«Επικίνδυνες σχέσεις» στο θέατρο Αλμα

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 18:18
UPD:18:48

A- A A+

Το μυθιστόρημα του Λακλό «Επικίνδυνες σχέσεις», γνωστό στους περισσότερους από τις κινηματογραφικές του μεταφορές, όπως του Ροζερ Βαντίμ το 1959 και του Στηβεν Φρίαρς, ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη β' σκηνή του Θεάτρου ¶λμα σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη.

Οι ήρωες του πασίγνωστου μυθιστορήματος μεταφέρονται στη δεκαετία του 1930. Η υπόθεση της ιστορίας αφορά τη Μαρτέιγ η οποία ζει βάζοντας στοιχήματα πάνω στην κρυφή ερωτική ζωή των άλλων και κυριαρχεί με αυτό τον τρόπο κοινωνικά. Κάποια μέρα, η Μαρτέιγ αναθέτει στον πρώην εραστή της Βαλμόν, να αποπλανήσει τη νεαρή κοπέλα που πρόκειται να παντρευτεί. Εκείνος τα καταφέρνει κερδίζοντας το στοίχημα. Η απρόσμενη άφιξη της ωραιότατης Τουρβίλ θεωρείται ως πρόκληση για τη Μαρτέιγ που αναθέτει στον Βαλμόν να την κατακτήσει, προσφέροντάς του ως τίμημα μια βραδιά μαζί της. Έτσι, ο Βαλμόν χρησιμοποιώντας ως όπλο τη γοητεία του και την τέχνη του στον έρωτα παρουσιάζεται στην Τουρβίλ σαν ένας ανιδιοτελής ερωτευμένος. Τελικά πετυχαίνει το σκοπό του, αλλά ερωτεύεται και ο ίδιος το θήραμά του, με αποτέλεσμα να καταστρέψει όχι μόνο την Τουρβίλ, αλλά και τον εαυτό του.

Το μυθιστόρημα «Επικίνδυνες σχέσεις» εκδόθηκε στο Παρίσι το 1782. Αντιμετωπίστηκε ως σκάνδαλο και χαρακτηρίστηκε «έργο εξοργιστικής ανηθικότητας», παρόλα αυτά η πρώτη του έκδοση εξαντλήθηκε σε μερικές μέρες και ένα αντίτυπο, χωρίς τίτλο στο εξώφυλλο, βρέθηκε στα προσωπικά υπάρχοντα της Μαρίας Αντουανέττας.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Θάλεια Ματίκα, Τάσος Ιορδανίδης, Νικολέτα Κοτσαϊλίδου, Δημήτρης Σαμόλης, Σταυρίνα Ψιμοπούλου, Αντώνης Αντωνάκος , Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Η πρεμιέρα του έργου είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς