Κάθε δευτερόλεπτο ένας θάνατος συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2002 17:20
A- A A+

Κάθε δευτερόλεπτο ένας θάνατος συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πάνω απο τρία εκατ. θύματα στον πλανήτη ετησίως. Από τους θανάτους αυτούς, οι 500.000 αφορούν τους Ευρωπαίους πολίτες. Το 42% του κοινοτικού πληθυσμού εξάλλου είναι καπνιστές. Η ηλικία έναρξης του καπνίσματος συνεχώς μειώνεται. Το 60% των καπνιστών αρχίζουν το κάπνισμα πριν από τα 13 τους χρόνια και το 90% πριν τα 18.

Παράλληλα, η διαφορά των καπνιστών σε σχέση με το φύλο συνεχώς μειώνεται εις βάρος των κοριτσιών, ενώ χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο γεννιούνται πρόωρα και με μικρότερο σωματικό βάρος, επειδή οι μητέρες τους είναι καπνίστριες.

Αυτά τα στοιχεία, αναφέρει μεταξύ άλλων, η παρέμβαση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μένης Μαλλιώρη, η οποία είναι εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τη διαφήμιση και τη χορηγία των προϊόντων καπνού.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα την πρόταση Οδηγίας με την οποία από τον Ιούλιο του 2003 το αργότερο, απαγορεύεται η διαφήμιση των προϊόντων καπνού. Η Οδηγία αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ε.Ε. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο και στο ραδιόφωνο. Επίσης, θα απαγορεύεται η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού, καθώς και η χορηγία από τις καπνοβιομηχανίες εκδηλώσεων με διασυνοριακή επίδραση (πχ αγώνες αυτοκινήτων).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή