Σουδάν: Πιέζει ο χρόνος για το δημοψήφισμα

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 07:56
REUTERS/CHIP EAST

A- A A+

«Πολύ αργά» πορεύεται το Σουδάν προς τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος τον Ιανουάριο του 2011, δήλωσε χθες ανήσυχος ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Γκαρ Στέρε, του οποίου η χώρα είναι μία από τις τρεις εγγυήτριες της συμφωνίες που έθεσε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο.

«Αναφορικά προς το Σουδάν, το σημαντικότερο είναι ότι πως πλέον ο χρόνος πιέζει και πως η ημερομηνία της 9ης Ιανουαρίου είναι ένα χρονικό όριο, του οποίου τη σημασία οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη», τόνισε ο Στέρε, μετά τη συνάντησή του στον ΟΗΕ με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Βορράς και ο Νότος θα πρέπει να ετοιμάζονται για να επιλύσουν όλα τα θέματα που θα προκύψουν μετά το δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

«Εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, οι συνέπειες θα εκτροχιάσουν σημαντικά το Σουδάν», εκτίμησε ο Στέρε, κατά τον οποίον είναι ζωτικής σημασίας «να εργασθούμε πάνω στο θέμα έως τον Ιανουάριο», προσθέτοντας πως όλα κινούνται «πολύ αργά».

Ο Νορβηγός υπουργός τόνισε ωστόσο πως μία αναβολή του δημοψηφίσματος «θα έστελνε ένα πολύ άσχημο μήνυμα».

Την περασμένη Παρασκευή, ο ΟΗΕ φιλοξένησε σύνοδο υψηλού επιπέδου για το δημοψήφισμα της 9ης Ιανουαρίου, που είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει στη διαίρεση της χώρας. Οι προετοιμασίες έχουν αργοπορήσει σημαντικά και το άλυτο ακόμη πρόβλημα του μοιράσματος των πετρελαϊκών εσόδων οδηγεί τους παρατηρητές να φοβούνται αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή