Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των μεταφορέων

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010 00:44
UPD:00:45
A- A A+

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα τους σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν στην Ομόνοια και μετά τη Γενική τους Συνέλευση σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πορεία πεζή προς τη Βουλή, όπου θα ξεκινήσει η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των μεταφορών.

Ήδη τέσσερις Εισαγγελείς Πρωτοδικών έχουν επιφορτιστεί με την εποπτεία των διαδικασιών. Οι Εισαγγελικοί λειτουργοί, σε συνεργασία με την Αστυνομία, θα ελέγχουν για την τήρηση του νόμου καθ' όλη την διάρκεια της κινητοποίησης των ιδιοκτητών φορτηγών και έχουν εντολή, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκώμενων αδικημάτων, να εφαρμόζουν αμέσως την αυτόφωρη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τα μπλόκα, οι αυτοκινητιστές έχουν παρατάξει τα οχήματά τους, χωρίς να κλείνουν το δρόμο, στα ακόλουθα σημεία του Λεκανοπεδίου:

-στα διόδια της Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα

-στη γέφυρα του Praktiker στη Μαγούλα

-στο 12χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στη στροφή Σκαραμαγκά προς Αθήνα

-στη Λεωφόρο Σχιστού από Λαμπράκη προς ΝΕΟΑΚ στο ρεύμα προς Αθήνα

-στη Μεταμόρφωση στο ρεύμα στο Λαμία

-στα διόδια Καλαμακίου στο ρεύμα προς Αθήνα

-στον παράδρομο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

-Βουλιαγμένης και Αλίμου στο ρεύμα προς Αθήνα

-στη Λεωφόρο Χασιάς στο ύψους του πάρκου Τρίτση.

Δ.Ρέππας: Το λόγο έχουν οι εισαγγελικές αρχές

Σε δηλώσεις του στον ρ/σ Αντέννα, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε αναμενόμενες τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ΔΦΧ, τονίζοντας ότι πλέον το λόγο έχουν οι εισαγγελικές αρχές.

«Επιθυμούν να τις κλιμακώσουν. Δικαίωμά τους, εφόσον κινούνται μέσα στα νόμιμα και συνταγματικά πλαίσια... Από εκεί και πέρα υπάρχουν όργανα της Πολιτείας, τα οποία θα το κρίνουν αυτό και θα το αξιολογήσουν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν παρακωλύονται οι συγκοινωνίες ασφαλώς παρανομούν. Αν δεν εκτελούν μεταφορικό έργο για το οποίο έχουν συμβόλαια ή για το οποίο έχουν δεχτεί παραγγελίες, ασφαλώς και πάλι παρανομούν. Και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη πρωτοβουλία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, είτε είναι δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές, είτε είναι η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες».

Σε άλλη ραδιοφωνική του συνέντευξη, στο Radio 9, ο κ. Ρέππας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή ούτε η παράταση της μεταβατικής περιόδου, ούτε η διατήρηση του ύψους της εισφοράς στο ποσοστό του 35% του σημερινού συνολικού ύψους της εισφοράς.

ΝΔ: Έκκληση για ψυχραιμία

Εν τω μεταξύ, έκκληση να αποφευχθούν οι ακραίες πράξεις και συμπεριφορές και να πρυτανεύσει η λογική, προκειμένου να μη διασαλευτεί η λειτουργία της αγοράς και να μη θιγούν ατομικά δικαιώματα πολιτών απηύθυνε ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών.

«Επιμένουμε στην επισήμανση πως τo ΠΑΣΟΚ, με το λανθασμένο χειρισμό και τις παλινωδίες του, κατάφερε να μετατρέψει μια σημαντική μεταρρύθμιση σε κρίση», υποστηρίζει ο τομεάρχης της ΝΔ και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση άλλο νομοσχέδιο παρουσίασε πριν λίγους μήνες στην κοινωνία ως προϊόν διαβούλευσης κι άλλο έφερε προς ψήφιση στη Βουλή. Κινήθηκε χωρίς σχέδιο, δεν προώθησε τον ειλικρινή διάλογο με τους εκπροσώπους του κλάδου».

ΚΚΕ: Υποκριτική η στάση κυβέρνησης-ΝΔ

Για υποκρισία της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ απέναντι στους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες έκανε λόγο το ΚΚΕ.

«Αυτά τα κόμματα, που ευθύνονται για το ότι κάποιοι έχουν συγκεντρώσει πολλές άδειες στα χέρια τους, τώρα προκαλούν ισχυριζόμενοι ότι η απελευθέρωση, δηλαδή η εξόντωση των μικρών ιδιοκτητών και ο έλεγχος των μεταφορών από τις μεγάλες επιχειρήσεις, συμφέρει το λαό», επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση το κομμουνιστικό κόμμα.

ΛΑΟΣ: Λανθασμένη προσέγγιση

Ούτε ο διάλογος έχει εξαντληθεί, ούτε το νομοθέτημα για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών κινείται προς το σωστό άξονα, εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.

«Προσπαθώ να ερμηνεύσω τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος και ομολογώ ότι αδυνατώ να καταλάβω. Έχουμε ακούσει ότι οι επαγγελματίες μεταφορείς είναι οι εφοπλιστές της ασφάλτου και ως εκ' τούτου πρέπει να ανοίξει το επάγγελμα. Να ανοίξει με ποιον τρόπο; Με πολυεθνικές εταιρείες που θα φέρουν 400-500 φορτηγά και θα εξολοθρεύσουν τους Έλληνες ιδιοκτήτες; Είναι μια λάθος προσέγγιση», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητεί ο ΣΥΝ

Να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις οδικές μεταφορές καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΝ, προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει στη δημιουργία καρτέλ και την εξόντωση των μικροϊδιοκτητών.

«Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις οδικές μεταφορές οδηγεί κυριολεκτικά στην εξόντωση δεκάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες και εξουθενώνει τους μισθωτούς οδηγούς, ενώ ευνοεί τη διαμόρφωση μεγάλων εταιρικών σχημάτων και καρτέλ που θα ελέγχουν την οδική μεταφορά εμπορευμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή