Ετοιμος να συζητήσει το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό ο Ντενκτάς

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2002 12:23
A- A A+

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες ότι επιθυμεί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με βάση την πρόταση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ο Ραούφ Ντενκτάς αναρρώνοντας μετά από επέμβαση στην καρδιά, ο Γιακίς ανέφερε ότι αμέσως μόλις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανακοινώσει τη θέση του, «θα αρχίσει η διαδικασία που προβλέπεται από το σχέδιο», του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

«Οι τουρκοκυπριακές αρχές ουδέποτε έκλεισαν την πόρτα στις διαπραγματεύσεις και η Τουρκία το υποστηρίζει αυτό απόλυτα», δήλωσε ο Γιασάρ Γιακίς, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή. Η νέα κυβέρνηση της Αγκυρας και οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν απαντήσει επίσημα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για το κατά πόσο αποδέχονται τις προτάσεις του.

Ενα από τα θέματα που προκαλεί ενστάσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά, φαίνεται πως είναι οι προτάσεις για ανακατανομή εδαφών, που θα αφήσουν τους Τουρκοκύπριους χωρίς πρόσβαση σε υδάτινους πόρους σε ένα νησί που πλήττεται από ξηρασία. «Τα σύνορα πρέπει να ξαναχαραχθούν ώστε να διασφαλισθεί ότι κάποιοι υδάτινοι πόροι θα βρίσκονται στην τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Γιακίς.

Η επίσκεψη Γιακίς στη Νέα Υόρκη θεωρείται ως απόδειξη πως η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας επιθυμεί να διαπραγματευθεί με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό περισσότερο από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση της Αγκυρας και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι.

Ο Γιακίς εξέφρασε την ελπίδα ότι η δουλειά που κάνει η Τουρκία με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα βοηθήσει και την ίδια στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Μέχρι τώρα (η τουρκική κυβέρνηση) έλεγε ότι το θέμα της Κύπρου δεν συνδέεται με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά από τη στιγμή που το βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας, δείχνουμε κουράγιο και λέμε δώστε μας μία ημερομηνία (για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) και εμείς θα πιεστούμε στα θέματα της Κύπρου και της Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αμυνα», δήλωσε ο Γιασάρ Γιακίς.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή