFOR καταδικάζει κατάφωρα τις βίαιες συγκρούσεις στη Μιτρόβιτσα», όπως δήλωσε ο στρατηγός Έρχαρντ Μπούχλερ που ηγείται των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ KFOR στο Κόσοβο.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν εκατοντάδες νεαροί Αλβανοί πέρασαν στο σερβικό τμήμα της πόλης, πανηγυρίζοντας τη νίκη της Τουρκίας. Οι Σέρβοι που παρακολουθούσαν το παιχνίδι σε καφετέριες κοντά στη γέφυρα που χωρίζει την πόλη άρχισαν να τους πετροβολούν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επενέβησαν η αστυνομία του Κοσόβου και δυνάμεις ασφαλείας της ΕΕ προκειμένου να κλείσουν τη γέφυρα στον ποταμό που χωρίζει τις δύο κοινότητες και να χωρίσουν τις δύο ομάδες. Η αστυνομίας της EULEX χρησιμοποίησε δακρυγόνα.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο δήλωσε ότι δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν ελαφρά.

Τη νίκη της Τουρκίας στον αγώνα με τη Σερβία πανηγύρισαν και χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Νόβι Πάζαρ στην νοτιοδυτική Σερβία. Στους δρόμους της πόλης, αμέσως μετά τον αγώνα, βγήκαν νεαροί κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας «εδώ είναι Τουρκία». Στην πόλη υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να παρέμβουν.

Στην πόλη Νόβι Πάζαρ και γενικότερα στην Επαρχία του Σαντζακίου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι βοσνιακής-μουσουλμανικής εθνότητας.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις