Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για για τη σύσταση Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 23:08
UPD:23:11
A- A A+

Υπερψηφίστηκε στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη σύσταση Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών, με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο, ευρωπαϊκή Οδηγία για την δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών, αλλά και τροποποιείται ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος.

Στην ομιλία της, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, αναφέρθηκε στις πρακτικές συνέπειες εφαρμογής του νομοσχεδίου, όπως η εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για το ελληνικό Δημόσιο και την χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής, αλλά και η δυνατότητα για τους πολίτες, να ελέγξουν την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υποβοηθώντας και τις αρχές.

«Αν δεν γνωρίζουμε τα όρια των ποταμών, τις θέσεις των βιομηχανιών, τις θέσεις των οικισμών, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών και αν δεν μπορούμε να τα αναπαραστήσουμε ταυτόχρονα επάνω σε έναν ψηφιακό χάρτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα, ούτε να σχεδιάσουμε και να προβλέψουμε μέτρα για την καλύτερη προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών» επεσήμανε η κ. Μπιρμπίλη.

«Οι δημόσιες αρχές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μοιράζονται τα ψηφιακά γεωχωρικά τους δεδομένα. Κρύβονται πίσω από έναν κυκεώνα θεσμικών και τεχνικών παρεκκλίσεων, θεωρώντας ότι τα γεωχωρικά δεδομένα τους ανήκουν κατ' αποκλειστικότητα. Αυτό είναι λάθος. Τα δεδομένα αυτά είναι δημόσια περιουσία και ανήκουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την υπουργό, «πολλές υπηρεσίες, όχι μόνο αρνούνται να τα μοιραστούν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μεταπωλούν τα δεδομένα σε άλλες δημόσιες αρχές. Το αποτέλεσμα είναι κάποιες δημόσιες υπηρεσίες να προμηθεύονται ξανά και ξανά τα ίδια ακριβώς γεωχωρικά δεδομένα, πληρώνοντάς τα στο πολλαπλάσιο (…) «Το ελληνικό κράτος, πλήρωσε 10 φορές για δεδομένα που, είτε ήταν τα ίδια, είτε είχαν σημαντικό βαθμό επικάλυψης μεταξύ τους…»

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτείται η Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών, η οποία θα διαθέτει και τα γεωχωρικά δεδομένα της δημόσιας διοίκησης, δωρεάν σε όλους τους πολίτες. «Κάθε πολίτης θα μπορεί πλέον να έχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία που τον ενδιαφέρει, να τη συνδυάσει με άλλες πηγές πληροφόρησης, να ελέγξει τη λειτουργία του κράτους, την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και να συμμετάσχει ουσιαστικά στη διακυβέρνηση της χώρας» σημείωσε η κ. Μπιρμπίλη.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ το καταψήφισε, ενώ ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «παρών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή