Αντ. Σαμαράς: Δεν είναι μονόδρομος το μνημόνιο

Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010 13:14
UPD:18:15

A- A A+

Δεν είναι μονόδρομος το μνημόνιο, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Το μνημόνιο χειροτερεύει το πρόβλημα, δεν μας βγάζει από το πρόβλημα... Όταν ήρθε η στιγμή να διαπραγματευτούμε με ΕΕ και ΔΝΤ δεν διαπραγματευτήκαμε καν. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με το περίστροφο στον κρόταφο, ενώ μας είπε ότι θα διαπραγματευόταν με το πιστόλι στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., το μνημόνιο από τη μια μειώνει το έλλειμμα, αλλά από την άλλη πλευρά βυθίζοντας την οικονομία στην ύφεση αυξάνει και πάλι το έλλειμμα.

Υπεραμυνόμενος της στάσης της ΝΔ απέναντι στο Μνημόνιο, εξήγησε ότι δεν μπορούσε να δώσει «λευκή επιταγή» για μια τριετία και δικαιώνεται από τις εξελίξεις.

Η συνέντευξη άρχισε με την προβολή βίντεο με αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην περσινή ΔΕΘ, αλλά και σε προεκλογικές του συνεντεύξεις. «Αυτό που είδατε λέγεται πολιτική εξαπάταση και το έχει καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός», σχολίασε ο κ. Σαμαράς μετά την προβολή του βίντεο, κλιμακώνοντας την επίθεσή του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά.

Spreads

Αναφερόμενος στα spreads επεσήμανε πως «όταν την εποχή εκείνη η ΝΔ παρέδωσε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ τα spreads ήταν 130 μονάδες», και πρόσθεσε: «Όταν βγήκε το ΠΑΣΟΚ και είπε ότι το έλλειμμα δεν ήταν 8,5 μονάδες αλλά 12, τότε δεν εκτοξεύθηκαν. Πήγαν στις 180 μονάδες. Περιμέναμε να πάρει ο κ. Παπανδρέου κάποια μέτρα, αλλά αντΆ αυτού αυτός και το επιτελείο του γύριζε επί μήνες στο εξωτερικό και έλεγε ότι η Ελλάδα καταρρέει. Έτσι είναι που μετατρέψαμε ένα πρόβλημα ελλείμματος σε μια πρωτόγνωρη κρίση δανεισμού».

«Δεν θα πω ποτέ τη λέξη αναδιάρθρωση»

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, υπογράμμισε ότι τη λέξη αυτή δεν θα την πει ποτέ. «Αν την πούμε στέλνουμε το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι τα spreads στα 1.000 είναι λίγο. Δίνω μάχη να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή πορείας», παρατήρησε.

Τι είπε για τη σύσταση εξεταστικής για τα στατιστικά 2004 – 2009

Σε ερώτηση για το εάν συμφωνεί με τη σύσταση εξεταστικής για τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2004 - 2009 ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι δεν έχει αντίρρηση για τη σύσταση μιας τέτοιας εξεταστικής επιτροπής, «αλλά να είναι στην πραγματική διάσταση».

«Δεν θα δεχθώ να βάλουμε ένα χρονικό συρματόπλεγμα και να δεχθώ ότι δεν υπάρχει και πριν και μετά. Υπάρχει και πριν και μετά και με μεγάλες ευθύνες από το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να ψάξουμε την αλήθεια. Αν το θελήσει αυτό το ΠΑΣΟΚ είμαστε έτοιμοι. Αν αρνηθούν τη διερεύνηση για το πριν και το μετά θα το κάνουμε εμείς όταν έρθουμε στην κυβέρνηση», τόνισε.

«Δεν θα υποδείξω εγώ σε έναν πρωθυπουργό 5,5 ετών το πότε θα μιλήσει»

«Δεν θα υποδείξω εγώ σε έναν πρωθυπουργό που κυβέρνησε 5,5 χρόνια πότε πρέπει να μιλήσει», απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τη σιωπή του Κώστα Καραμανλή.

«Τα ιστορικά πρόσωπα, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί, έχουν την ευθύνη εκείνοι να πουν εάν και πότε θα αναφερθούν στα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης. Εγώ τους λογαριασμούς της παράταξής μας με το παρελθόν τους έχω κλείσει και μάλιστα με μια βαθιά αυτοκριτική. Η δική μου ιστορική ευθύνη είναι από εδώ και πέρα. Να κοιτάω το αύριο και πώς θα οικοδομήσουμε μια καινούρια ελπιδοφόρα πορεία», υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση, αν τον απειλεί ο Κώστας Καραμανλής, τον στηρίζει ή τον υπονομεύει, με αφορμή και τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον πρώην πρωθυπουργό μέλη κα φίλοι της Ν.Δ. στη ΔΕΘ, απάντησε: «Όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο των χειροκροτημάτων για κάποιο Νεοδημοκράτη είμαι ευτυχής. Δεν έχω τίποτε να χωρίσω με κανέναν. Είναι θέμα του κ. Καραμανλή πότε θα μιλήσει».

«Nα βγούμε γρήγορα στις αγορές»

«Όταν εμείς λέγαμε ότι δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει εύκολα στις αγορές και ότι θα χρειαστούν άλλα επτά χρόνια έλεγαν ότι ο Σαμαράς κινδυνολογεί. Τώρα το λένε οι ξένοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο και για το ποια θα είναι αντίδρασή του σε ένα πιθανό μνημόνιο Νο 2.

Σε σχέση με την επαναδιαπραγμάτευση, σημείωσε πως η ΝΔ δεν λέει τίποτε τέτοιο. «Την επαναδιαπραγμάτευση θα την κάνει η κυβέρνηση με την επικαιροποίηση την οποία προβλέπει το μνημόνιο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βγούμε γρήγορα στις αγορές. Οι ίδιοι οι ξένοι δεν το προβλέπουν και λένε ότι απαιτείται ένας καινούργιος ''γύψος''», συμπλήρωσε.

«Η ρευστότητα είναι το αίμα της οικονομίας»

«Αίμα της οικονομίας» χαρακτήρισε τη ρευστότητα ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να ανατάξει «το σημερινό της σκεπτικό και να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να υπάρξει πίεση προς τις τράπεζες ώστε να δώσουν το χρήμα που απαιτείται για να μην ''κλατάρει'' η αγορά».

Όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να πιεστούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μια πιστωτική επέκταση 5% – 7%.

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Αναφερόμενος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το χαρακτήρισε «αδρανή δεξαμενή ρευστότητας», υποστηρίζοντας πως για το λόγο αυτό είναι και μια «πολύφερνη νύφη».

Επανέλαβε δε ότι είναι υπέρ των συγχωνέσεων.

«Είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου»

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν ζητεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δήλωσε: «Δεν θέλω να μπούμε σε μια πρόωρη, ανώφελη πολιτική διαμάχη όταν η κυβέρνηση και φρέσκια εντολή έχει και είναι ταυτόχρονα θωρακισμένη με μια ισχυρή πλειοψηφία».

«Είμαι υπεύθυνος δεν είμαι Παπανδρέου. Σε ώρες μεγάλης κρίσης κοιτάζω τον τόπο μου. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός για ένα φεγγάρι... Κάποια στίγμη η υπόλοιπη Ελλάδα θα βιάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ», πρόσθεσε.

Εκτίμησε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές μόνον αν αναγκαστεί εκ των πραγμάτων και για το λόγο αυτό η ΝΔ οφείλει να είναι έτοιμη.

Ερωτηθείς αν τέλειωσε η καλή προσωπική σχέση του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι ο ίδιος πρωτομίλησε για συναίνεση και η πρόταση του δεν απέδωσε γιατί δεν τη δέχτηκε ο κ. Παπανδρέου και ξεκίνησε φτιάχνοντας πέντε εξεταστικές επιτροπές για να ενοχοποιήσει ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στη Ν.Δ.

«Το κλίμα στράβωσε επειδή ο πρωθυπουργός τράβηξε και αντίθετη πορεία στα οικονομικά. Τα αισθήματα μου απέναντί του τα ξέρετε, αλλά είναι ο πολιτικός μου αντίπαλος», δήλωσε.

Τι είπε για την κατάθεση της Αικ. Πελέκη

Από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν έλειψε και η αναφορά στην κατάθεση της συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνης Πελέκη, για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

«Το ΠΑΣΟΚ με τον Δρυ και τον Φωτιάδη έδωσε τη λίμνη στη Μονή. Η ΝΔ αποφάσισε να επιστραφεί με τη νόμιμη μέθοδο της ανταλλαγής ο χώρος αυτός στους αγρότες. Έγιναν τέσσερις εκτιμήσεις ειδικών. Δεν βρέθηκε πουθένα ροή πολιτικού χρήματος. Πολιτικές ευθύνες έχει αναλάβει δημοσίως ο κ. Καραμανλής αλλά ποινικές ευθύνες δεν βρέθηκαν πουθενά. Δεν νομίζω ότι θα είχε τίποτε το καινούριο να προσφέρει η κατάθεση του κ. Καραμανλή. Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω την τρίτη κατά σειρά κατάθεση της συζύγου του κ. Βουλγαράκη. Θέλω να πω όμως ότι αν είναι αξιόπιστη η μάρτυς δεν μπορεί να είναι αλά κάρτ. Είναι αξιόπιστη όταν αναφέρεται στις σχέσεις της με στελέχη της ΝΔ και δεν είναι όταν λέει ότι το Βατοπέδι δεν είναι σκάνδαλο;», απάντησε.

Για Ντ. Μπακογιάννη και ΛΑΟΣ

«Η κ. Μπακογιάννη μόνη της έφυγε και μόνη της επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ και να στηρίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Εμείς ενώνουμε τη βάση της ΝΔ για να δώσουμε στην Ελλάδα μια άλλη προοπτική, διαφορετική από το Μνημόνιο με το οποίο έχει συμφωνήσει η κ. Μπακογιάννη», συμπλήρωσε, ενώ για τον κ. Καρατζαφέρη είπε πως «συστεγάζεται πλέον σε άλλη πολυκατοικία με τον κ. Παπανδρέου».

Ο κ. Σαμαράς προέβλεψε επίσης ότι η ανάκαμψη της ΝΔ θα είναι σύντομα γεωμετρική, ενώ γεωμετρική θα είναι και η πτώση του ΠΑΣΟΚ. «Το να ξεσηκώσεις την κοινωνία με πύρινα συνθήματα είναι πιο εύκολο από το να πείσεις την κοινωνία με το σχέδιό σου».

Για την υποψηφιότητα B. Κικίλια

Κληθείς να σχολιάσει της επικρίσεις για την υποψηφιότητα του Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής, δήλωσε: «Mου ζήτησαν να τα αλλάξω όλα. Στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας δίνω μήνυμα ότι ανταποκρίνομαι. Για να ολοκληρωθεί αυτή η πράξη πρέπει να συμπράξει και η κοινωνία. Η απόφαση για την υποψηφιότητα του Β. Κικίλια δέχομαι ότι έχει ρίσκο. Από εκεί και πέρα τι να καταλογίσει κανείς στον Κικίλια; Ότι είναι νέος; Του καταλογίζουμε την αξιοσύνη του;...Προσφέρουμε στον κόσμο αυτό που μέσα του ζητάει, το καινούριο. Μπορεί να μην είναι έμπειρος αλλά είναι έμπυρος. Για μας είναι μια πρόκληση και ελπίζω να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και ο κόσμος».

«O Π. Ψωμιάδης δέχεται καθεστωτικού τύπου επιθέσεις»

Απαντώντας σε ερώτηση για την ποινική δίωξη σε βάρος του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, για το θέμα της μεταφοράς μαθητών, είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό και πως ο υποψήφιος περιφερειάρχης «δέχεται καθεστωτικού είδους επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ».

Παρατήρησε μάλιστα ότι ανάλογα προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών υπάρχουν σε όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. «Υπάρχουν και στη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου ο νομάρχης υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ κι όμως δεν είπε κανείς τίποτε και επικράτησε σιωπή νεκροταφείου», επεσήμανε.

Σχέσεις με την Αριστερά

Σε ερώτηση για τη σχέση της ΝΔ με την Αριστερά, είπε ότι δεν θέλει να μπερδεύεται η θεσμική του υποχρέωση απέναντι σε όλα τα κόμματα.

«Συμπίπτουμε με την Αριστερά στο ότι πρέπει να φύγουμε από το Μνημόνιο. Συμπίπτουμε όμως με άλλη λογική και με άλλο τρόπο. Εμείς μιλούμε με όλους. Μιλάμε μαζί τους και έντιμα. Όταν είδα την κ. Παπαρήγα και τον κ. Τσίπρα τους είπα ότι εμείς είμαστε αντίθετοι με τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια», εξήγησε.

Για τον εαυτό του, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι είναι κεντροδεξιός, αλλά σπάει το «μονοπώλιο» του ΠΑΣΟΚ και μπορεί να συζητάει με όλους τους πολιτικούς χώρους.

«Nα γίνει διάλογος με τους ιδιοκτήτες φορτηγών»

Το ζήτημα των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους, με τον πρόεδρο της ΝΔ να υπογραμμίζει πως «θα πρέπει η απελευθέρωση να μην γίνει ένα σύστημα από κλειστά καρτέλ», καθώς και πως «η μεν κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο, οι δε κάτοχοι των αδειών θα πρέπει να μην προχωρήσουν σε ακρότητες γιατί η κοινωνία δεν τους το συγχωρεί».

Σκοπιανό: «Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις»

Τη θέση της ΝΔ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο κ. Σαμαράς ερωτηθείς σχετικά. «Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις είναι η ξεκάθαρη δική μας τοποθέτηση. Δεν έχω ακούσει ποτέ τα Σκόπια να συμφωνούν με αυτό», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να θέσουμε ένα τέρμα στην ονοματολογία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή