Η ατζέντα της ημέρας

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010 09:46
UPD:12:40
A- A A+

* Αρχίζει σήμερα στη Σλοβακία και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής (Miltary Commitee) του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Στη Σύνοδο θα λάβει μέρος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος, Ιωάννης Γιάγκος. Τα θέματα που θα απασχολήσουν την κύρια συνεδρίαση της Συνόδου, αφορούν στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, στη διαδικασία αναθεώρησης του Στρατηγικού Δόγματος και τη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ, καθώς και στη διαχείριση των πόρων της Συμμαχίας στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των δυνατοτήτων της.

* Λήγει σήμερα η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσης Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην ιστοσελίδα www.opengov.gr

* Πρόσκληση για διαβούλευση στη διοίκηση του ΟΤΕ έχει απευθύνει για σήμερα η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) με θέματα την άμεση υπογραφή Σ.Σ.Ε. 2010, την αναστολή των σχεδίων "project" που οδηγούν στη συρρίκνωση έργου και θέσεων εργασίας, και την θωράκιση της εταιρείας με σύγχρονες στρατηγικές επιλογές και εργαλεία που εξασφαλίζουν το μέλλον των εργαζομένων και της επιχείρησης.

* Πραγματοποιείται σήμερα στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonissi» το 14ο Διεθνές Συμπόσιο που διοργανώνει η πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα με θέμα τα συνταξιοδοτικά συστήματα.

* Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης θα σφυρίξει σήμερα ένα τρέν που δεν μεταφέρει απλά ανθρώπους ή εμπορεύματα, αλλά μια ιδέα κι ένα μήνυμα. Το «Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής», είανι ένα τρένο που, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσους σταθμούς την Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί, θα μεταφέρει έως την Κωνσταντινούπολη το μήνυμα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να διαφυλάξουμε την «κληρονομιά» των επόμενων γενεών. Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Challenge Europe" του British Council, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Από σήμερα έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, Συνήγοροι του Κλίματος από την Ελλάδα και την Τουρκία θα προσπαθήσουν να δείξουν ότι, η κλιματική αλλαγή περνά τα σύνορα των κρατών και πως για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

* Αναστέλλεται προσωρινά από σήμερα έως τις 30 Σεπτεμβρίου η καρδιολογική κλινική στο Νοσοκομείο Κοζάνης ελλείψει ιατρικού προσωπικού.

* Στις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, θα βρίσκεται κινητή μονάδα αιμοληψίας του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του Νοσοκομείου Αγίου Ανδρέας για την εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας-Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και τους τοπικούς συλλόγους. Στο χώρο παράλληλα θα διανέμεται και ενημερωτικό φυλλάδιο ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας για την εθελοντική προσφορά αίματος.

* Στις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Εσταυρωμένου, απέναντι από το πάρκινγκ ΤΕΙ Ηρακλείου θα βρίσκεται η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες, μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου στα τηλέφωνα 2813400374 - 375 ή στο τηλέφωνο 6976-793-308, υπεύθυνη η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παπαμώρου.

* Στις 10 π.μ. στη Βουλή, συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

* Στις 10 π.μ. στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ και της HELEXPO.

* Στις 10 π.μ. στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Δύναμη για τη Περφιέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» (Β. Γεωργίου 16, Θεσσαλονίκη) συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

* Στις 11 παρά τέταρτο το πρωΐ στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κώστα Γκιουλέκα.

* Στις 11 π.μ. στη Βυτίνα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, θα παρευρεθεί σε ημερίδα με θέμα: «Το μέλλον της υγείας βασίζεται στη γνώση και την πρόληψη», που διοργανώνει ο Δήμος Βυτίνας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σήμερα η κ. Αποστολάκη θα ανακηρύξει επίσημα το αγρόκτημα "Τριανταφυλλίδειο κληροδότημα" ως την έδρα της Ελλάδας και του υπουργείου για τη Μεσογειακή Διατροφή.

* Στις 11 π.μ. στην αίθουσα συνεντεύξεων στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

* Στις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Ιπποκράτους 22), συνάντηση του προεδρείου της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Γυναικών.

* Στις 11:30 π.μ. στη Βουλή συνάντηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας, Δρα Μπερντ Φάφενμπαχ.

* Στις 11:30 π.μ. στο ξενοδοχείο "Macedonia Palace" στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

* Στις 12 το μεσημέρι στην έδρα της επιτροπής του ΟΑΕΔ (Πειραιώς 52), καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού: www.oaed.gr θα αναρτηθούν οι πρώτοι πίνακες μοριοδότησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και Νήσων με βάση δικαιολογητικά υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας της προκήρυξης του δημόσιου τομέα, έτους 2008, του Ν. 2643/98,

* Στη 1 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη με την Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος.

* Στις 2 μ.μ. επίσκεψη της ανεξάρτητης βουλευτή, Ντόρας Μπακογιάννη στο Δημαρχείο Ρεθύμνου και συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιωργή Μαρινάκη. Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στο Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον νομάρχη, Γιώργο Παπαδάκη.

* Στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο Swissotel Grand Effes στη Σμύρνη συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στο πλαίσιο του 6ου Ελληνοτουρκικού Συνεδρίου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που πραγματοποιείται από σήμερα 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Αύριο ο κ. Πάγκαλος στο περιθώριο του συνεδρίου θα συναντηθεί με τον υπουργεό Επικρατείας της Τουρκίας, Hayati Yazici.

* Στις 6 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, σύσκεψη του Τομέα Συντονισμού και Επικοινωνίας του κόμματος.

* Στις 7 μ.μ. ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης με τη διοικούσα επιτροπή Ν.Δ. Θεσσαλονίκης.

* Στις 8 μ.μ. ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης θα εγκαινιάσει τα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 26).

* Στις 8 μ.μ. στο 18ο Δημοτικό Σχολείο (Συγγρού & Ιωνος, Ανάβρυτα) η θεατρική παράσταση: "Ο Μέγας Αλέξανδρος και καταραμένο φίδι" που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου. Μια αναβίωση της κλασσικής ιστορίας μέσα από μια σύγχρονη ματιά, χωρίς όμως να αλλοιώνονται τα παραδοσιακά στοιχεία. Το έργο βασίζεται σε μια ιδέα του Μιχάλη Σδούγκου, ο οποίος το σκηνοθετεί, σε διασκευή κειμένου του Κ. Πασσά και μουσική του Δ. Παναρετάκη, σκηνογραφική & ενδυματολογική επιμέλεια Θ. Μανίκα, χορογραφία της Στ. Αλτιπαρμάκη και φωτογραφία της Ε. Ψαρρά. Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Κ. Πασσάς, Ν. Παπανικολάου, Δ. Μικιός, Στ. Λαγκάδας. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 8:15 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

* Στις 9 μ.μ. ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς θα παραστεί σε εκδήλωση της ΔΑΚ ΜΜΕ, στη Θεσσαλονίκη.

* Στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Πέτρας, συναυλία με τους: Τζίμη Πανούση, Last Drive Deus ex Machina, 9 MM, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας. Είσοδος 5 ευρώ.

* Στις 9:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη) Βαγγέλης Τσοτρίδης - Bohemian Dance, στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής έως τις 25 Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει το ΚΕΠΟΘΕ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής.

* Στις 11 μ.μ. στο Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους) στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς θα παραστεί σε εκδήλωση νεολαίας του κόμματος.

* Στις 11 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη) Βασίλης "Blue" Σωτηρίου & The BRB, στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής έως τις 25 Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει το ΚΕΠΟΘΕ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου

* Τροποποιήσεις στις διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών και των γραμμών τρόλλεϋ που διέρχονται σήμερα από το κέντρο της Αθήνας ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης έως και τις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι μεταβολές είναι των δρομολογίων είναι οι ακόλουθες:

-Οι γραμμές 024, 057, 103, 106, 126, 134, 135, 136, 137, 155, 206, 208, 227, 237, 856, Α2, Α3, Α4, Β2, Β3, Β4, Ε22 και οι γραμμές τρόλεϊ 1, 2, 4, 5, 11, 15 θα αναστρέφουν στην πλατεία Συντάγματος μέσω της οδού Βασ. Γεωργίου Α΄.

-Οι γραμμές 022, 054, 220, 221, 235, 608, 622, 732, 815 και οι γραμμές τρόλεϊ 3, 13 από τη Βασ. Σοφίας θα στρίβουν δεξιά στην οδό Σέκερη και συνέχεια στην οδό Σόλωνος.

-Οι γραμμές 025, 026, 027, 813 και οι γραμμές τρόλεϊ 12 και 21 από την πλατεία Ομονοίας θα στρίβουν αριστερά στην οδό Σταδίου, αριστερά στην οδό Αιόλου και αριστερά στην οδό Πανεπιστημίου.

-Η γραμμή 230 στη διαδρομή προς το κέντρο από την Ιπποκράτους θα στρίβει δεξιά στην οδό Σόλωνος και δεξιά στην οδό Χαρ. Τρικούπη, ενώ στη διαδρομή προς Ζωγράφου από τη Βασ. Αμαλίας θα στρίβει αριστερά στην οδό Βασ. Γεωργίου Α΄.

-Η γραμμή 100 θα ακολουθεί την εξής διαδρομή: από Μάρνη, δεξιά Καματερού, Σωκράτους, αριστερά Πειραιώς, πλατεία Ομονοίας, Σταδίου, δεξιά Καρ. Σερβίας.

-Η γραμμή 200 θα ακολουθεί την εξής διαδρομή: από Κολοκοτρώνη, δεξιά Σταδίου, δεξιά Καρ. Σερβίας.

Για την συγκεκριμένη ημέρα και από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 μ.μ. το απόγευμα θα πυκνώσουν τα δρομολόγια των εξής διαδρομών των λεωφορειακών γραμμών και των γραμμών τρόλεϊ :

Λεωφορειακές γραμμές

155, Α13, Β13, 856, 106, Β2, 024, 732, 054, 036, 035

Γραμμές τρόλλεϋ

2, 3, 4, 13

Επίσης οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών θα μπορούν καθ΄όλη τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας 18/9/2010, να μετακινούνται, με ένα εισιτήριο του 1€, με εξαίρεση τις μετακινήσεις στις γραμμές του Αεροδρομίου και της Σαρωνίδας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες θα πρέπει στην πρώτη τους διαδρομή να επικυρώσουν το εισιτήριο τους και να το κρατήσουν για όλες τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο.

Οσοι επιβάτες χρησιμοποιήσουν τις γραμμές Αεροδρομίου (λεωφορεία, μετρό, προαστιακό) και Σαρωνίδας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για κάθε ξεχωριστή διαδρομή τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση εισιτήρια.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oasa.gr

* Σήμερα πρώτη ημέρα των ακροάσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) για τις νέες παραγωγές, επαγγελματιών ηθοποιών με ικανότητα στον χορό και το τραγούδι. Οι ακροάσεις θα γίνουν στην Αίθουσα Δοκιμών της ΕΜΣ (Εθνικής Αμύνης 2). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα αντίγραφο του βιογραφικού τους με φωτογραφία, να φορούν ρούχα πρόβας, να έχουν προετοιμάσει ένα μονόλογο και ένα τραγούδι της επιλογής τους χωρίς συνοδεία μουσικής (α καπέλα) και αν παίζουν κάποιο μουσικό όργανο να το έχουν μαζί τους.

* Στις 7 π.μ. έως τις 7 η ώρα το πρωΐ της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της γέφυρας της Λεωφόρου Αθηνών (ρεύμα από Κόρινθο προς Αθήνα), λόγω εργασιών του υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. H κυκλοφορία των οχημάτων πάνω στη γέφυρα της Λεωφόρου Αθηνών με κατεύθυνση από Αθήνα προς Κόρινθο θα διεξάγεται κανονικά.

* Στις 9:30 π.μ. επίσκεψη το προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στον χώρο της 75ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και συνάντηση με τις διοικήσεις ΔΕΘ, HELEXPO.

* Στις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μετακίνησης.

* Στις 10 π.μ. επίσκεψη το προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στα περίπτερα της ΔΕΘ.

* Στις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στο κοινό θα δοθεί η οδός Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης και των εκδηλώσεών της που κορυφώνονται σήμερα. Δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών διοργανώνουν: το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μαζί με τον όμιλο ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ), το Δήμο Αθηναίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, τη ΜΚΟ Επιβάτης, το Ecocity, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας, οργανώνουν δράσεις σε όλη την Αθήνα.

* Στις 11:30 επίσκεψη το προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και συνάντηση με τον δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

* Στις 11:30 π.μ. από την κεντρική πλατεία Ιλίου (πλατεία Ελευθερίας) του Λαϊκού Αγώνα Δρόμου 5 Χιλιομέτρων με σύνθημα: "Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά". Ο αγώνας που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το Ιλιον, τους Αγίους Ανσργύρους και το πάρκο "Αντώνη Τρίτση".

* Στις 4 μ.μ. στη πλατεία Βαλανιδορράχης στην Πρέβεζα τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα της Επανάστασης του 1821, Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας, ο Δήμος Φαναρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλανιδοράχης Τσουκνίδας. Στην εκδήλωση κατά την οποία θα εκφωνήσει λόγο ο λέκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Ράπτης, θα παρίσταται απόγονος του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και εκπρόσωπος του Δήμου Οιτύλου, γενέτειρας του ήρωα. Η Φιλαρμονική του Δήμου Φαναρίου θα παιανίσει τον εθνικό ύμνο και χορευτικά συγκροτήματα του "Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλανιδοράχης" και του "Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς" θα παρουσιάσουν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς

* Στις 6:30 μ.μ. στο κιόσκι της Βορέειου Βιβλιοθήκης (Στέφανου Δραγούμη 30 και Μιλτιάδου, πλησίον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου), η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Βακαλόπουλου, με τη σειρά διηγημάτων «Ημερολόγιο ενός Αγγέλου» από τις εκδόσεις ΑλΔε. Είσοδος ελεύθερη. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου. Προλογίζει η φιλόλογος Παναγιώτα Γιαννοπούλου - Κάτσου.

* Στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου, πειραματική επίδειξη του Ιδρύματος Ευγενίδου στο πλαίσιο της ζωντανής παράστασης "Επίδειξη πειραμάτων Φυσικής", με στόχο να φέρει σε επαφή με τις δραστηριότητες της Διαδραστικής Εκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας. Δυσνόητα φαινόμενα εξηγούνται, μύθοι καταρρίπτονται και η γοητεία της επιστήμης κατακτά μικρούς και μεγάλους.

* Στις 7:30 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο Καρίτσας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, θα εγκαινιάσει την 8η Εκθεση Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικής Τεχνολογίας του Δήμου Δίου, Νομού Πιερίας. Η Εκθεση Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικής Τεχνολογίας διοργανώνεται στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2010, για 8η συνεχή χρονιά από το Δήμο Δίου με τη συμμετοχή των δήμων Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου και υποστηρίζεται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Πιερίας, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ν. Πιερίας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

* Στις 7:30 μ.μ. στο Κέντρο Πιολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους 57 και Λαμπράκη) εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο: «Π.Τέτσης- Εργα από τη συλλογή του Στέφανου Γ. Ζαχαριάδη». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ελαιογραφίες και ακουαρέλες του ιαθηγητή-ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση από τη συλλογή του Στέφανου Γ. Ζαχαριάδη. Τα έργα του Παναγιώτη Τέτση αποτελούν μία αδιάκοπη συνομιλία με το φως και το χρώμα, το μοναδικό φως του ελληνικού καλοκαιριού τη γενέτειρά του Υδρα, τα νησιά μας, σκηνές απλές που μεταβάλλονται σε ένα αξιομνημόνευτο συμβάν. Διάρκεια έκθεση έως 15 Οκτωβρίου.

* Στις 8 μ.μ. ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στους παραγωγικούς φορείς.

* Στις 8 μ.μ. στο 5ο Δημοτικό Σχολείο (Αμ. Αρτέμιδος & Ιμβρου, Αγιος Θωμάς) η θεατρική παράσταση: "Ο Μέγας Αλέξανδρος και καταραμένο φίδι" που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου. Μια αναβίωση της κλασσικής ιστορίας μέσα από μια σύγχρονη ματιά, χωρίς όμως να αλλοιώνονται τα παραδοσιακά στοιχεία. Το έργο βασίζεται σε μια ιδέα του Μιχάλη Σδούγκου, ο οποίος το σκηνοθετεί, σε διασκευή κειμένου του Κ. Πασσά και μουσική του Δ. Παναρετάκη, σκηνογραφική & ενδυματολογική επιμέλεια Θ. Μανίκα, χορογραφία της Στ. Αλτιπαρμάκη και φωτογραφία της Ε. Ψαρρά. Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Κ. Πασσάς, Ν. Παπανικολάου, Δ. Μικιός, Στ. Λαγκάδας. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 8:30 μ.μ. στον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αμαλίειου (Λ. Κηφισίας 219, Μαρούσι), μελωδικό πολυθέαμα με τίτλο: «Οίνος & Πνεύμα» διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 8:30 μ.μ. στον χώρο της ΕΤ ΜΠΕΤΟΝ στον Ρέντη συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα διοργανώνει στο πλαίσιο των πολιτιστικών της εκδηλώσεων η Νομαρχία Πειραιά. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 8:30 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο της Αίγινας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το "2ο Aegina Fistiki Fest" ο Κώστας Μακεδόνας και η Αναστασία Μουτσάτσου σε φιλική συμμετοχή θα παρουσιάσου ένα μελωδικό πρόγραμμα με τραγούδια των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Καλδάρα, Κουγιουμτζή, Νικολόπουλου, Ζαμπέτα, Πλέσσα και πολλών ακόμη δημιουργών. Τους δύο εκλεκτούς καλλιτέχνες πλαισιώνουν οι νέοι ταλαντούχοι ερμηνευτές, Σαββέρια Μαργιολά και οι δίδυμοι Γιώργος και Σταύρος Μυλωναδάκης . Τη συναυλία διοργανώνει η Νομαρχία Πειραιά. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού (Βασ. Σοφίας 85, Μαρούσ) η προβολή της ταινίας «Διονυσιακή Νύχτα» του Στέφανου Κακαβούλη. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 9 παρά τέταρτο το βράδυ στο πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" ομιλία της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στην Αθήνα, με κεντρικό σύνθημα: "Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση - Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής". Νωρίτερα, στις 8:30 μ.μ. χαιρετισμό θα απευθύνει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης.

* Στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη η παδική παράσταση "Τα δύο μαγικά παραμύθια", Ο Πιστός Φίλος και Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας, του Οσκαρ Ουάϊλντ σε σκηνοθεσία Μαριμίλλη Ασημακοπούλου. Παίζουν: Θανάσης Ζέρβας, Δημήτρης Χουρδούμης κ.ά. Παραγωγή: Ομάδα Χορογαία. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 9:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη) Holger Mantey, στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής έως τις 25 Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει το ΚΕΠΟΘΕ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής.

* Στις 11 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη), Oleg Chaly Trio (guest Simone Helle), στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής έως τις 25 Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει το ΚΕΠΟΘΕ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου

* Σήμερα, δεύτερη και τελευταία ημέρα των ακροάσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) για τις νέες παραγωγές, επαγγελματιών ηθοποιών με ικανότητα στον χορό και το τραγούδι. Οι ακροάσεις θα γίνουν στην Αίθουσα Δοκιμών της ΕΜΣ (Εθνικής Αμύνης 2). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα αντίγραφο του βιογραφικού τους με φωτογραφία, να φορούν ρούχα πρόβας, να έχουν προετοιμάσει ένα μονόλογο και ένα τραγούδι της επιλογής τους χωρίς συνοδεία μουσικής (α καπέλα) και αν παίζουν κάποιο μουσικό όργανο να το έχουν μαζί τους.

* Στις 10 π.μ. στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, ομιλία του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης της ημέρας της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

* Στις 10:30 π.μ. στον ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Θεσσαλονίκη, κατάθεση στεφάνων στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης της ημέρας της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

* Στις 10:30 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλείου στη Λάρισα επίσημη δοξολογία για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, που διοργανώνει η Νομαρχία Λάρισας. Μετά το τέλος της δοξολογίας ομιλία από τον εκπαιδευτικό και μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Μ. Ασίας, Δημήτριο Καραμούτσο.

* Στις 11 π.μ. η έναρξη εκστρατείας του ΣΚΑΪ με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας του Κονώνειου Τείχους και την ανάγκη να διατηρείται ο χώρος της Φρεαττύδας και της Πειραϊκής καθαρός. Στη δράση συμμετέχουν: Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πειραϊκής χερσονήσου "Ο Κόνων", ο Σύλλογος φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά και λοιπών μνημείων, η Δημοτική κίνηση "Το λιμάνι της Αγωνίας", σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά, ο Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος, η Ενωση Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Πειραιά κα ι άλλοι. Ως σημεία συνάντησης, έχουν οριστεί τα ανοιχτά γήπεδα "Πορφύρας" και "Φοίνικας" στην Ακτή Θεμιστοκλέους.

* Στις 11 π.μ. στο Ηρώον Πεσόντων στη Λάρισα, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο πλαίσιο εορτασμου της ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από το τουρκικό κράτος.

* Στις 11 π.μ. τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στην Πρέβεζα, δοξολογία στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας.

* Στις 11:30 π.μ. στο Ηρώον Πεσόντων της Πρέβεζας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

* Στη 1 μ.μ. στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

* Στις 5:30 μ.μ. στο κινηματογράφο Mikrokosmos (Λεωφόρος Συγγρού 106, Αθήνα), η προβολή της ταινίας: «Σεράγεβο σ΄αγαπώ», στο πλαίσιο της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την αποκατάσταση των γυναικών θυμάτων σεξουαλικής βίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια του πολέμου (1992-1995). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σκηνοθεσία: Γιασμίλα Ζμπάντιτς. Σενάριο: Γιασμίλα Ζμπάντιτς. Παίζουν: Μιριάνα Καράνοβιτς, Λούνα Μίχοβιτς, Λέον Λούτσεφ. Η ταινία έχει τιμηθεί με τη Χρυσή ¶ρκτο, το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και το Βραβείο Ειρήνης, στο 56ο Φεστιβάλ Βερολίνου 2006.

* Στις 6:30 μ.μ. στο θέατρο ΔΑΪΣ (Μεσογείων 151, Μαρούσι) επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 88 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, που καθόρισε με τρόπο τραγικό την ιστορία του νεότερου ελληνισμού, διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου και το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παναγίας Βλαχερνών Παραδείσου-Πολυδρόσου Αμαρουσίου. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη) σεμινάρια ντραμς από τον Αλέκο Παπαδόπουλο (Ρυθμοί και Αυτοσχεδιασμός), στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής έως τις 25 Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει το ΚΕΠΟΘΕ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής.

* Στις 7:30 μ.μ. στο Βεάκειο στον Πειραιά συναυλία για τα 100 χρόνια του ελληνικού προσκοπισμού με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τα Ημισκούμπρια, την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, τους Riot Act, τον Αποστόλη, την Αντιγόνη και την Ειρήνη Ψυχράμη. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 7:30 μ.μ. επίσκεψη του υποψηφίου περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη στον Δήμο Θερμαϊκού και ομιλία του σε ανοιχτή συγκέντρωση στο ξενοδοχείο "Ξενία-Ήλιος", στην παραλία της Περαίας.

* Στις 7:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Γεώργιος Ηλιόπουλος, πειραματική επίδειξη του Ιδρύματος Ευγενίδου στο πλαίσιο της ζωντανής παράστασης "Επίδειξη πειραμάτων Φυσικής", με στόχο να φέρει σε επαφή με τις δραστηριότητες της Διαδραστικής Εκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας. Δυσνόητα φαινόμενα εξηγούνται, μύθοι καταρρίπτονται και η γοητεία της επιστήμης κατακτά μικρούς και μεγάλους.

* Στις 8 μ.μ. στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη η παιδική παράσταση "Μια πόλη στα σύννεφα" διασκευή από το "Ορνιθες" του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία-διασκευή: Γιώργος Σουξές. Παραγωγή: Θεατρικό Εργαστήριο

Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Πετρούπολης. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 8 μ.μ. στο 4ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου (Ν. Ζεκάκου 3, Σωρός-Λάκκα Κότου), η θεατρική παράσταση: "Ο Μέγας Αλέξανδρος και καταραμένο φίδι" που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου. Μια αναβίωση της κλασσικής ιστορίας μέσα από μια σύγχρονη ματιά, χωρίς όμως να αλλοιώνονται τα παραδοσιακά στοιχεία. Το έργο βασίζεται σε μια ιδέα του Μιχάλη Σδούγκου, ο οποίος το σκηνοθετεί, σε διασκευή κειμένου του Κ. Πασσά και μουσική του Δ. Παναρετάκη, σκηνογραφική & ενδυματολογική επιμέλεια Θ. Μανίκα, χορογραφία της Στ. Αλτιπαρμάκη και φωτογραφία της Ε. Ψαρρά. Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Κ. Πασσάς, Ν. Παπανικολάου, Δ. Μικιός, Στ. Λαγκάδας. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 8:30 μ.μ. στην πλατεία "Νεράϊδα" της Παλαιάς Κοκκινιάς, μουσικό πρόγραμμα με την γνωστή ερμηνεύτρια Πόπη Αστεριάδη, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του "Νέου Κύματος", με τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, όπως των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Λοΐζου, ο Μ. Πλέσσα, Γ. Σπανού, Μ. Τόκα κ.ά. Μαζί της ερμηνευτικά ο Θανάσης Νιώτης. Την εκδήλωση διοργανώνει η Νομαρχία Πειραιά. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 10 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη) Πέτρος Δραγούμης & Minimal Fusion Band, στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής έως τις 25 Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει το ΚΕΠΟΘΕ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή