Τη διαδοχή του Κιμ Γιόνγκ Ιλ από τον γιό του υποστηρίζει η Κίνα

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 08:25
EPA/KCNA

A- A A+

Την υποστήριξη του Πεκίνου για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον νεότερο γιο του, Κιμ Γιόνγκ Ούν, εξασφάλισε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, υποστηρίζει ο επικεφαλής των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Κιμ Γιόνγκ-Ιλ και ο πρόεδρος της Κίνας, Χού Τζιντάο, συναντήθηκαν στο Σανγκσούν της βορειοανατολικής Κίνας για να συζητήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, ο νοτιοκορεατικός Τύπος υποστηρίζει ότι στην ατζέντα των συνομιλιών αυτών περιλαμβανόταν και το θέμα της διαδοχής του Κιμ.

"Οσον αφορά την εξασφάλιση βοήθειας, η επίσκεψη του Κιμ στην Κίνα δεν ήταν επιτυχής. Αντιθέτως, το σχέδιο διαδοχής του αναγνωρίστηκε (από την Κίνα) κι αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα", είπε ο Βου Σέι-Χουν, μιλώντας την Δευτέρα σε μια επιτροπή του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας.

Η εφημερίδα Chosun Ilbo, που επικαλείται ως πηγή της τον Βου, γράφει σήμερα ότι κατά τα φαινόμενα ο Κιμ συνοδευόταν στην Κίνα από το γιο και επίδοξο διάδοχό του, Κιμ Γιόνγκ-Ούν.

Ο 68χρονος Κιμ βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 αλλά τα τελευταία χρόνια η υγεία του παρουσιάζει επιδείνωση και τον Αύγουστο του 2008 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν έχει ορίσει επίσημα τον διάδοχό του, ωστόσο πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι έχει επιλέξει το νεώτερο από τους τρεις γιους τον, τον 27χρονο Γιόνγκ-Ούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή