Κλήση Κ. Καραμανλή στην προανακριτική για το Βατοπέδιο

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010 19:40
UPD:21:23

A- A A+

Την κλήση του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ως μάρτυρα αποφάσισε τελικά η Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Τη σχετική πρόταση είχε διατυπώσει ο ΛΑΟΣ και εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα που μετέχουν στην Επιτροπή.

Στον κ. Καραμανλή πρόκειται να αποσταλεί επιστολή, με την οποία θα ενημερώνεται ότι η Επιτροπή έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλλει και με τη δική του μαρτυρία στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.

Ο τρόπος, ωστόσο, της κατάθεσης του πρώην πρωθυπουργού θα προσδιοριστεί από κοινού με τον κ. Καραμανλή. «Προς τούτο, είμαστε στη διάθεσή σας, να προσδιορίσουμε από κοινού, τον προσφορότερο τρόπο για την συμβολή σας αυτή», θα αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής στην επιστολή.

Αν και η απόφαση για την κλήση του Κώστα Καραμανλή ήταν ομόφωνη, δεν συνέβη το ίδιο και με τη διατύπωση της επιστολής. Οι βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης διαφώνησαν με το ύφος της επιστολής, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξεύρεση του «προσφορότερου τρόπου» κατάθεσης του πρώην πρωθυπουργού, αντιπροτείνοντας την ίδια διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε και για την κλήση των πέντε εγκαλούμενων πρώην υπουργών.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δημήτρης Τσιρώνης, συντάκτης και της επιστολής, εξηγώντας τη διατύπωση, επικαλέστηκε «λόγους αξιοπρέπειας και σεβασμού προς τη Δημοκρατία και τους θεσμούς» και σημείωσε πως «επιθυμούμε να έρθει αυτοπροσώπως, αλλά αν υπάρχουν και άλλες επιλογές, ως πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, έχει σίγουρα την κατάλληλη νομική υποστήριξη για να τις αντιπροτείνει».

Οι βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή υποστηρίζουν πως η εν λόγω διατύπωση χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον κ. Καραμανλή να αποφύγει κατάθεσή του ενώπιον της προανακριτικής Επιτροπής, είτε στη Βουλή, είτε κατ’ οίκον, αποκρινόμενος στην κλήτευσή της με υπόμνημα.

Η πράσινη πολυκατοικία, με την πρωτοβουλία ενός των ενοίκων της, του ΛΑΟΣ, αποφάσισε την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Νικόλαος Δένδιας.

Η ΝΔ έχει αποχωρήσει από τις εργασίες της Προανακριτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή