Έρευνα: Ο Ομπάμα παραμένει δημοφιλής στην Ευρώπη

Μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Τουρκία
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 15:30
A- A A+

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα παραμένει υψηλή στην Ευρώπη, όμως είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Transatlantic Trends, που διενεργήθηκε τον Ιούνιο σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, αν και ο Ομπάμα παραμένει πιο δημοφιλής από τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους, υπάρχουν ανησυχίες για την πολιτική που ακολουθεί σε θέματα όπως το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η έρευνα εμφανίζει έναν ευρέως δημοφιλή πρόεδρο με το 78% των Ευρωπαίων να επιδοκιμάζουν την πολιτική του, τη στιγμή που πέρυσι η δημοτικότητά του έφτανε το 83%.

Παρά τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, οι περισσότεροι ερωτηθέντες, το 54% των Αμερικανών και το 58% των Ευρωπαίων, δηλώνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ τους είναι καλές.

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την ευρωζώνη, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Γαλλία (60%), τη Γερμανία (53%) και την Ισπανία (53%) πιστεύουν ότι η είσοδός τους στο ευρώ έβλαψε την οικονομία των χωρών τους.

Παράλληλα, το 57% των Ευρωπαίων δήλωσαν ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ευρώπη θα πρέπει να ενδυναμώσουν τη δέσμευσή για μία πιο ισχυρή ΕΕ, ενώ το 63% δήλωσε ότι η ΕΕ είναι ωφέλιμη για την οικονομία των χωρών τους, παρόλο που δεν είχαν την ίδια άποψη για το ευρώ.

Εμφανής είναι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, και η αυξανόμενη απογοήτευση της Τουρκίας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και η αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας προς την Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.

Στην έρευνα του 2004 περισσότερο από το 70% των Τούρκων είχαν δηλώσει ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι καλή για τη χώρα, ενώ στη φετινή έρευνα το ποσοστό έπεσε στο 38%.

Αντίθετα, ο αριθμός των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με τις χώρες της Μέσης Ανατολής για τα διεθνή θέματα και όχι με τις ΗΠΑ ή την ΕΕ διπλασιάστηκε και έφτασε το 20% το 2010, με μόνο το 6% των Τούρκων να πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον.

Μεταξύ των Τούρκων η δημοτικότητα του Ομπάμα έπεσε από το 50% που ήταν το 2009 στο 28% το 2010.

«Σε σχέση με πέρυσι οι Τούρκοι είναι λιγότερο πεπεισμένοι ότι το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό, ενδιαφέρονται λιγότερο να ενταχθούν στην ΕΕ, ενώ είναι και λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι η χώρα τους μοιράζεται τις ίδιες αξίες με τη Δύση», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

Η δημοσκόπηση χρηματοδοτήθηκε από τη δεξαμενή σκέψης German

Marshall Fund of the United States και το ιταλικό ίδρυμα Compagnia di San Paolo.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή