Μουντομπάσκετ: Τουρκία-ΗΠΑ 64-81 (μεγάλος τελικός)

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010 23:36
UPD:23:38
REUTERS/MARK BLINCH

A- A A+

¶ρχισαν προετοιμασία ως δεύτερα κι επιστρέφουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παγκόσμιοι πρωταθλητές. Με οδηγό τον Κέβιν Ντουράντ (28π.), τα «χρυσά» αστέρια του Μάικ Σιζέφσκι επιβλήθηκαν της Τουρκίας με 64-81 κι έστειλαν τις ΗΠΑ στην κορυφή για πρώτη φορά μετά το 1994.

Είχε να συμβεί από τον Καναδά. Οι προσπάθειες σε Αθήνα (1998), Ιντιανάπολις (2002) και Ιαπωνία (2006) έγραψαν «ναυάγιο». Στην Τουρκία, ωστόσο, οι NBAers φρόντισαν να ξορκίσουν το κακό και να στείλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ντουράντ, Μπίλαπς, Όντομ, Ρόουζ, Ιγκουοντάλα, Γκόρντον, Γουέστμπρουκ, Γκέι, Τσάντλερ, Λαβ, Κάρι και Γκρέιντζερ έκαναν το... καθήκον και θα επιστρέψουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος.

Durant vs. Hedo

Ο τελικός αρχίζει με τους Τούρκους να κατεβάζουν στο παρκέ τους Τουντσερί, Ονάν, Ιλιασόβα, Τούρκογλου και Ασίκ στον μεγαλύτερο αγώνα της ιστορίας τους, ενώ ο Σιζέφσκι ξεκινάει με Ρόουζ, Μπίλαπτς, Ιγκουαντάλα και Όντομ. Ο Ντουράντ ξεκινά από εκεί που σταμάτησε στον ημιτελικό με τους Λιθουανούς, καθώς μετά από 3 λεπτά, έχει ήδη 8 πόντους με 2/2 τρίποντα, με το σκορ στο 12-9 για τους Αμερικανούς. Με τον Χέντο να παίρνει μπροστά και να σημειώνει 8 συνεχόμενους πόντους –και να προλαβαίνει να κάνει και τσαμπουκά με τον Τσάντλερ- η Τουρκία περνά για πρώτη φορά μπροστά στον τελικό με 15-14 μέσα σε πραγματικό πανδαιμόνιο. Ο Ντουράντ βρίσκει το στόχο από τα 8 μέτρα (ενώ ο Τούρκογλου αποχωρεί στα αποδυτήρια με πάγο στο δεξί του γόνατο) και ισοφαρίζει σε 17-17, δύο λεπτά πριν το τέλος της 1ης περιόδου, με τους Τούρκους να κοιτάζουν από το πρώτο δευτερόλεπτο στα μάτια τους πολυδιαφημισμένους αντιπάλους τους, με τη διαιτησία να δείχνει ανοχή στη σκληρή τουρκική άμυνα. Το 1ο δεκάλεπτο ολοκληρώνεται με σκορ 22-17 υπέρ των Αμερικανών, με τον Ντουράντ να έχει ήδη 11 πόντους με 3 τρίποντα, ενώ ο Τούρκογλου που επέστρεψε αμέσως από τα αποδυτήρια, έχει σημειώσει 8 πόντους.

Ποιος ΛεΜπρον; Ο Ντουράντ!

Οι παίκτες του Σιζέφσκι «τρέχουν» ένα σερί 11-0 (από το 17-14), και παίρνουν προβάδισμα 8 πόντων (25-17) στο ξεκίνημα του 2ου δεκαλέπτου, με τον Χίντο να έχει συμπληρώσει ήδη 5 λεπτά εκτός αγώνα και την Τουρκία να έχει πρόβλημα στην επίθεση. Στα μισά του δεκαλέπτου και με τον Τούρκογλου να επιστρέφει στο παρκέ με επιγονατίδα, οι Αμερικανοί στηριζόμενοι στην ασφυκτική τους άμυνα (επιμέρους σκορ 4-14) παίρνουν προβάδισμα 10 πόντων, 31-21, με τον Ντουράν να φτάνει στους 15, με 4 τρίποντα. Η ζώνη του Τάνιεβιτς έχει γίνει «παιχνίδι» στα χέρια του Ντουράντ, που φτάνει τους 20 πόντους με 5/9(!) τρίποντα, αλλά οι υπόλοιποι ΝΒΑers αποδεικνύονται για την ώρα κατώτεροι των περιστάσεων. Το ημίχρονο τελειώνει με την Αμερική μπροστά με 42-32, και τους Τούρκους να μην καταφέρνουν –με εξαίρεση τον Τούρκογλου- να απειλούν με συνέπεια το αμερικανικό καλάθι.

Πρόωρο τέλος;

Το δεύτερο ημίχρονο αρχίζει με τον Ντουράν να βλέπει το καλάθι σαν βαρέλι και με δύο συνεχόμενα τρίποντα να φτάνει τους 26 πόντους (με 7 τρίποντα) και να στέλνει τη διαφορά στους 16 (48-32) με τον τελικό να… τελειώνει πριν την ώρα του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ουδείς άλλος Αμερικανός έχει σημειώσει περισσότερους από 7 πόντους μετά από 23 λεπτά στον αγώνα, ενώ ο Αρσλάν με τρίποντο «ανοίγει στο σκορ» για τους Τούρκους στο 2ο ημίχρονο. Τη στιγμή που οι Τούρκοι έδειχναν χαμένοι στο γήπεδο, πήρε φόρα ο Εντέρ Αρσλάν και μείωσε σε 41-53, τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του δεκάλεπτου, βάζοντας φωτιά στο Sinan Erdem Dome. Κι όλα αυτά με τον Τούρκογλου στον πάγκο, που δεν έχει παίξει λεπτό στο 2ο ημίχρονο. Ο Ιλιάσοβα παραμένει άφαντος για δεύτερο συνεχόμενο μεγάλο παιχνίδι κι έτσι η Αμερική καταφέρνει έστω και δύσκολα να διατηρεί προβάδισμα +10 πόντων (61-48), με τον –ποιον άλλον;- Ντουράντ να φτάνει στους 28 πόντους στο τέλος του δεκαλέπτου.

Δεύτεροι στο ΝΒΑ, πρώτοι στον κόσμο!

Με τρομερή άμυνα και αιχμή του δόρατος τον Όντομ (13 πόντοι), η διαφορά φτάνει για πρώτη φορά στους +20 (70-50) με τους Αμερικανούς να κάνουν αμυντικά το καλύτερό τους παινχίδι στη διοργάνωση, ενώ οι Τούρκοι δείχνουν ότι 7 λεπτά πριν το τέλος του τελικού θα αρκεστούν –όχι ότι είναι μικρή επιτυχία- στο ασημένιο μετάλλιο. Μπορεί με εξαίρεση τον Ντουράντ και τον Ρόουζ οι περισσότεροι αστέρες να θεωρούνται δεύτερης διαλογής στο ΝΒΑ, αλλά μετά από 9 αγώνες οι ΗΠΑ είναι η μοναδική αήττητη ομάδα στο τουρνουά και έφτασαν πανάξια στο πρώτο τους χρυσό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ μετά από 16 χρόνια. Δύο λεπτά πριν το τέλος, 17000 θεατές στο Sinan Erdem σηκώθηκαν όρθιοι για να αποθεώσουν τον Τάνιεβιτς και τα παιδιά του που πέτυχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία του τουρκικού αθλητισμού. Το τελικό 81-64 αποτυπώνει την υπεροχή των Αμερικανών στα 40 λεπτά του τελικού, αλλά και σε ολόκληρο το Μουντομπάσκετ με εξαίρεση τον αγώνα με τη Βραζιλία. Και όπως είπε ο Όντομ, «ώρα να επιστρέψουμε σπίτι…».

Τα δεκάλεπτα: 17-22, 32-42, 48-61, 64-81

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις