Siemens: Δεν θα κληθούν πρώην πρωθυπουργοί

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 13:39
UPD:18:46
A- A A+

Δεν θα κληθούν στην εξεταστική που διερευνά την υπόθεση Siemens, πρώην πρωθυπουργοί, εκτός και αν προκύψει ανάγκη μετά το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της επιτροπής στη Γερμανία.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης. Αποφασίστηκε επίσης στις δύο-τρεις ημέρες ανακριτικής εργασίας που απομένουν, να εξεταστούν αποκλειστικά πολιτικά πρόσωπα -αύριο η κα Ντόρα Μπακογιάννη- και σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρένθετα πρόσωπα.

Μετά το ταξίδι του κλιμακίου στη Γερμανία για σειρά ανακριτικών εξετάσεων -διοίκηση Siemens, Κουτσενρόιτερ, Σίκατσεκ, Χριστοφοράκος- η επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, σήμερα ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος εξετάζεται από την Επιτροπή, εμμένει στις θέσεις του, ότι πήρε το 1999 1 εκατ. μάρκα από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας και, όπως έχει πει, τα κατέθεσε στα ταμεία του κόμματος.

Σε τετρασέλιδο υπόμνημά του, που ανέγνωσε και κατέθεσε στην επιτροπή, παραδέχεται ότι οι χορηγίες στα κόμματα από ιδιώτες «είναι παλιά και σε όλους γνωστή καθιερωμένη πρακτική». «Την κληρονόμησα δεν την καθιέρωσα», συμπληρώνει.

Κατηγορεί μάλιστα τον δικό του κομματικό χώρο «για έλλειψη θάρρους να αναγνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά ετών».

Επιπλέον, ο κ. Τσουκάτος σημειώνει ότι «ψεύδονται συνειδητά εκείνοι που βεβαιώνουν, πώς το δικό τους κόμμα - και μιλώ για τα μεγάλα - δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα ψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου».

Δηλώνει, όμως, ταυτόχρονα, όσον αφορά το ηθικό σκέλος της υπόθεσής αυτής, ότι δεν νιώθει πλέον διόλου περήφανος για τη συμμετοχή του, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος της Siemens και των επιλήψιμων συμβάσεών της.

Σπεύδει αφενός να δηλώσει «συναρμόδιος» για την οικονομική καμπάνια εν όψει των ευρωεκλογών του 1999, ενώ αφήνει αιχμές για τους υπουργούς που χειρίστηκαν τις προγραμματικές συμβάσεις: «Δεν γνώριζα, ούτε και μπορούσα να γνωρίζω περί σχέσεων υπουργών ή στελεχών του ΟΤΕ με την Siemens», λέει.

Χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις εναντίον του κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσουκάτος απαντά και στις κατηγορίες που είχε εκφράσει αρχικά ο Μ. Χριστοφοράκος - και υιοθετούν και μέλη της εξεταστικής - για την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ελβετία με διαχειριστή τον ίδιο.

Όπως είπε, δεν κράτησε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά και παρέδωσε στην επιτροπή ανέκκλητο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο να ψάξουν όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τόσο τους προσωπικούς, όσο και των μελών της οικογένειάς του.

Μετά τον κ. Τσουκάτο κατέθεσαν πρώην και νυν αξιωματούχοι του ελληνικού τμήματος της διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας συμβούλων Pricewaterhouse & Coopers.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Σιάτης, πρόεδρος του δ.σ. της εταιρείας ως το 2009, ρωτήθηκε για όσα αναγράφονται στην αλληλογραφία του Π. Καρακώστα με τον Σωκράτη Κόκκαλη για χειραγώγηση στελεχών της εταιρείας κατά τους κοστολογικούς ελέγχους των προγραμματικών συμβάσεων και των εκτελεστών συμβάσεων του ΟΤΕ, δήλωσε, ωστόσο, άγνοια, καθώς και έκπληξη γιατί δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα κάποια δημόσια εξήγηση για όσα καταγγέλλονται κατά της πρώην εταιρείας του.

Ο Ματθαίος Τρούλλης, πρόεδρος του δ.σ. της εταιρείας ως το καλοκαίρι του 2004, παραδέχθηκε ότι η Pricewaterhouse Γερμανίας συνετέλεσε στη διαμόρφωση των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ με τη Siemens σε συνεργασία με τον Π. Καρακώστα και ότι είχε τακτική επικοινωνία με τον υπόδικο ήδη για διακίνηση μαύρου χρήματος μηχανικό.

Πλήρη άγνοια, τέλος, για τις κατηγορίες περί χειραγώγησης δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Ναούμ, ο οποίος δεν απέκλεισε η Pricewaterhouse να είχε συνεργασία με τη Siemens ταυτόχρονα με τον ΟΤΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή