Φιλιππίνες: Τριετές σχέδιο για την εμπέδωση της ειρήνης

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010 08:35
A- A A+

Τριετές σχέδιο με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Μπενίνιο Ακίνο, προσφέροντας χρήματα και θέσεις εργασίας στους κατοίκους κοινοτήτων που επλήγησαν από την δράση αυτονομιστών, όσο παράλληλα θα διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες με τους μουσουλμάνους αντάρτες, δήλωσε σύμβουλός του χθες Τρίτη.

Το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει την παροχή πρόσβασης σε βασικές υποδομές και υπηρεσίες υγείας καθώς και την ανοικοδόμηση των κατοικιών των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων στο νότο, δήλωσε η σύμβουλος του προέδρου Ακίνο για ζητήματα που άπτονται των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, Τερεσίτα Ντέλες.

"Επιδιώκουμε να κλείσουμε το χάσμα ανάμεσα σε ό,τι συμβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε αυτό που συμβαίνει στις κοινότητες που πλήττονται από την ένοπλη σύγκρουση", είπε η Ντέλες.

Η Ντέλες σημείωσε πως η Μανίλα ελπίζει να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF) τον Οκτώβριο.

Η οργάνωση, που έχει περίπου 12.000 μέλη, διεξάγει πόλεμο για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Μουσουλμανικού κράτους στο νότιο τμήμα της χώρας από το 1978, σε μια σύγκρουση η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 150.000 ζωές.

Στον τελευταίο γύρο συγκρούσεων, τον Αύγουστο του 2008, είχαν σκοτωθεί περίπου 400 άνθρωποι και είχαν εκτοπιστεί πάνω από 750.000, εκ των οποίων κάπου 60.000 παραμένουν σε στρατόπεδα και κέντρα υποδοχής ή με συγγενείς τους.

Η Ντέλες είπε ότι η κυβέρνηση θα εγγυηθεί μια θέση εργασίας για ένα μέλος κάθε νοικοκυριού που επλήγη από τη σύρραξη, ενώ θα γίνουν επίσης σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης σε ενήλικες. Δεν αποκάλυψε πώς θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα.

"Το πρόγραμμα ανάνηψης έχει χρονοδιάγραμμα τριών ετών μια παρέμβαση συντομότερη της τριετίας δεν θα έφτανε, ενώ μια πιο μακρόχρονη δε θα ήταν βιώσιμη. Ως την 11η Ιανουαρίου ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη", κατά τη σύμβουλο του προέδρου.

Το MILF προσκλήθηκε στις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα αλλά στελέχη του δεν παρέστησαν υποστηρίζοντας ότι συνέπιπταν με άλλες διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή