ΗΠΑ: Απορρίπτεται η πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων με το Ιράν

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 22:29
A- A A+

Απέρριψαν σήμερα οι ΗΠΑ την πρόταση για την ανταλλαγή κρατουμένων με το Ιράν, μετά από το αίτημα του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για την απελευθέρωση οκτώ Ιρανών υπηκόων και ενώ η Τεχεράνη εξακολουθεί να κρατεί δύο Αμερικανούς περιηγητές.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόουνερ, δεν μπορούν να συγκριθούν τα πρόσωπα εκείνα στα οποία ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και οι περιηγητές που παραβίασαν σύνορα τα οποία δεν ήταν σαφή και κατά των οποίων δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν είχε απελευθερώσει την τρίτη περιηγήτρια, την 32χρονη Σάρα Σράουντ, η οποία είχε συλληφθεί μαζί με τον αρραβωνιαστικό της Σέιν Μπάουερ και τον φίλο του Τζος Φάταλ, επειδή στις 31 Ιουλίου 2009 είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα του Ιράν.

Ο Αχμαντινετζάντ ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οκτώ Ιρανοί υπήκοοι, οι οποίοι-όπως ισχυρίζεται-«κρατούνται παράνομα στις ΗΠΑ», αλλά των οποίων την ταυτότητα δεν προσδιορίζει.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ κρατούν δεκάδες Ιρανούς, ορισμένους εξ αυτών σε τρίτες χώρες, όπου είχαν συλληφθεί κατόπιν αμερικανικού αιτήματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή