Πάπας: Η Εκκλησία «δεν επέδειξε επαγρύπνηση» στα σκάνδαλα παιδεραστίας

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 17:21
UPD:18:30

A- A A+

«Χείρα φιλίας» έτεινε ο Πάπας κατά την έναρξη της ιστορικής επίσκεψής του στη Βρετανία, ενώ δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς του προκάλεσαν «σοκ».

Το αεροπλάνο του πάπα Βενέδικτου 16ου προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10.20 (τοπική ώρα, 12.20 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου, πρώτο σταθμό μιας τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του ποντίφικα στη Βρετανία.

Τιμητική φρουρά από 30 στρατιώτες και ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, περίμεναν τον πάπα στο αεροδρόμιο. Ο ποντίφικας μετέβη αμέσως μετά την άφιξή του στον πύργο Χόλιρουντ, όπου συναντήθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο με το οποίο μετέβη στο Εδιμβούργο, ο πάπας δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί» για ενδεχόμενες εκδηλώσεις εχθρότητας κατά την επίσκεψή του.

Στη Βρετανία «είμαι σίγουρος από τη μια πλευρά ότι η υποδοχή θα είναι θετική εκ μέρους των καθολικών και των πιστών και από την άλλη πως θα υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και ανεκτικότητα εκεί όπου υπάρχει αντικαθολικισμός», δήλωσε ο πάπας προσθέτοντας: «Προχωρώ με μεγάλο θάρρος και με χαρά».

Εξάλλου ο ποντίφικας παραδέχθηκε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία «δεν επέδειξε επαρκή επαγρύπνηση» όσον αφορά τα σκάνδαλα παιδεραστίας στα οποία εμπλέκονται ιερείς και πρόσθεσε πως οι αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ήταν γι' αυτόν «ένα σοκ».

«Η Εκκλησία δεν επέδειξε επαρκή επαγρύπνηση» , δήλωσε ο ποντίφικας. «Δεν έλαβε αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.

Η βασίλισσα, αφού τον υποδέχθηκε στην επίσημη κατοικία της στο Σκοτία, δήλωσε ότι η επίσκεψή του Πάπα είναι μια ευκαιρία να «εμβαθύνουν τις σχέσεις τους» ο Καθολικισμός με τις Εκκλησίες της Αγγλίας και της Σκοτίας.

Από την πλευρά του ο Πάπας δήλωσε ότι επιθυμεί να «τείνει χείρα φιλίας» σε ολόκληρη τη Βρετανία και όχι μόνο στους καθολικούς.

Διπλωματικό επεισόδιο και αντιδράσεις στην επίσκεψη

Εν τω μεταξύ, ένας από τους στενούς του συνεργάτες, ο Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, δεν θα τον ακολουθήσει στην επίσκεψή του, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Είχαν προηγηθεί σχόλιά του σε γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με τα οποία «η Αγγλία σήμερα είναι μία κοσμική και πλουραλιστική χώρα – όταν προσγειώνεσαι στο Χίθροου, κάποιες φορές νομίζεις ότι προσγειώνεσαι σε μία χώρα του Τρίτου Κόσμου. Ο Καρδινάλιος δήλωσε επίσης ότι η Αγγλία έχει «έναν νέο και επιθετικό αθεϊσμό».

Το Βατικανό, που ελπίζει ότι με την επίσκεψη αυτή του πάπα θα υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα σε καθολικούς και αγγλικανούς, υποβάθμισε τη σημασία των δηλώσεων αυτών.

«Οι απόψεις του καρδινάλιου Κάσπερ με κανένα τρόπο δεν δείχνουν αρνητική πρόθεση ή περιφρόνηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.

Σύμφωνα με τον Λομπάρντι, ο καρδινάλιος Κάσπερ ήθελε με τη δήλωση αυτή να «αναφέρει το γεγονός ότι φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Λονδίνου--όπως συμβαίνει και σε άλλες μητροπόλεις του κόσμου--καταλαβαίνεις ότι βρίσκεται σε μια χώρα όπου συναντάς τόσο ποικίλες ανθρώπινες καταστάσεις».

Ο καρδινάλιος Κάσπερ, ο οποίος επρόκειτο να συνοδέψει τον πάπα, θα παραμείνει στο Βατικανό για «λόγους υγείας», όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Η καθολική εκκλησία της Αγγλίας και της Ουαλίας κράτησε αποστάσεις ανακοινώνοντας πως «τα σχόλια που αποδίδονται στον καρδινάλιο Κάσπερ δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του Βατικανού, ούτε των επισκόπων αυτής της χώρας».

Η παπική επίσκεψη έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις λόγω των σκανδάλων παιδεραστίας, των εντάσεων ανάμεσα στην καθολική και την αγγλικανική εκκλησία και των σχολίων κατά του συντηρητισμού του Βατικανού.

Το απόγευμα ο Πάπας θα τελέσει υπαίθρια θεία λειτουργία στη Γλασκόβη. Χιλιάδες θέσεις για τη λειτουργία, που θα τελεστεί σε πάρκο, δεν έχουν πουληθεί και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι θα είναι κατά το ένα τρίτο άδειο.

Η επίσκεψή του Πάπα θεωρείται ιστορική, γιατί είναι η πρώτη φορά που αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προκαλείται από τη βασίλισσα και όχι από τον αρχιεπίσκοπο της Αγγλικανικής Εκκλησίας αφότου ο Ερρίκος ο 8ος διέρρηξε τις σχέσεις με τη Ρώμη το 1534. Ο προκάτοχός του, ο πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος, είχε πραγματοποιήσει ποιμαντορική επίσκεψη στη Βρετανία το 1982.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή