E.E: Στο επίκεντρο στρατηγικοί εταίροι-οικονομική διακυβέρνηση

Σύνοδος Κορυφής
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 00:33
UPD:00:34
A- A A+

Οι σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους, καθώς και το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες και στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ πριν από τις Συνόδους Κορυφής, η Σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν πιο τακτικά τα θέματα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ.

Οι «27» αναμένεται να εξετάσουν, μεταξύ άλλων, τις επικείμενες Συνόδους της ΕΕ με την Κίνα, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ινδία, καθώς και την Ευρωασιατική Συνάντηση (ASEM) που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θα παρουσιάσει στους ηγέτες της ΕΕ την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ομάδα Δράσης στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της αυτοματοποίησης των κυρώσεων προς τα κράτη - μέλη που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Δεν αποκλείεται, τέλος, να συζητηθεί και το θέμα των απελάσεων των Ρομά από τη Γαλλία, δεδομένης της έντονης αντίδρασης του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, μετά τις δηλωσεις της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία έκανε παραλληλισμό της κατάστασης που επικρατεί στη Γαλλία με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόγραμμα Συνόδου

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Συνόδου:

9:15 π.μ. ¶φιξη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων (κτήριο Justus Lipsius)

10:00 π.μ. Συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

10:15 π.μ. Οικογενειακή φωτογραφία

10:30 π.μ Πρώτη Σύνοδος εργασιών

1:30 μ.μ. Γεύμα εργασίας

3:30 μ.μ. Δεύτερη Σύνοδος εργασιών

4.30 μ.μ. Συνεντεύξεις Τύπου Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Εθνικών Αντιπροσωπειών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή