Γ. Παπανδρέου: Ελλειψη προόδου στους στόχους κατά της φτώχειας

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 19:59
UPD:21:50

A- A A+

Στην απογοήτευση που έχει προκαλέσει η έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας όπως είναι η μείωση κατά 50%, έως το 2015, των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για «την αντιμετώπιση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας των δύο φύλων», που διεξήχθη σήμερα στην έδρα των Ην. Εθνών, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τους στόχους της Χιλιετίας.

Όπως ανέφερε, ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξήθηκε από 842 εκατομμύρια το 1990 σε 1,02 δισεκατομμύρια το 2009, εξέλιξη που χαρακτήρισε απαράδεκτη. Επισήμανε ωστόσο την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας, την καταπολέμηση ασθενειών και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, αν και, όπως έσπευσε να σημειώσει, και σε αυτά τα μέτωπα μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμη πως η οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι δυσχέρανε τις σχετικές προσπάθειες και πρόσθεσε πως η δημοσιονομική λιτότητα λειτουργεί σαν δικαιολογία για να μην υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις και να επανέλθει ο προστατευτισμός που παρεμποδίζει την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση χαρακτηρίζεται από βαθιές ανισότητες και ασυμμετρίες και επισήμανε ότι μεταξύ των στόχων της Χιλιετίας ήταν και το να διασφαλιστεί ότι θα κατανεμηθούν πιο δίκαια και οι οφειλές που προέρχονται από την παγκοσμιοποίηση, κάτι που όμως, όπως σημείωσε, δεν έχει γίνει πραγματικότητα.

Αναφερόμενος στην άνοδο τη ανεργίας και της φτώχειας στις περισσότερες χώρες του κόσμου, υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότερες από 300 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε το ποσοστό απασχόλησης να επιστρέψει στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την οικονομική κρίση. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ακόμη και στις ΗΠΑ η φτώχεια έχει αυξηθεί, με 4 εκατομμύρια Αμερικανούς να ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας διαβεβαίωσε πως παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της, παραμένει αποφασισμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών, με το μεγαλύτερο ποσοστό της βοήθειας που θα δίνει να διοχετεύεται στην υποσαχάρια Αφρική.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε και την ανάγκη μεγαλύτερης προόδου σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων και παρατήρησε ότι στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 30% του εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε και την ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην άσκηση της εξουσίας.

Σημείωσε δε ότι η επιτυχία σε όλες αυτές τις προσπάθειας απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, συντονισμό κινήσεων, και την αντιμετώπιση ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών ως ισότιμα μέλη αυτή της προσπάθειας, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο που διαδραματίζουν κοινωνικοί εταίροι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο ιδιωτικός τομέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή