Δ. Δρούτσας: Καμιά μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 11:45
A- A A+

«Δεν υπάρχει ούτε μυστική διπλωματία, ούτε παράλληλη διαδικασία», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΔΓΜ και συμπλήρωσε: «Όλα γίνονται με πλήρη διαφάνεια».

«Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι οι διαπραγματεύσεις είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», τόνισε ο ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Είμαστε της απόψεως ότι απευθείας επαφές με την σκοπιανή πλευρά μόνο να βοηθήσουν μπορούν αυτή τη διαδικασία».

Επιπλέον, σημείωσε ότι από την ελληνική πλευρά θα υπάρξει πρωτοβουλία συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Νέα Υόρκη. «Είναι γνωστό ότι ό ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει συναντηθεί επανειλημμένως με τον κ. Γκρούεφσκι και είπαμε ότι και πάλι αν είναι εδώ ο κ. Γκρούεφσκι, εμείς θα πάρουμε την πρωτοβουλία να τον συναντήσουμε», είπε ο κ. Δρούτσας.

Σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζουν η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Αλεξ Ρόντος, στο ζήτημα του Σκοπιανού, ο ΥΠΕΞ σημείωσε: «Είμαστε ανοικτοί και υπάρχουν περισσότερα άτομα σε διάφορες θέσεις τα οποία μπορούν να διοχετεύσουν και να περάσουν αυτό το δικό μας μήνυμα».

Σε ερώτηση αν ο γ.γ. του ΟΗΕ στη χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακόκαι κατά πόσο εμφανίστηκε απαισιόδοξος, απάντησε ότι δεν υπήρξε ούτε μεγάλη, ούτε μικρή συζήτηση, ούτε οποιαδήποτε ένδειξη από πλευράς ότι υπάρχουν σκέψεις για μια διεθνή διάσκεψη.

Σχετικά με την αποψινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας τόνισε ότι η συνάντηση εντάσσεται στη «συστηματική επαφή που έχουμε αναπτύξει με τον ηγέτη του Ιράν, τόσο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όσο και για προώθηση ειρηνευτικών προσπαθειών στην περιοχή».

Ο κ. Δρούτσας έδωσε συνοπτικά το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα παρουσίας και συμμετοχής της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή και κυρίως στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην οικονομική διπλωματία, σημειώνοντας πως «μπορούμε να συμβάλλουμε και με τις αρχές μας στο να βοηθήσουμε για να παρουσιαστεί η Ελλάδα σε αυτό τον τομέα πιο αποτελεσματικά, αλλά όχι μόνο να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες επιχειρηματίες να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο, στην άμεση δική μας γειτονιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή