Ευρωβουλή: Δυσαρέσκεια για τη μη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου από την Τουρκία

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010 21:37
A- A A+

Υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση του ευρωβουλευτή Καζάκ για τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Με τροπολογία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ κ. Παπαστάμκου και Κουμουτσάκου και της Γερμανίδας κ. Κβίστχουντ-Ρόβολ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης, με την υπενθύμιση ότι η σχετική παράλειψη ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη πιο σοβαρά την πορεία των διαπραγματεύσεων.

O ευρωβουλευτής της ΝΔ καθηγητής Γ. Παπαστάμκος.

Επιπλέον, ο κ. Παπαστάμκος και οι συνάδελφοί του στο ΕΛΚ πέτυχαν με συντονισμένες ενέργειες να αποφορτισθεί ο ετεροβαρής χαρακτήρας του κειμένου και να συμπεριληφθούν στην τελική του μορφή αναφορές σε συγκεκριμένους εμπορικούς τομείς μη συμμόρφωσης της τουρκικής πλευράς με το κοινοτικό κεκτημένο.

Στην ομιλία του χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης στην Ολομέλεια του ΕΚ ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προβληματικές πτυχές των εμπορικών σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

«Καλούμε την Τουρκία να εκπληρώσει πλήρως και αμέσως όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας κατά τρόπο που δεν θα εισάγει διακρίσεις» υπογράμμισε ο κ. Παπαστάμκος.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Τουρκία διατηρεί υψηλή θέση μεταξύ των χωρών που παράγουν προϊόντα απομίμησης που κατάσχονται στην ΕΕ και ότι δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά τους κανόνες περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο τόσο των εμπορικών σχέσεων όσο και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ο κ. Παπαστάμκος υποστήριξε ότι «η εξωτερική δράση της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της κοινής εμπορικής πολιτικής, επιδιώκει τη διασφάλιση της δημοκρατικής αρχής και το σεβασμό των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης την οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με τις τρίτες χώρες που συμμερίζονται τις ανωτέρω αρχές. Εκπτώσεις αυτής της θεμελιώδους διακηρυκτικής αρχής της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν νοούνται. Δεν διαπραγματεύεται η ΕΕ με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία με την ΕΕ. Το βάρος της προσαρμογής ανήκει στην Τουρκία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή