Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σχ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 00:19
UPD:00:21
A- A A+

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο ρυθμίζει και θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι επιδίωξη και φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να επιλύσει με μια οριζόντια παρέμβαση πολλά και χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνοντας επίσης λόγο για τεράστια καινοτομία.

Όπως εξήγησε, αρχή του νομοσχεδίου είναι η επιβολή κανόνων διαφάνειας, νομιμότητας, αξιοκρατίας και επαγγελματισμού σε όλα τα θέματα που αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την ιεραρχική εξέλιξη επεσήμανε πως «όλοι ωφελούνται, κανείς δεν αδικείται», ενώ απαντώντας στις αιχμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών δήλωσε ότι όλες οι επιλογές ανώτατων αξιωματικών είναι αιτιολογημένες. Κάλεσε δε τα κόμματα να μην εμφανίζονται κανένα σαν αυτόκλητος προστάτης συγκεκριμένων αξιωματικών και να μη ενδίδουν στις πελατειακές σχέσεις.

«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι ενιαία, συντεταγμένη, δημοκρατική και την εκφράζουμε όλοι μαζί ενωμένοι, με συναίνεση, με το ίδιο πατριωτικό αίσθημα και με την ίδια συνείδηση της Ιστορίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μεγαλύτερη τομή είναι εκείνη που αφορά στη δομή διοίκησης και τη δομή δυνάμεων.

«Ο ελληνικός στρατός πρέπει να γίνει σύγχρονος και πρέπει να εξαλείψουμε οργανωτικούς παραλογισμούς ετών. Πρέπει να ενοποιηθεί η διοίκηση, να είναι και επιχειρησιακή και διοικητική», σημείωσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η διακλαδικότητα πρέπει να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο κι αυτό απαιτεί διακομματική στήριξη διότι πρέπει αυτή η λογική να επιβληθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όταν έχεις ένα θέατρο κρίσης όπως είναι το Αιγαίο η διακλαδικότητα είναι όρος ύπαρξης, το ίδιο που συμβαίνει και με την δομή δυνάμεων, πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας ανέφερε πως δομή δυνάμεων είναι και η εκλογίκευση των προμηθειών αμυντικού υλικού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εκλογίκευσης.

«Πρέπει να εξηγούμε στον Έλληνα πολίτη το κάθε ευρώ που πηγαίνει και πώς πηγαίνει. Και θα πρέπει η κάθε εξήγηση να είναι αναλυτική, πειστική, έντιμη. Γι' αυτό θα φέρουμε στη Βουλή τον απολογισμό των επενδύσεων της τελευταίας εικοσαετίας ως όρο για να καταρτίσουμε την νέα δομή δυνάμεων» τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος στις ρυθμίσεις που αφορούν στο καθεστώς των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ).

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Λεονταρίδης υποστήριξε πως δοκιμάζονται οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας και των Ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής καθώς δεν θα συμπράξει στην αλλοίωση κορυφαίων θεσμών που οι Έλληνες πολίτες σέβονται.

Σύμφωνα με τον κ. Λεονταρίδη, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξομοιώνονται με τους δημόσιους υπάλληλους, ενώ ούτε η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα εξασφαλίζονται.

Με τη σειρά της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και χωρίς το «Μνημόνιο της τρόικας» την ίδια πολιτική θα ακολουθούσε και πρόσθεσε ότι μιλάει για μια πατρίδα χωράφι - μέρος μια βρυξελιώτικης και άλλης περιφέρειας.

Υποστήριξε επίσης ότι με το νομοσχέδιο γυρνάει σε μια μορφή διοίκησης και οργάνωσης του στρατεύματος που θυμίζει δεκαετία του ’60, επισημαίνοντας ακόμη ότι η νέα δομή διοίκησης και τρόπου οργάνωσης των ΕΔ εξυπηρετεί αμιγώς νατοϊκά συμφέροντα.

Ο Γ. Χρυσανθακόπουλος από τον ΛΑΟΣ είπε πως η επόμενη ημέρα θα είναι μια ημέρα ανασφάλειας για όσους υπηρετούν την εθνική ασφάλεια.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το Προεδρικό διάταγμα - για το οποίο ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως αποτελεί εγγύηση για τους αξιωματικούς.

Σημειώνεται, τέλος, πως στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από την 1η-1ου- 2010 και κατά ποσοστό 65% τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κλπ) καθώς και η ειδική αποζημίωση των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που ασθενούν.

Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε την αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2011 του πτητικού επιδόματος ώστε να μηδενιστεί η επίπτωση από την φορολογία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή