Ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφώνησε τον Δημήτρη Χριστόφια ο Πρόεδρος της Τουρκίας -και προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα- Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.
Σεβόμενος το πρωτόκολλο, ο κ. Γκιουλ έδωσε το λόγο στον κ. Χριστόφια λέγοντας: «Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στη συζήτηση συμπροέδρευε η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Sheikh Hasina.
Στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Οπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα μεταφέρει στον γ.γ. την ανησυχία του για την τουρκική αδιαλλαξία στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Το Σάββατο ο γ.γ. του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Τη Δευτέρα, ο κ. Χριστόφιας παρέθεσε χθες γεύμα στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα από πέρυσι τους είπα», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας και συμπλήρωσε: «Το έδωσα αυτό το μήνυμα λέγοντας ότι δεν είμαι αισιόδοξος πως μπορεί να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου ένεκα της στάσης της Τουρκίας και του κ. Ερογλου στις συνομιλίες για το περιουσιακό. Ένεκα της άρνησης της Τουρκίας και του κ. Ερογλου να δεχθούν τη δημιουργική πρόταση την οποία κάναμε για μία σύνδεση του εδαφικού με το περιουσιακό κι ακόμη του θέματος της παρουσίας των εποίκων και της πρότασής μας για την Αμμόχωστο και το πιθανό άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων της Τουρκίας, η οποία επίσης δεν έγινε αποδεκτή».
Όσον αφορά την αντίδραση των αντιπροσώπων των «πέντε», ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι «έχουν τονίσει την ανάγκη να παραμείνει κυπριακή η ιδιοκτησία, αποδέχονται τη θέση ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί από έξω η οποιαδήποτε λύση και την ίδια ώρα έχουν δείξει κατανόηση για τη διεθνή διάσκεψη».
«Διάφοροι», είπε, «μπορεί να έχουν και διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα ή στην πειστικότητα της Τουρκίας ότι θέλει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχω κάνει ξεκάθαρο ότι η ίδια η πράξη δεν δικαιώνει αυτή τη θέση της Τουρκίας κι είναι απλώς διακηρύξεις για επικοινωνιακούς λόγους και για να αποφύγει να αναλάβει τις πραγματικές της ευθύνες σε σχέση με το Κυπριακό».
Σε ερώτηση για το πώς βλέπουν οι «πέντε» το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι «συμφωνούν πως θα πρέπει να υπάρξει ακτίνα συμφωνίας σε ό,τι αφορά στην επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού κι η διάσκεψη να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος». Επίσης, τους μετέφερε την επιθυμία του να έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει απευθείας με την τουρκική ηγεσία, διευρκινίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει εναλλακτική πρόταση των συνομιλιών». «Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα. Αλλά, κι αυτό πιθανόν να το πω και στη Γενική Συνέλευση, θέλω να συναντηθώ με τους ηγέτες της Τουρκικής Δημοκρατίας για να μοιραστούν μαζί μου το δικό μου το όραμα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο περιλαμβάνει και την Τουρκία και συναντά και τα συμφέροντά της», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.